Σε μία χώρα με τη γεωγραφική φυσιογνωμία και τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας (νησιωτικότητα, απομακρυσμένες περιοχες), η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την τηλεϊατρική θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ‘κλειδί’ για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της πατρίδας μας, στα οποία σήμερα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Τα παραπάνω αποτελούν κοινή αποδοχή των ομιλητών στη ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον», που διεξήχθη την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας -του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και της αναπληρώτριας υπουργού, Ειρήνης Αγαπηδάκη– αλλά και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μάξιμου Σενετάκη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρη Οικονόμου και του βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Αριστοτέλη Σπάνια. 

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρουν επανάσταση στην Ιατρική

Η ανάπτυξη και η συνεργασία Τηλεϊατρικής και Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μία πραγματικότητα, που δημιουργεί ανησυχία και αντιδράσεις από αυτούς που την απορρίπτουν επειδή δεν την γνωρίζουν, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και πρόσθεσε: «Στην Ιατρική θα φέρει σημαντική αλλαγή της πραγματικότητας, μία επανάσταση. Το μηχάνημα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο. Η σχέση γιατρού – ασθενούς δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η ματιά, το χαμόγελο, η ηρεμία η φροντίδα του θεράποντα που συμμετέχει στη θεραπεία είναι αναντικατάστατη. Παράλληλα όμως, θα υπάρχει και η στήριξη της τεχνολογίας. Με ποια ευθύνη θα γίνουν όλα αυτά; Χρειάζεται πλαίσιο που θα τα ελέγχει και θα τα αξιοποιεί. Αν ρωτήσετε το chat GPT ποιος έχει την ευθύνη, θα απαντήσει: Την έχει πρώτα η πλατφόρμα, δεύτερος αυτός που την τροφοδοτεί, τρίτος αυτός που δίνει τα στοιχεία, τέταρτος ο γιατρός με την κρίση του και πέμπτος είναι ο ίδιος ο ασθενής που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της πλατφόρμας. Είναι ένας δρόμος μεγάλης ταχύτητας που ανοίγεται μπροστά μας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε καθώς έχει να μας δώσει μόνο θετικά».

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι γιατροί είναι αρμόδιοι να υποδείξουν το πλαίσιο ώστε να τηρείται η ιατρική δεοντολογία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ανεβαίνοντας στο βήμα ότι «H Τηλεϊατρική ως ιδέα είναι κάτι που το συζητάμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει και κάποιες απόπειρες, όχι ιδιαίτερα συγκλονιστικά επιτυχημένες. Όμως, η τεχνολογία κάνει τόσο μεγάλα άλματα σε αυτόν τον τομέα. Τα μηχανήματα που είχαμε πάρει πριν από μερικά χρόνια φαντάζουν παλαιολιθικά για τη σημερινή εποχή. Σήμερα, όλα γίνονται μέσα από το κινητό τηλέφωνο και κάποιες συσκευές pocket size. Όμως, πέρα του hardware κομματιού, δηλαδή του κάθε αυτού αντικειμένου εκεί που γίνεται προφανώς πολύ μεγάλη επανάσταση, είναι το software. Και εκεί, η Τεχνητή Νοημοσύνη μας δίνει εργαλεία αδιανόητα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πρέπει να οριοθετηθεί ποιο είναι το σωστό και το λάθος, ώστε να τηρείται η ιατρική δεοντολογία.

Οι πολιτικοί δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό και το λάθος. Οι γιατροί είστε οι μόνοι πραγματικά αρμόδιοι για να μας υποδείξετε τα όρια και τους τρόπους. Διότι θα πρέπει να οριοθετηθεί ακριβώς η χρήση αυτών των εργαλείων, να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει την ιατρική πράξη και την ιατρική υπηρεσία χωρίς να παραβιάζει βασικούς κανόνες δεοντολογίας που έχει η ιατρική πράξη. Μετά, εμείς θα βρούμε τα χρήματα. Δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής υπηρεσιών υγείας σε νησιωτικές περιοχές. Είναι και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας εν γένει…». 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε πως «με το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, παρά τις προκλήσεις, θα έχουμε ένα εθνικό δίκτυο που θα το δείτε σε πλήρη ανάπτυξη τέλος του έτους και σε πλήρη λειτουργία από το 2025». 

Χαιρετισμός απεύθυναν επίσης ο κ. Μάξιμος Σενετάκης υφυπουργός Ανάπτυξης, και ο κ. Βασίλης Οικονόμου, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής . Ενώ σημαντικές ήταν οι ομιλίες του καθηγητή Πολυτεχνείου ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, του κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλος γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και του νομικού συμβούλου ΠΙΣ, Ευάγγελου Κατσίκη που αποκάλυψε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλαίσιο στην τηλεϊατρική και την ΤΝ. Είναι αρρύθμιστη. Το ρίσκο είναι δικό σας και ανυπολόγιστο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά το γιατρό αλλά τον βοηθάει». Τέλος, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός έδωσε το πλαίσιο της ανάγκης για τηλεϊατρική στα νησιά αναφέροντας ότι κάποια δεν έχουν ούτε σπίτια διαθέσιμα για να μετακομίσουν γιατροί και το πείραμα που επιτελείται στα νησιά ήδη τα τελευταία χρόνια πρέπει να στηριχτεί με νομοθετική ρύθμιση. 

Share.
Exit mobile version