Πολύ καλοί οι χρόνοι αναμονής για ογκολογικές επεμβάσεις.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε μια πολύ καλή καταγραφή στους χρόνους αναμονής, όσον αφορά τις ογκολογικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Κάποιος που θα διαγνωστεί  με νεοπλασία θα αντιμετωπιστεί σχεδόν άμεσα σε ένα διάστημα 7 έως 10 ημερών στο σύνολο σχεδόν της χώρας και σε όλες τις περιοχές. Κάτι που δεν το είχαμε  προηγουμένως, ή το είχαμε  πολύ αποσπασματικά  σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τα παραπάνω ανέφερε στην τοποθέτηση του στο 9th Cancer Conference  και στην ενότητα «Η αντιμετώπιση του καρκίνου υπό το πρίσμα των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στον χώρο της υγείας» ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά στο κομμάτι της ακτινοθεραπείας, γίνονται όμως σημαντικές προσπάθειες και εκεί. Η Ελλάδα υστερεί στους χρόνους αναμονής στην ακτινοθεραπεία, είπε για να τονίσει στη συνέχεια ότι υπάρχει  μια μεγάλη άνιση κατανομή στους χρόνους, ανάλογα με την περιοχή. «Ο μέσος όρος είναι 22 μέρες. Ωστόσο έως το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα αποκτήσει άλλους έξι γραμμικούς επιταχυντές: 2 στο μεγάλο Ογκολογικό της Λαμίας που αυτή τη στιγμή είναι σε φάση κατασκευής στο 40%,  2 στο Σωτηρία, 1 στο Μεταξά, και 1 στο Αγλαΐα Κυριακού. Κι έτσι με την προσθήκη αυτών των  μηχανημάτων θα βελτιώσουμε τους χρόνους».

Ο ενιαίος ψηφιακός φάκελος θα γλυτώσει τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ανέφερε ο υφυπουργός σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, είναι η καθοδήγηση στο μονοπάτι του ασθενούς από τη διάγνωση στη θεραπεία, όποια και αν είναι αυτή. Κάτι που όπως είπε συνδέεται και με άλλα εγγενή προβλήματα του συστήματος υγείας. «Οι ασθενείς στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα συστήματα υγείας, επιλέγουν οι ίδιοι  το γιατρό τους, με διάφορα κριτήρια. Αυτό δημιουργεί όμως μία πολύ μεγάλη δυσκολία στο σύστημα, καθώς πολλές φορές οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ψάχνοντας να βρουν τον γιατρό της επόμενης θεραπείας  Αυτό έχουμε βάλει στόχο να το βελτιώσουμε  μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Και πολύ σημαντική βοήθεια θα δοθεί με την ολοκλήρωση του ενιαίου ψηφιακού φακέλου των ογκολογικών ασθενών. 

Ο ενιαίος ψηφιακός φάκελος, που έχει συγκεκριμένες πλατφόρμες, θα δώσει και τη δυνατότητα και την πληροφορία, στο υπουργείο υγείας, στις υγειονομικές περιφέρειες,  αλλά κυρίως στους γιατρούς να γνωρίζουν τι έχει κάνει ο δικός τους ασθενείς σε ένα επόμενο βήμα, ποιος τον έχει δει και τι οδηγίες έχει δώσει. Αυτό  είναι ένα πολύ μεγάλο έργα στα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας, για το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται η προεργασία και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Πρέπει να γίνει αναδιάταξη δυνάμεων στο πλαίσιο του εφικτού

Όσον αφορά τη στελέχωση που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ ο κ. Θεμιστοκλέους έβαλε στο τραπέζι και μια άλλη σημαντική παράμετρο για τον τομέα της ογκολογίας, που είναι η γεωγραφική κατανομή. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι της στελέχωσης των ογκολογικών μονάδων και της γεωγραφικής κατανομής αυτών των μονάδων στη χώρα. Έχουμε περιοχές της Βορείου Ελλάδας που δεν έχουν τα τμήματα που θα έπρεπε να έχουν και έχουμε μεγάλες μετακινήσεις ασθενών, έτσι ώστε να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας (ιδιωτικό έργο που δίνει τη δυνατότητα στο ΕΣΥ να προσελκύει γιατρούς που δεν θα το επέλεγαν διαφορετικά και ειδικά νέους συναδέλφους μαζί με τα κίνητρα που δίνονται για να καλυφθούν θέσεις οι οποίες προκηρύσσονται και βγαίνουν  άγονες) και σε συνδυασμό με μία αναδιάταξη των δυνάμεων, η οποία πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του εφικτού στη χώρα, θα  μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη γεωγραφική κάλυψη από αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μέσα σε  πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Κλείνοντας ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις στο επόμενο διάστημα 12-18 μηνών θα μπορέσουν να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την ζωή των ογκολογικών ασθενών στη χώρα μας καθώς και τις συνθήκες που εργάζονται οι υγειονομικοί.  

Share.
Exit mobile version