Το Candida auris είναι ένα αναδυόμενο μυκητιακό παθογόνο που προκαλεί εστίες διεισδυτικών λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Ανήκει στο γένος της Candida και ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, το 2009. Πρόκειται για έναν μύκητα με μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία και μπορεί να αποβεί μοιραίος εάν προσβάλει ασθενείς με βεβαρημένη υγεία.

Στην Ελλάδα, η πρώτη απομόνωση του μύκητα ήταν το 2019, και έκτοτε απομονώνονται με αυξανόμενη συχνότητα στελέχη C. auris από διεισδυτικές λοιμώξεις σε βαρέως πάσχοντες με μακροχρόνιες νοσηλείες και παρουσία ενδαγγειακών καθετήρων.

Αυξανόμενη απειλή η εξάπλωση του ανθεκτικού μύκητα

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει χαρακτηρίσει το Candida auris ως μια αυξανόμενη απειλή επειδή είναι συχνά ανθεκτικό σε πολλά αντιμυκητιακά φάρμακα, εξαπλώνεται εύκολα σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις με υψηλά ποσοστά θανάτου.

Η ταυτοποίηση του μύκητα Candida auris εμφανίζει επίσης σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης.

Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο

Βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η συν-νοσηλεία με άλλους ασθενείς με λοίμωξη από Candida auris και η παρατεταμένη νοσηλεία με επεμβατικούς χειρισμούς, όπως διασωλήνωση και τοποθέτηση κεντρικών ενδαγγειακών καθετήρων, καθώς το παθογόνο προσβάλλει συνήθως βαρέως πάσχοντες με μακρά νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλο λόγο και εμφανίζουν αποικισμό ή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της (μακράς) νοσηλείας τους.

Η παρουσία αποικισμένου ασθενούς στην ίδια πτέρυγα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες. Συνήθως οι υγιείς δεν κινδυνεύουν από τέτοιες λοιμώξεις, αλλά μπορεί να αποικιστούν αν έρχονται σε συχνή και στενή επαφή με άλλους αποικισμένους ανθρώπους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε μονάδες που ανιχνεύονται κρούσματα.

Τι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσει η Candida auris

Το Candida auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου σε βαρέως πάσχοντες συνήθως ασθενείς όλων των ηλικιών, από πρόωρα βρέφη έως ηλικιωμένους. Απομονώνεται επίσης από δείγματα αναπνευστικού και ούρων, συστήματα τα οποία συχνά αποικίζει.

Η θνητότητα μπορεί να φτάσει έως 70% σε περιστατικά μυκηταιμίας από C. auris, που συνήθως αφορούν σε ασθενείς ήδη πολύ επιβαρυμένους με άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην χώρα μας η Candida auris αποτελεί το 4.4% των ενδονοσοκομειακών μικροβιαιμιών.

Η θεραπεία για τις λοιμώξεις από Candida auris

Η προτεινόμενη εμπειρική αγωγή βασίζεται στις εχινοκανδίνες, αλλά είναι χρήσιμο να γίνονται δοκιμασίες ευαισθησίας στα απομονωμένα στελέχη. Για τον αποικισμό δεν συστήνεται κανενός είδους αντιμυκητιακή θεραπεία.

Πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris

Για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Πηγές: CDC, ΕΟΔΥ

Share.
Exit mobile version