Οι «Χ.Ο.Π.Α. (Χέρι – Ομιλία- Πρόσωπο – Αμέσως) Ήρωες 112» είναι ένα βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην αύξηση της γνώσης αναφορικά με την αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για άμεση κλήση ασθενοφόρου σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Με συμμετοχή 3.000 σχολείων σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει, χρησιμοποιώντας σούπερ ήρωες, να διδάξει στα παιδιά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ώστε να το αναγνωρίζουν αλλά και την αναγκαιότητα της άμεσης δράσης καλώντας το 112.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων – μία ομάδα από συνταξιούχους υπερήρωες και υπερηρωίδες παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι ονομάζονται Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112. Αυτή η ομάδα διδάσκει στα παιδιά τα τρία κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου – την ξαφνική πτώση της μίας πλευράς του προσώπου, την ξαφνική πτώση του ενός χεριού, ή/και την αδυναμία των δύο χειλιών να παράγουν καταληπτή ομιλία – καθώς και τη βαρύτητα της έγκαιρης κλήσης του ασθενοφόρου στον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112. Τα παιδιά αποκτούν εργαλεία και γνώση προκειμένου να διδάξουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, καθώς επίσης και την υπόλοιπή τους οικογένεια – πώς να σώζουν ζωές.

Το καινοτόμο πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112» , που εφαρμόζεται πλέον και σε σχολεία όλης της Ελλάδας, διδάσκεται σε παιδιά ηλικίας 5 με 9 ετών και αξιοποιεί τον ενθουσιασμό τους για μάθηση και την ανάγκη τους να μοιραστούν αυτά που μαθαίνουν. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να μοιραστούν τις γνώσεις που λαμβάνουν με την οικογένειά τους και ειδικότερα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Μέσα από την άτυπη μάθηση, οι οικογένειες και οι κοινότητες προϊδεάζονται και προετοιμάζονται καλύτερα για την περίπτωση που  κάποιος υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άμεση παρέμβαση με τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αλλά και μεταξύ της «ζωής όπως την ξέρουμε» και της απώλειας αυτής της ποιότητας ζωής λόγω μιας μόνιμης αναπηρίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112»:  gr-el.fastheroes.com/

Share.
Exit mobile version