Θετικά είναι τα δεδομένα από τη χρήση φυτικής προέλευσης θεραπείας διακοπής του καπνίσματος (Tokovys®) που περιέχει τη δραστική ουσία κυτισινικλίνη, ένα φυτικό αλκαλοειδές με χημική δομή και δράση παρόμοια με της νικοτίνης και αποδίδει αποτελέσματα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Το Tokovys® ενδείκνυται για τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της επιθυμίας για νικοτίνη, σε καπνιστές που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα. Δρα εκλεκτικά στους νικοτινικούς υποδοχείς (α4β2) και ανταγωνίζεται τη νικοτίνη, την οποία σταδιακά εκτοπίζει, λόγω της ισχυρότερης δέσμευσης. Αυξάνει μέτρια τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που ανακουφίζει τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης, με διάρκεια θεραπείας τις 25 ημέρες.

Τη νέα φυτικής προέλευσης θεραπεία διακοπής του καπνίσματος Tokovys® παρουσίασε η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Win Medica, σε Συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κυτισινικλίνη είναι η παλαιότερη νέα θεραπεία διακοπής του καπνίσματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα άτομα που έχουν αποφασίσει να διακόψουν το κάπνισμα.

Κυτισινικλίνη: Η παλαιότερη ΝΕΑ θεραπεία διακοπής καπνίσματος

·         Μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για την παλαιότερη θεραπεία διακοπής καπνίσματος:

·         Η Κυτισινικλίνη κυκλοφορεί εδώ και 60 χρόνια (πρώτη φορά το 1964) σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

·         Έχει χρησιμοποιηθεί για τη διακοπή καπνίσματος από εκατομμύρια ανθρώπους.

·         Σήμερα, κυκλοφορεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πλέον υπάρχουν πολλές κλινικές δοκιμές που έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του προϊόντος, ενώ πολλές ακόμα αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

·         Περιλαμβάνεται στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ συστήνεται επίσης και από το Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS).

Οι 2 στους 3 καπνιστές θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και έχουν μετανιώσει που το ξεκίνησαν

Στην ομιλία του με θέμα «Κάπνισμα: μια κακή συνήθεια ή μια επικίνδυνη νόσος;», ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπογράμμισε πόσο σοβαρές συνέπειες έχει το κάπνισμα στην υγεία των καπνιστών, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως σε κάθε εφημερία, πλέον, η κύρια νόσος για την οποία γίνονται εισαγωγές είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, μία νόσος άρρηκτα συνδεδεμένη με το κάπνισμα, διευκρινίζοντας ότι η πλειονότητα των περιστατικών αυτών αφορά ενήλικες 50 και 60 ετών.

Καρκίνος του Πνεύμονα: Ο 1ος καρκίνος σε θνητότητα παγκοσμίως

Παρουσιάζοντας τα αρνητικά αριθμητικά δεδομένα του καπνίσματος, ο κ. Λουκίδης τόνισε: «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα δεν είναι απλώς μια βλαβερή ή ενοχλητική συνήθεια αλλά χαρακτηρίζεται πλέον ως μια χρόνια νόσος, μια πολύ σοβαρή απειλή κατά της υγείας και της ζωής».

·         6 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στο κάπνισμα,

·         στην Ελλάδα, 8,5 χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο

·         το 90% από αυτούς είναι καπνιστές

·         την πενταετία, 7 στους 10 από αυτούς δεν θα βρίσκονται ζωή

·         80.000 – 100.000 νέοι άνθρωποι ξεκινούν, κάθε μέρα, να καπνίζουν,

·         οι μισοί περίπου από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους πρόωρα από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

·         2 στους 3 καπνιστές θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και έχουν μετανιώσει που ξεκίνησαν,

·         οι μισοί από αυτούς κάνουν προσπάθειες να το σταματήσουν, χωρίς ωστόσο να φτάνουν σε οριστικό αποτέλεσμα.

Όλο και περισσότεροι μάλιστα καταφεύγουν στις “ενναλακτικές” μορφές καπνίσματος με το πρόσχημα ότι είναι λιγότερο βλαβερές γιατί δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα από τη σωματική και ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί η νικοτίνη, η φαρμακευτική ουσία του καπνού που παγιδεύει τον καπνιστή με τρόπο παρόμοιο με όλες τις γνωστές ναρκωτικές ουσίες.

Τι συνέβη από τη στιγμή που σταμάτησαν οι Ευρωπαίοι να καπνίζουν στο αυτοκίνητο

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη παρουσίασε ο κ. Λουκίδης η οποία έδειξε ότι, από τη στιγμή που σταμάτησαν οι πολίτες της ΕΕ να καπνίζουν στο αυτοκίνητο, σημειώθηκε περίπου 25% μείωση στα νοσήματα που αφορούσαν παιδιά: λοιμώξεις, άσθμα, βρογχιολίτιδες. «Αυτό το δεδομένο αποτελεί μία έμμεση απόδειξη ότι ένας άνθρωπος που εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα -ειδικά το βρέφος ή το μικρό παιδί- έχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξει νοσήματα στην παιδική ηλικία ή -σύμφωνα με νεότερη θεωρία που αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά- ή ακόμα και η ΧΑΠ μπορεί να ξεκινάει από την παιδική ηλικία, γιατί το παιδί που η αναπνευστική του λειτουργία εκτίθεται παθητικά στο κάπνισμα μπορεί να αποτελεί έναυσμα για επιδείνωσή της στην υπόλοιπη ζωή του».

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση και ριζική θεραπεία αυτής της χρόνιας εθιστικής νόσου!

«Η διακοπή του καπνίσματος απαιτεί ισχυρή απόφαση, πρόγραμμα και σχεδιασμό, ψυχολογική και ενίοτε φαρμακευτική υποστήριξη. Τα ιατρεία καπνίσματος έχουν την εξειδίκευση, την εμπειρία και τη γνώση να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους καπνιστές που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν ή πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον, νέες ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες όπως η κυτισινκλίνη αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιατρών να πετύχουν τον δύσκολο στόχο της οριστικής διακοπής του καπνίσματος».

ΕΠΕ: Στόχος η δυναμική ενεργοποίηση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος

Καταλήγοντας ο κ. Λουκίδης δήλωσε πως στόχος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για το 2025 είναι να ενεργοποιηθούν ξανά σε δυναμικό βαθμό τα ιατρεία διακοπής καπνίσματα, τη λειτουργία των οποίων απομείωσε η πανδημία, αφήνοντάς τα, ουσιαστικά, σε δεύτερη μοίρα.

Tokovys®: Η πιο σύντομη, ασφαλής και οικονομική θεραπεία διακοπής καπνίσματος

Στη συνέχεια, η Ιατρική Διευθύντρια της εταιρείας, Γιώτα Κουφάκη, αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας, ενώ αναφορά έγινε και στο εύκολο δοσολογικό σχήμα που κάνει λιγότερο δύσκολο για τον καπνιστή να εγκαταλείψει τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Το εγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα που υπαγορεύει το ισχύον πρωτόκολλο –με το οποίο ολοκληρώνεται σε 25 μέρες η θεραπεία– ορίζει να λαμβάνει ο καπνιστής:

·         6 χάπια την ημέρα, για τις 3 πρώτες ημέρες,

·         5 χάπια την ημέρα, για την 4η έως 12η ημέρα,

·         4 χάπια την ημέρα, για την 13η έως 16η ημέρα,

·         3 χάπια την ημέρα, για την 17η έως 20η ημέρα, και

·         2 χάπια την ημέρα, για την 21η έως 25η ημέρα, όπου και ολοκληρώνεται η θεραπεία.

Το συνολικό κόστος για τη θεραπεία των 25 ημερών ανέρχεται στα 60 ευρώ.

Share.
Exit mobile version