Εάν κάποιος επιθυμεί, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ευεξίας, να περιορίσει ή να εξαλείψει εντελώς το αλάτι από την διατροφή του, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για νόστιμα και υγιεινά πιάτα χωρίς αλάτι.
Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βασιλική Νεστορή εξηγεί στο DailyPharmaNews πως μπορούμε να δώσουμε γεύση στα φαγητά μας, αποχαιρετώντας οριστικά το αλάτι.
« Εάν έχετε αποφασίσει να μειώσετε το αλάτι από τη διατροφή σας ή αν αυτό είναι πλέον η μόνη σας επιλογή για λόγους υγείας, υπάρχουν τρόποι να δώσετε γεύση στο φαγητό χωρίς να χρησιμοποιήσετε αλάτι.
Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας αντί για αλάτι:
• Βότανα
Τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αναδείξουμε τα πιάτα μας. Χρησιμοποιείστε βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, εστραγκόν, μαϊντανό και πολλά άλλα όπως και συνδυασμούς αυτών. Τα βότανα προσθέτουν «βάθος» στη γεύση των γευμάτων μας, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά και τα κάνουν τα πιάτα μας να δείχνουν ελκυστικά.
• Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι της γεύσης! Το κύμινο, η πάπρικα, ο κουρκουμάς , το γαρίφαλο και η κανέλα είναι μερικά μόνο μπαχαρικά που μπορούν να μεταμορφώσουν ένα ανάλατο γεύμα σε κάτι πολύ νόστιμο. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς για να βρείτε το τέλειο μείγμα.
• Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, το λάιμ, το μανταρίνι και το πορτοκάλι αποτελούν έναν εξαιρετικά νόστιμο ζωμό ή ντρέσινγκ για τατα πιάτα μας.
• Σκόρδο, πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια και ξερά κρεμμύδια
Αυτά τα αρωματικά λαχανικά, δίνουν μια έντονη γεύση σε κάθε πιάτο. Το σοτάρισμα τους ως βάση για τις συνταγές σας, μπορεί να δώσει μια πλούσια γεύση που θα σας κάνει να ξεχάσετε εντελώς το αλάτι.
• Ξύδι
Όλων των ειδών τα ξύδια, όπως βαλσάμικο, μηλόξυδο, το ξύδι με βότανα ή το ξύδι από κόκκινο κρασί, προσθέτουν οξύτητα και γεύση στα γεύματά μας. Περιχύστε το πάνω από σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το ως μαρινάδα για κρέατα και λαχανικά αντί για αλάτι.
• Ζωμοί χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
Οι ζωμοί προσθέτουν βάθος στη γεύση των φαγητών. Επιλέξτε ζωμούς χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων. Ακόμη καλύτερα, φτιάξτε σπιτικούς ζωμούς και πειραματιστείτε με λαχανικά, κρεατικά ή ψαρικά καθώς και με τα μπαχαρικά που επιθυμείτε, για να εμπλουτίσετε τις σούπες, τα μαγειρευτά και τις σάλτσες σας.
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Η έντονη γεύση του φρεσκοτριμμένου πιπεριού “ανεβάζει” και τα συστατικά των πιάτων. Δοκιμάστε συνδυασμούς πιπεριών, καθώς το κάθε ένα έχει διαφορετική γευστική ένταση.
• Καυτερά μπαχαρικά
Εάν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά (και τα αντέχει το στομάχι σας), χρησιμοποιώντας τα στη μαγειρική σας θα δείτε μεγάλη βελτίωση στην γεύση των φαγητών.
• Πολτοποιημένα λαχανικά
Τα πολτοποιημένα λαχανικά στην γέμιση των γευμάτων σας προσφέρουν γεύση και άρωμα και είναι υγιεινά.
• Ξερά φρούτα και φρούτα
Τα ξερά φρούτα και τα φρούτα δίνουν μια γλυκάδα στο φαγητό, προσθέτοντας γεύση, άρωμα αλλά και βιταμίνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε στη μαγειρική σας ξερά βερίκοκα δαμάσκηνα, σύκα, κυδώνια ή ρόδια.
• Ανάλατοι ξηροί καρποί και κάστανα
Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή καθώς προσθέτουν υφή, τραγανότητα και γεύση στο φαγητό! ».