Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Δερματικά Νοσήματα και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, στις 7μ.μ.

Ομιλήτρια θα είναι η κα. Αικατερίνη Λιάκου, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υποβληθούν ερωτήματά στην ομιλήτρια, όπου και θα απαντηθούν σε πραγματικό χρόνο.

Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί διαδικτυακά στη σελίδα του Επιδέρμια στο Facebook www.facebook.com/www.epidermia.gr και η παρακολούθησή της είναι δωρεάν. Η ενημερωτική εκδήλωση υλοποιείται με την χορηγία των εταιρειών Novartis και UCB.

Τι είναι η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί επίμονα και υποτροπιάζοντα εξογκώματα και αποστήματα κάτω από το δέρμα, τα οποία συχνά είναι επώδυνα και εκκρίνουν πύον ή υγρό με δυσάρεστη οσμή.

Η νόσος επηρεάζει μόνο περιοχές του σώματος όπου υπάρχει μια ποικιλία ιδρωτοποιών αδένων που ονομάζονται «αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες». Τέτοιες περιοχές είναι οι μασχάλες, η περιοχή κάτω από το στήθος, ο πρωκτός, οι γλουτοί, η περιοχή πίσω από τα αυτιά, η βουβωνική χώρα, τα γεννητικά όργανα και γενικότερα όπου υπάρχουν πτυχώσεις του δέρματος.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 14 έως 40 ετών και επηρεάζει περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να εκδηλωθεί και στα δύο φύλα αλλά τα συμπτώματα είναι τρεις φορές πιο συχνά στις γυναίκες. Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια και δεν σχετίζεται με την κακή υγιεινή.

Δεν είναι ακριβή τα αίτια που προκαλούν την διαπυητική ιδρωταδενίτιδα. Οι περισσότερες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι προκαλείται από απόφραξη των αποκρινών ιδρωτοποιών αδένων. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη των δυσάρεστων συνεπειών της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την διαπυητική ιδρωταδενίτιδα. Ανάλογα με την βαρύτητα του κάθε περιστατικού, ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που βασικό στόχο έχει την μείωση των φλεγμονών και την πρόληψη νέων βλαβών προκειμένου ο ασθενής να βρει αποτελεσματική και μακροχρόνια  ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα της νόσου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.epidermia.gr

Share.
Exit mobile version