Γράφει ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που πραγματοποιεί ο γαστρεντερολόγος.

Πρόκειται για μια λεπτομερή εξέταση του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου που πραγματοποιείται για να εντοπιστούν παθολογικές καταστάσεις στην περιοχή. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου, του γαστροσκοπίου, το οποίο απεικονίζει και καταγράφει το βλεννογόνο αυτών των οργάνων.

Η γαστροσκόπηση μπορεί να είναι είτε διαγνωστική είτε θεραπευτική. Χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση προβλημάτων όπως η δυσφαγία/δυσκαταποσία, ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι που επιμένουν, για τη διάγνωση του γαστρικού/δωδεκαδακτυλικού έλκους ή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό και την απόφραξη στον οισοφάγο, αλλά και την ανεύρεση πολυπόδων, καρκίνου ή καρκινοειδών. Ακόμη μέσω της γαστροσκόπησης παρακολουθείται η αυτοάνοση γαστρίτιδα, ο οισοφάγος Barrett και μπορεί να γίνει έλεγχος για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά και για κοιλιοκάκη.

Η γαστροσκόπηση μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για επανέλεγχο μετά από κάποια εγχείρηση στο στομάχι, για τον έλεγχο εμμένουσας ναυτίας ή/και εμέτου,για μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα, για τη διερεύνηση αναιμίας, αλλά και για ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Πως γίνεται η γαστροσκόπηση; Είναι επώδυνη;

Η διαδικασία της γαστροσκόπησης διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Ωστόσο, η διάρκεια αυτή μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη στις περιπτώσεις που η μέθοδος χρησιμοποιείται ως θεραπεία για κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διεξαγωγή της. Λίγη ώρα πριν, ο γιατρός χορηγεί στο λαιμό τοπικό αναισθητικό με σπρέι. Συνήθως πριν την έναρξη χορηγείται στον ασθενή ενδοφλέβια μέθη.

Ο γιατρός τοποθετεί το γαστροσκόπιο μέσα στο στόμα, ο ασθενής πρέπει να το καταπιεί και στη συνέχεια, ο γιατρός το περνά από τον οισοφάγο στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο. Έτσι, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα μέσω εικόνων να «δει» το εσωτερικό του στομαχιού για να διαπιστώσει αν υπάρχουν φλεγμονές ή άλλες βλάβες και λαμβάνεται βιοψία ή/και CLO (ταχεία αντίδραση ουρεάσης για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού).

Η γαστροσκόπηση δεν είναι επώδυνη, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, αν και με τη μέθη η δυσφορία εξαλείφεται.

Ειδική προετοιμασία ΠΡΙΝ τη γαστροσκόπηση

-Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια ή αλλεργία έχετε και κυρίως οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής λαμβάνετε. Μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε ή να αναβάλετε κάτι, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, ακόμη και αρκετές μέρες πριν τη διεξαγωγή της γαστροσκόπησης.

-Για μερικές ώρες πριν την εξέταση θα πρέπει να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το διάστημα αυτό, αναλόγως του είδους της εξέτασης που θα κάνετε.

-Αν πραγματοποιήσετε τη διαδικασία με μέθη, θα χρειαστεί να σας συνοδεύσει κάποιος στο ιατρείο, καθώς δεν θα είστε σε θέση να οδηγήσετε στη συνέχεια για αρκετή ώρα μετά την εξέταση.

Τι να προσέξετε ΜΕΤΑ τη γαστροσκόπηση

Μετά τη γαστροσκόπηση θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνέλθετε προτού αποχωρήσετε από το ιατρείο. Συνιστάται να μην οδηγήσετε για λίγες ώρες και να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της ημέρας. Συνιστάται επίσης να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, οποιαδήποτε σωματική εργασία και την άρση βάρους.

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν πρέπει να προσαρμόσετε τις διατροφικές σου συνήθειες για μερικές μέρες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας, αν μέσα στις επόμενες 2 μέρες ανεβάσετε υψηλό πυρετό, έχετε ξηροστομία, νιώθετε ζαλάδα, παρουσιάσετε εμετό ή πόνο στο στήθος.

Share.
Exit mobile version