Το πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του ∆ιαδικτύου» έχει σχεδιαστεί για να διδάξει στο παιδί τις δεξιότητες που χρειάζεται για να είναι ασφαλές στο διαδίκτυο και να αντλεί θετικές εμπειρίες από τη χρήση του διαδικτύου.

Η εκπαιδευτική δράση «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου», είναι ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που παρέχει στους εκπαιδευτικούς –  και στους γονείς – τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας στο περιβάλλον της σχολικής τάξης.

Ο κύκλος μαθημάτων του προγράμματος στηρίζει τα μηνύματα και το σκοπό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας στο περιβάλλον της σχολικής τάξης.

H Μαρία Φουντά, Γενική Διευθύντρια Μάρκετινγκ ΝΑ Ευρώπης της Google επισημαίνει: «Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τη σημασία της υπεύθυνης και ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους, όπου το σχολείο έχει καθοριστικό ρόλο. Σε μία εποχή που η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας θέτει καθημερινά νέα ζητήματα προστασίας της ανθρώπινης υπόστασης και εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι μαθητές, αλλά και οι δάσκαλοί τους, να γνωρίζουν τις βασικές αρχές της ψηφιακής ασφάλειας. Ως Google, είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του διαδικτύου». Μαζί, εξοπλίζουμε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με απαραίτητες για το μέλλον τους δεξιότητες!».

Σχετικά με το πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του ∆ιαδικτύου»

Η διαδικτυακή ασφάλεια, αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για τη νέα γενιά, η οποία μεγαλώνει στο περιβάλλον του διαδικτύου, συχνά χωρίς καθοδήγηση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες του Ελληνικού Κέντρου ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, το 70% των παιδιών έχει πρόσβαση και κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων σε ηλικία κάτω του επιτρεπτού ορίου.

Το πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» είναι συμβατό με τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής. Συγκεκριμένα, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την βιωματική μάθηση καθώς υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών και τους προτρέπει να εκφράζουν ερωτήσεις, απορίες και να επικοινωνούν τις προσωπικές τους εμπειρίες εκφράζοντας ελεύθερα τα συναισθήματά τους. Το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί με διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς ώστε να είναι συμβατό με τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής.

Στόχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα συμβάλλει στην ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο. Στόχος του είναι τα παιδιά να μπορούν να εξερευνήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά το διαδίκτυο και να αποφευχθούν προβλήματα που μέχρι τώρα εντοπίζονται με τη χρήση του διαδικτύου. Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος και το διαδραστικό παιχνίδι βοηθάει στην επίτευξη του στόχου αυτού αφομοιώνοντας τις απαραίτητες γνώσεις.

Οι μαθητές/τριες μέσα από το πρόγραμμα θα μπορέσουν να αποκομίσουν γνώσεις για τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά όπως:

  • Ποιες πληροφορίες μπορούν να μοιράζονται στο διαδίκτυο και τι αναρτήσεις μπορούν να κάνουν.
  • Να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη και να αξιολογούν τι είναι αληθινό και πως να προστατεύονται από τις πιθανές απάτες του διαδικτύου.
  • Πως να προστατέψουν τις προσωπικές τους πληροφορίες ώστε να αποτρέψουν την οποιαδήποτε ζημία σε συσκευές, υπολήψεις και ανθρώπινες σχέσεις.
  • Πως να αποφύγουν και να μπλοκάρουν τις κακεντρεχείς ή ανάρμοστες συμπεριφορές στο διαδίκτυο.
  • Να μάθουν πότε πρέπει να συζητούν και να ζητάνε την βοήθεια ενός ενήλικα όταν συναντούν κάτι ύποπτο στο διαδίκτυο.

Πέντε είναι οι βασικές θεματικές ενότητες ψηφιακής ασφάλειας:

  • Μοιράσου αλλά φυλάξου: Ψηφιακό αποτύπωμα και υπεύθυνη επικοινωνία.
  • Μην την πατάς με την απάτη: Ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), απάτες και έγκυρες πηγές.
  • Κράτα καλά τα μυστικά σου: Ασφάλεια στο διαδίκτυο και κωδικοί πρόσβασης.
  • Η κουλ συμπεριφορά είναι η καλή συμπεριφορά: Καταπολέμηση της αρνητικής διαδικτυακής συμπεριφοράς.
  • Αν έχεις αμφιβολίες, συζήτησέ το αμέσως: Ύποπτο περιεχόμενο και σενάρια.

 Προσφέρονται δύο κύκλοι μαθημάτων:

-O κύκλος μαθημάτων “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου” που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικού και Γυμνασίου (ηλικίες 9-15) και αποτελείται από – δύο δίωρα σεμινάρια.

-O κύκλος μαθημάτων “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου (μικρότερα παιδιά)“που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού (ηλικίες 5-9) – ένα δίωρο σεμινάριο.

Κάθε εκπαιδευτικός έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει τα προσφερόμενα σεμινάρια αποσπασματικά ή στην ολότητά τους και να λάβει Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Όλες οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εκπαίδευση, με ελάχιστη προετοιμασία μαθήματος και χωρίς να απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή πόροι για τη διδασκαλία τους. Τα μαθήματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν ψυχαγωγία και χαλαρό διάλογο ανάμεσα στους δασκάλους και τους μαθητές, ιδανικά με μια διάθεση ενεργούς ακρόασης χωρίς κριτική εκ μέρους του εκπαιδευτικού.

Τα μαθήματα συνεπικουρούνται από τεχνικές «παιχνιδοποίησης» (gamification) με τη χρήση του Ίντερλαντ (Interland), ενός διαδικτυακού παιχνιδιού δράσης και περιπέτειας που κάνει την εκμάθηση της ψηφιακής ασφάλειας και ιθαγένειας διαδραστική και διασκεδαστική – όπως ακριβώς είναι και το ίδιο το διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς χρέωση από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Google.org, του τομέα φιλανθρωπίας της Google, ενώ το υλικό του συμμορφώνεται πλήρως με το International Society for Technology in Education’s Standards for Students (Διεθνής φορέας για την τεχνολογία στα εκπαιδευτικά πρότυπα των μαθητών).

Από το 2017 μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε περισσότερες από 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συμβάλλει στην επιμόρφωση εκατομμυρίων χρηστών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Συγκαταλέγεται στα προτεινόμενα Προγράμματα & Εφαρμογές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Περισσότερα για το πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» και τα σεμινάρια που παρέχονται μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιο από τα προσφερόμενα σεμινάρια εδώ. 

Share.
Exit mobile version