Το GIVMED στηρίζει ενεργά τις Δημόσιες Δομές Υγείας της χώρας, αξιοποιώντας περισσευούμενα φάρμακα και προϊόντα υγείας.  

Από τον Μάρτιο 2023 μέχρι και σήμερα το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με σκοπό τη δωρεά φαρμάκων προς δημόσιες δομές περίθαλψης από κοινωφελείς φορείς και παράλληλα την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων φαρμάκων.

Σκοπός του Προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε Δημόσιες Δομές Υγείας να λαμβάνουν εγκαίρως τα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας που έχουν ανάγκη, μέσα από το δίκτυο κοινωφελών φορέων του GIVMED. Παράλληλα, το Πρόγραμμα προβλέπει τη δυνατότητα οι Δημόσιες Δομές Υγείας να αξιοποιήσουν τα δικά τους αχρησιμοποίητα φάρμακα, προτού λήξουν, δωρίζοντάς τα στο δίκτυο του GIVMED.

Στο Πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει συνολικά μέχρι σήμερα 31 Δημόσιες Δομές Υγείας, όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες του ΕΟΔΥ και Μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος, λαμβάνοντας συνολικά από την αρχή του Προγράμματος 21.169 κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας, αξίας 561.570 ευρώ.

Το Πρόγραμμα για τη Δωρεά Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας προς Δημόσιες Δομές Υγείας συνεχίζεται δυναμικά, καλώντας τους αρμόδιους αντίστοιχων φορέων να επικοινωνήσουν με το GIVMED για περαιτέρω ενημέρωση. Στόχος της ενέργειας είναι περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα υγείας να ενταχθούν στο δίκτυο του GIVMED, και με τη συνεργασία των Υγειονομικών Περιφερειών, να δεχθούν δωρεές σε φάρμακα.

Σχετικά με την οργάνωση GIVMED

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 40.000.000 κουτιά φαρμάκων ξεχνιούνται στα συρτάρια μας, λήγουν και πετιούνται αναξιοποίητα. Την ίδια στιγμή, 1.900.000 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χιλιάδες παιδιά στερούνται την πρόσβαση σε φάρμακα που έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πολλά φάρμακα από αυτά που καταλήγουν στις χωματερές και στις αποχετεύσεις είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση GIVMED δραστηριοποιείται στο χώρο της αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Όραμα του GIVMED είναι η εξασφάλιση της πλήρους πρόσβασης για τις ευπαθείς ομάδες σε φάρμακα και προϊόντα υγείας.

Είναι το πρώτο δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος κοινωνικά ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα. Μέσω της εφαρμογής GIVMED (iOS, android) οποιοσδήποτε μπορεί να δωρίσει τα φάρμακα που δεν χρειάζεται πια, στους κοινωφελείς φορείς που τα έχουν ανάγκη.

Share.
Exit mobile version