Όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο της ΕΠΑΨΥ και της Μονάδας «Πνοές SKG», ο όρος ψύχωση αναφέρεται σε μία κατάσταση, όπου το άτομο χάνει σε κάποιο βαθμό την επαφή του με την πραγματικότητα ή αλλάζει ο τρόπος που βιώνει την πραγματικότητα. Η ψύχωση προκαλεί προσωρινή αλλαγή στην αντίληψη, τη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ατόμου και όχι στην προσωπικότητά του.

Είναι μύθος ότι οι άνθρωποι με ψυχωτικές διαταραχές είναι τρελοί. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι με ψύχωση αντιμετωπίζουν ένα θέμα υγείας που χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα. Ο όρος «τρελός» είναι ξεπερασμένος, στιγματικός και μη επιστημονικός.

Είναι μύθος ότι τα άτομα που βιώνουν ψυχωτικά συμπτώματα είναι επικίνδυνα. Η αλήθεια είναι ότι ένα άτομο που βιώνει ψυχωσικό  επεισόδιο μπορεί να νιώθει φόβο ή σύγχυση και είναι πιο πιθανό να αποτραβηχτεί και να βλάψει τον εαυτό του, παρά να γίνει ξαφνικά επιθετικό και να βλάψει κάποιο άλλο άτομο.

Είναι μύθος το ότι «δεν μπορεί να συμβεί σε μένα». Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Στατιστικά, ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να βιώσουν περίπου 3 στα 100 άτομα (3% του γενικού πληθυσμού),  χωρίς να υπάρχει διάκριση όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα και την κουλτούρα.

Είναι μύθος ότι οι ουσίες δεν μπορούν να προκαλέσουν ψύχωση. Η αλήθεια είναι ότι οι ψυχοδραστικές ουσίες, όταν συνδυάζονται με άλλους βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν ψυχωσικά επεισόδια.

Είναι μύθος  ότι τα άτομα με ψύχωση δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν με ψύχωση έχουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Η έγκαιρη και εξειδικευμένη παρέμβαση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ψυχωσικών επεισοδίων.

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πνοές SKG» λειτουργεί στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 93, στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 2311 282 358).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share.
Exit mobile version