Aκούγεται περίεργο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος μπορεί τόσο να προλάβει, όσο και να δώσει λύση στο πρόβλημα της στύσης. Αρκεί να τον επισκεφθείτε!

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα σκλήρυνσης του πέους, κατά την ερωτική επαφή , διαπιστώνει νέα προκαταρκτική έρευνα από την Ταϊβάν.

Στη μελέτη, οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είχαν 79 % περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με χρόνια περιοδοντική νόσο (ΠΝ)  από ό, τι εκείνοι χωρίς ΣΔ.

Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την ΠΝ μπορεί να βλάψει τα ενδοθηλιακά κύτταρα ενός άντρα, τα οποία  αποτελούν την επένδυση όλων των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πέους, προκαλώντας έτσι προβλήματα στη στύση.

Τι είναι η περιοδοντική νόσος

Το περιοδόντιο είναι οι ιστοί που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι (ούλα, περιρίζιο, φατνιακό οστό, οστεΐνη). Τα πιο κοινά νοσήματα του περιοδοντίου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, των οποίων η εμφάνιση σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες στοματικής υγιεινής που υιοθετούν τα άτομα, κυρίως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ενήλικες αλλά και παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα των νόσων του περιοδοντίου (η ουλίτιδα εμφανίζεται ακόμα και στη νηπιακή ηλικία).

Τόσο η περιοδοντίτιδα, όσο και η ουλίτιδα,  είναι φλεγμονές που προκαλούνται από τα βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, μιας συνάθροισης μικροβίων που σχηματίζεται πάνω στα δόντια και τα ούλα και περιέχει εκατομμύρια μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή.

Συμπτώματα

  • Κόκκινο χρώμα ούλων
  • Αιμορραγία ούλων
  • Κακοσμία στόματος
  • Οιδηματώδη ούλα
  • Πυόρροια
  • Παθολογική κινητικότητα δοντιών
  • Οστική απώλεια

Ο πόνος δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των νόσων του περιοδοντίου και έτσι πολλοί ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα, παρά μόνο όταν έχει υποχωρήσει.

Ο  κίνδυνος

Όταν η πλάκα παραμένει στα δόντια, αυξάνεται και με την προσρόφηση αλάτων από το σάλιο μετατρέπεται σε πέτρα. Πρόκειται για ένα σκληρό στρώμα που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο, ενώ αν δεν αφαιρεθεί επεκτείνεται πιο βαθιά αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο για περιοδοντική καταστροφή.

Οι τοξίνες που παράγονται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας προκαλούν την αντίδραση του οργανισμού. Έτσι αρχικά αναπτύσσεται φλεγμονή στα ούλα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα και να οδηγήσει σε καταστροφή των υπόλοιπων στηρικτικών ιστών του δοντιού.

Σταδιακά τα  ούλα υποχωρούν και σχηματίζονται περιοδοντικοί θύλακοι, στους οποίους συγκεντρώνονται ακόμη περισσότερα μικρόβια, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη φλεγμονή. Όσο η νόσος προχωράει το βάθος των θυλάκων αυξάνεται, επιδεινώνεται η καταστροφή των στηρικτικών ιστών και αυξάνεται η κινητικότητα των δοντιών, με πιθανή κατάληξη την απώλειά τους.

Θεραπεία

Αν η ΠΝ διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο μερικοί καθαρισμοί στο οδοντιατρείο. Αντίθετα, αν διαγνωστεί αργότερα,  ενδεχομένως να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση στα ούλα (αν φυσικά δεν έχουν πέσει τα δόντια).

Πρόληψη

Το ευχάριστο είναι ότι η ΠΝ  μπορεί να προληφθεί ακολουθώντας τους απλούς κανόνες στοματικής υγιεινής. Το βούρτσισμα για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, ο καθαρισμός των κενών ανάμεσα στα δόντια με νήμα μία φορά την ημέρα και ο καθαρισμός και έλεγχος των δοντιών από τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, μπορούν να σας γλιτώσουν από «διπλούς» μπελάδες.

Tip. Όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, θα πρέπει να απευθύνονται σε ουρολόγο και όχι σε οδοντίατρο.

Share.
Exit mobile version