Με τον άνοιγμα των σχολίων και τον συγχρωτισμό παιδιών αλλά και ενηλίκων σε κλειστές αίθουσες, οι ιώσεις ξεκίνησαν το πάρτι! Και για τα παιδιά και για τους μεγάλους.
Στην πρώτη γραμμή των συμπτωμάτων ο πονόλαιμος και ο βήχας. Και σίγουρα στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κάποια ίωση και τα αντιβιοτικά ίσως δεν είναι η λύση…
Κι όμως, υπάρχει ένα γιατροσόφι της γιαγιάς που μπορεί να μας ανακουφίσει και να προλάβει τα χειρότερα. Κι αυτό είναι το χαμομήλι με μαγειρική σόδα ή ακόμα και με κοινό μαγειρικό αλάτι. Ανακατέψτε αφέψημα χαμομηλιού σε ένα ποτήρι, με μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας ή αλατιού. Αφήστε τον να γίνει χλιαρό και όχι καυτό και κάντε γαργάρες 2 με 3 φορές την ημέρα. Θα νιώσετε αμέσως την ανακούφιση. Κι όμως αυτό το φυσικό γιατροσόφι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Γιατί χαμομήλι και σόδα;

Ποιες είναι όμως εκείνες οι ιδιότητες του χαμομηλιού και της σόδας που βοηθούν στο να υποχωρήσει η φλεγμονή;
Το χαμομήλι είναι γνωστό για της ηρεμιστικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Έχει όμως και ήπια αντιφλεγμονώδη δράση που ανακουφίζει τη δυσφορία και τον πόνο του λαιμού αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες διότι περιέχει φυσικά αντισηπτικά συστατικά (φλαβονοειδή, βαλεριανικό οξύ, κουμαρίνες, τανίνες, σαλικυλικά κ.λπ.) που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και βακτηρίων.
Η μαγειρική σόδα από την άλλη έχει ήπιες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του στόματος και του λαιμού και στην εξισορρόπηση του pH του στόματος καθώς βοηθά στην διατήρηση μιας ουδέτερης ή ελαφρώς αλκαλικής ισορροπίας στο στόμα και το λαιμό, το οποίο μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Ο συνδυασμός που ανακουφίζει

• Καταπραϋντική Δράση: Ο συνδυασμός εκμεταλλεύεται τις φυσικές καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού, βοηθώντας στη μείωση του ερεθισμού και της φλεγμονής του λαιμού. Το αφέψημα από χαμομήλι ηρεμεί και μαλακώνει τον ερεθισμένο ιστό.
• Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες: Το χαμομήλι από μόνο του έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί από τη δράση ρύθμισης του pH της σόδας, βοηθώντας έτσι στον περιορισμό της φλεγμονής πιο αποτελεσματικά.
• Αντισηπτικές Ιδιότητες: Το χαμομήλι διαθέτει φυσικά αντισηπτικά συστατικά, που σε συνδυασμό με την αντιβακτηριδιακή δράση της μαγειρικής σόδας, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων και την πρόληψη λοιμώξεων.
• Ρύθμιση του pH: Η μαγειρική σόδα βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου pH στην στοματική κοιλότητα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.
Εάν δεν έχετε μαγειρική σόδα στο σπίτι, χρησιμοποιήστε κοινό μαγειρικό αλάτι που επίσης λειτουργεί ως υπερτονικό διάλυμα και να μειώσει την φλεγμονή και το πρήξιμο.
Πάντα όμως πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε το σωστό για την υγεία σας ανάλογα με την κατάστασή σας, τις προϋπάρχουσες παθήσεις και τον συνδυασμό με άλλα φάρμακα που πιθανόν να λαμβάνετε.

Share.
Exit mobile version