Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου λέγεται ότι είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Εσείς πώς θα την «γιορτάσετε»;

Της Έφης Τσιβίκα

Η Δευτέρα (από μόνη της) είναι μια μέρα που ποτέ δεν την είδαμε με καλό μάτι. Όταν ήμασταν παιδιά γιατί έπρεπε να πάμε στο σχολείο, τώρα γιατί πρέπει να πάμε στη δουλειά. Η μετάβαση από την αργία στην, πάσης φύσεως, εργασία ήταν ανέκαθεν δυσάρεστη. Όμως η σημερινή Δευτέρα είναι ξεχωριστή: είναι, λένε, η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου.

Η ιστορία

Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο Βρετανός ψυχολόγος Clif Arnall θέλησε να φτιάξει μια εξίσωση, προκειμένου να εντοπίσει τη χειρότερη μέρα του χρόνου. Συνδυάζοντας  τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα Χριστούγεννα που πέρασαν (και πρέπει να μπούμε στην αναμονή για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι να ξαναέρθουν), τα χρέη του Δεκεμβρίου (που συνειδητοποιούνται κατόπιν εορτής) και τους στόχους του προηγούμενου έτους που… πήγαν στον βρόντο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  αυτή η μέρα είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η οποία και ονομάστηκε «Blue Monday».

Το άλλοθι

Το όνομα «πουλάει», γράφει καλά στα social media και το κυριότερο μας δίνει ένα πολύ ισχυρό άλλοθι για να περάσουμε τις «μαύρες» μας με την ησυχία μας. Χωρίς να ντρεπόμαστε, χωρίς να νιώθουμε προβληματικοί και χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσουμε τίποτα. Σήμερα μπορούμε να είμαστε όλοι καταθλιπτικοί, χωρίς κανένα στίγμα να μας συνοδεύει. Ακολουθούμε το ρεύμα, άρα είμαστε καλά.

Όμως, ανεξάρτητα από το αν εμάς (εσάς ή τους άλλους) μας εξυπηρετεί ή όχι, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα: κατά πόσο ευσταθεί επιστημονικά η καταθλιπτικότερη των ημερών;

Παρόλο που ο Arnall βρήκε κάποιους υποστηρικτές, η  πλειονότητα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο τύπος αυτός (ο οποίος κατέδειξε την ημέρα) δεν ευσταθεί επιστημονικά, με τους μαθηματικούς να τον κατατάσσουν στις ψευδοεπιστήμες ή ακόμα και στις ανοησίες.

Κόντρα στο ρεύμα

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, επειδή η καταθλιπτική διάθεση και μεταδίδεται και μπορεί εύκολα κανείς να αυθυποβληθεί σε αυτήν αλλά κυρίως γιατί το ρεύμα είναι μεγάλο (γενικότερα) και μπορεί να σας παρασύρει, οχυρωθείτε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν (όχι μόνο σήμερα,αλλά κάθε ημέρα). Και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Εκτεθείτε στο φως. Το φυσικό φως βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων της σεροτονίνης και προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών, δύο ορμονών που βελτιώνουν διάθεση. Βγείτε έξω στο φως για τουλάχιστον δέκα λεπτά σήμερα (αν μπορείτε και κάθε μέρα).

Κάντε αερόβια άσκηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα και να επιλέξετε -περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο- θα ενισχύσει τις ενδορφίνες σας, κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ήρεμοι και πιο ευτυχισμένοι.

Χαμογελάστε. Με το χαμόγελο επιτρέπετε στις «καλές» χημικές ουσίες να πλημμυρήσουν τον εγκέφαλό σας. Το σώμα σας χαλαρώνει, και η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί. Το χαμόγελο είναι πολύ μεταδοτικό, οπότε αν το ξεκινήσετε εσείς, μπορεί να βοηθήσετε και τους άλλους να νιώσουν καλύτερα.

Νιώστε ευγνωμοσύνη. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι «στέκονται» λίγο για να δουν και να εκτιμήσουν αυτά που ήδη έχουν, αισθάνονται πιο ενεργητικοί και αισιόδοξοι. Κάντε μια λίστα με τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και τα πράγματα, για τα οποία είστε ευγνώμονες που τα έχετε στη ζωή σας.

Κάντε μια καλή πράξη. Υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας που συσχετίζει την αλτρουιστική συμπεριφορά με τη βελτίωση της υγείας και τη μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Κάντε μια φιλοφρόνηση, πάρτε μια τυρόπιτα στον άστεγο, βοηθήστε την γιαγιούλα με την τσάντα της λαϊκής.

Να θυμάστε: Αυτήν την ημέρα, όπως και όλες τις υπόλοιπες, πρέπει να την ζήσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι σήμερα θα ζήσετε ελεύθερα την κατάθλιψή σας.

Share.
Exit mobile version