Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι η θλίψη να είναι το «σήμα κατατεθέν» της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, όμως, μερικοί άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη χωρίς δάκρυα και θλίψη.

Η κατάθλιψη χωρίς θλίψη ακούγεται σαν ένα οξύμωρο ψυχικής υγείας, αλλά είναι μια πραγματική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή κυρίως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επειδή δεν έχει ακριβώς αυτό το σύπτωμα, συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως «γεράματα» κι αυτό μπορεί να είναι έχει τραγικές συνέπειες.

Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών συμβαίνουν σε άνδρες ηλικίας άνω των 85 ετών και οι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς είχαν επισκεφθεί τους γιατρούς τους τον μήνα πριν από την αυτοκτονία τους, αλλά η κατάθλιψή τους δεν αναγνωρίστηκε.

Η κατάθλιψη δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, ακόμη και αν τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με αυτό. Παρά το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν μπορεί να έχουν κλασικά συμπτώματα της νόσου (π.χ. θλίψη, απελπισία κλπ), μπορούν επίσης να εκφράσουν τη θλίψη τους με πονοκέφαλο ή μη ειδικά άλγη και πόνους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν αναλγητικά φάρμακα, αντί να υποβάλλονται σε θεραπεία για κατάθλιψή τους.

10 σημάδια της κατάθλιψης χωρίς θλίψη

1. Αλλαγές της προσωπικότητας

2. Απομόνωση και έλλειψη ενδιαφέροντος

3. Κόπωση

4. Απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους

5. Ανησυχία και μαχητική επιθετικότητα

6. Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου

7. Κακή συγκέντρωση

8. Αφηρημάδα

9. Μηρυκασμός

10. Επιδείνωση στην αυτοφροντίδα

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Η γνώση των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στους ηλικιωμένους μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς και τους αγαπημένους τους να την εντοπίσουν και να αρχίσει η θεραπεία.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Απώλεια συζύγου

Απώλεια κινητικότητας και ανεξαρτησίας

Αλλαγή στην οργάνωση της ζωής

Χρόνιες ασθένειες

Πρόσφατη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο

Χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που έχουν στο κοντινό περιβάλλον τους ηλικιωμένους, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Από εκεί και έπειτα, οι επαγγελματίες της Ψυχικής υγείας μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα διαγνωστικό εργαλείο, που ονομάζεται Γηριατρική Κλίμακα Κατάθλιψης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου στους ηλικιωμένους. Ορισμένες από τις ερωτήσεις που τίθενται περιλαμβάνουν:

Έχετε χάσει πολλά από τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές σας;

Θα προτιμούσατε να μείνετε στο σπίτι από το να βγείτε έξω και να κάνετε νέα πράγματα;

Μήπως φοβάστε ότι κάτι κακό πρόκειται να σας συμβεί;

Αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερες δυσκολίες με τη μνήμη από τους περισσότερους ανθρώπους;

Αισθάνεστε ότι είστε γεμάτοι ενέργεια;

Οι γιατροί θα λάβουν υπόψη τους όλα τα φάρμακα που λαμβάνονται και θα ελέγξουν για ιατρικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και ή νόσος Alzheimer που αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι θεραπεύσιμη, όπως ακριβώς συμβαίνει στους νεότερους ενήλικες και η θεραπεία της μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τα συμπτώματα των άλλων συνυπαρχουσών καταστάσεων.

Η κατάθλιψη και η γήρανση δεν πάνε πάντα χέρι-χέρι, αλλά είναι ένα κοινό πρόβλημα, που συχνά δεν γίνεται αντιληπτό. Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα της κατάθλιψης (ακόμα και όταν η θλίψη δεν είναι ένα από αυτά) μπορείτε να βοηθήσετε, ώστε να αποτραπεί μια λανθασμένη διάγνωση.

Share.
Exit mobile version