Η αγάπη δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει μία λειτουργική σχέση. Ούτε τα φυσικά χαρακτηριστικά και οι νοητικές ικανότητες. Ο «υποψήφιος» θα πρέπει να μπορεί να γίνει ένας καλός σύντροφος και αυτό εξαρτάται από άλλα χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναζήτηση συντρόφου, έχουν μια εικόνα στο μυαλό τους, που περιγράφει το τι ψάχνουν, έστω κι αν είναι ακατέργαστη και θολή. Κάποιοι άλλοι  (μάλλον πολύ λιγότεροι)  ίσως  να έχουν και μια λεπτομερή λίστα με τα «must have». Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν διάφορα φυσικά χαρακτηριστικά, τα επίπεδα νοημοσύνης και κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται σημαντικά από τους ίδιους. Αλλά είναι πραγματικά σημαντικά για την επίτευξη μιας σχέσης που αντέχει στο χρόνο;

Σύμφωνα με τουλάχιστον τέσσερα επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν  το 2011 στην επιθεώρηση Personality and Social Psychology ο αυτοέλεγχος και η ευσυνειδησία των συντρόφων έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα της σχέσης.

Σε 3 μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα αυτοελέγχου των συντρόφων αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στο να παραμείνουν πιστοί σε έναν εραστή. Προφανώς, αυτή η ικανότητα τους βοηθούσε στο να αντισταθούν στον πειρασμό, ακόμα και να απομακρύνονται όταν κάποιος χαριτωμένος εκπρόσωπος του αντίθετου φύλου φλέρταρε μαζί τους.

Σε συνάρτηση, κατά κάποιο τρόπο,  με την παραπάνω επίδραση, οι σύντροφοι των ατόμων με υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου, εμπιστεύονταν τους συντρόφους τους περισσότερο. Κατά συνέπεια, ο αυτοέλεγχος δημιουργεί μια πιο ασφαλή σχέση και για τους δύο συντρόφους.

Η ευσυνειδησία εμφανίζεται, επίσης, σημαντική για τη λειτουργία της σχέσης. Σε δύο μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παίζει ρόλο στα κίνητρα για να διορθωθούν τα λάθη, στην εποικοδομητική επίλυση των προβλημάτων και στην ικανοποίηση από τη σχέση. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους άνδρες.

Τέλος, ο συνδυασμός αυτοελέγχου και ευσυνειδησίας φαίνεται να παίζει ρόλο στην τήρηση των υποσχέσεων στις ερωτικές σχέσεις. Σε τέσσερις μελέτες, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα δύο αυτά χαρακτηριστικά προέβλεπαν την τήρηση των υποσχέσεων, κάτι που τα συναισθήματα δεν φάνηκε να το κάνουν. Προφανώς, οι άνθρωποι δεν τηρούν τις υποσχέσεις, επειδή σας «αγαπούν», αλλά επειδή έχουν τον αυτο-έλεγχο για να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν υποσχεθεί.

Η αγάπη δεν φτάνει

Όλες αυτές οι μελέτες συνηγορούν υπέρ μίας κοινής ιδέας: Ανεξάρτητα από το πόσο σας «λατρεύει» κάποιος, μπορεί να κάνει λάθη, αν δεν έχει αρκετό αυτοέλεγχο. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για την αγάπη σε έναν δυναμικό σύντροφο, ως μια «λύση» που εξασφαλίζει την πίστη, την αξιοπιστία και το κίνητρο για να συνεχιστεί η σχέση. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει: Η αγάπη δεν είναι αρκετή.

Αν θέλετε πραγματικά να βρείτε έναν σύντροφο με τον οποίον θα έχετε μια καλή σχέση (κάποιον που δεν θα σας τρελαίνει, δεν θα σας εξαπατά και δεν θα σας εξοργίζει)τότε θα πρέπει να εξετάζετε περισσότερο τις «ικανότητες» των υποψηφίων (π.χ. αυτοέλεγχος), παρά τα συναισθήματά τους ( π.χ. αγάπη).

Βάλτε στη λίστα

Για να καταλάβετε αν ο υποψήφιος σύντροφός σας έχει αυτοέλεγχο και ευσυνειδησία εξετάστε τα παρακάτω σημεία:

Συγκέντρωση: Ο αυτο-έλεγχος χρησιμοποιείται για να κατευθύνει και να εστιάσει την προσοχή. Δώστε βάση, λοιπόν, στο πόσο αφοσιωμένο σάς είναι το «ραντεβού» σας. Αν αποσπάται η προσοχή του συνεχώς, είναι αφηρημένος/η και χαζεύει, μάλλον δεν έχει υψηλό αυτο-έλεγχο και αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να κάνουν την επικοινωνία και το μοίρασμα στη σχέση πολύ δύσκολα.

Υπομονή: Ο αυτοέλεγχος μας επιτρέπει να βάζουμε τις επιθυμίες μας στην άκρη, μέχρι να μπορούμε εύλογα να αποκτήσουμε αυτά που θέλουμε. Μας επιτρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Εάν το ραντεβού σας «φρικάρει» γιατί  το δείπνο άργησε δώστε προσοχή. Το ίδιο και αν έχει και πολλά χρέη στις πιστωτικές του κάρτες. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να καθυστερήσουν την ικανοποίησή τους, έχουν πολύ λίγη υπομονή και  πρέπει να έχουν αυτό που θέλουν «τώρα».  Έτσι, οποιαδήποτε αναμονή μπορεί να τους κάνει πολύ γκρινιάρηδες.

Προγραμματισμός: Τα ευσυνείδητα άτομα μπορούν να κάνουν ένα πλάνο και να επιμείνουν σε αυτό. Τα σχέδια περιλαμβάνουν πάντα τουλάχιστον μια γενική ιδέα. Αντίθετα, τα άτομα που πάνε όπου? φυσάει ο άνεμος, δεν είναι ευσυνείδητα. Ο αυθορμητισμός τους μπορεί να είναι διασκεδαστικός στην αρχή, αλλά θα είναι λιγότερο γοητευτικός αργότερα, όταν θα πρέπει να σχεδιάσετε κάτι μεγάλο και δεν θα μπορείτε να συνεννοηθείτε.

Προσήλωση στο στόχο: Τα άτομα με υψηλό αυτο-έλεγχο και ευσυνειδησία κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Ολοκληρώνουν και επιτυγχάνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλοι διευθύνοντες σύμβουλοι ή εκατομμυριούχοι, αλλά ότι τελειώνουν αυτό που αρχίζουν. Εάν το ραντεβού σας έχει μια «ντουζίνα» από μισοτελειωμένα πρότζεκτς, σχέδια ή όνειρα, μάλλον πρέπει να το επανεξετάσετε. Τα άτομα αυτά έχουν χαμηλά επίπεδα αυτοελέγχου και ευσυνειδησίας και μια σχέση μαζί τους θα μπορούσε να γίνει άλλο ένα μισοτελειωμένο πρότζεκτ.

Share.
Exit mobile version