Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να είναι η αιτία για την εμφάνιση μιας ιδιαίτερης μορφής στρες που σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει η… προέκταση του χεριού μας. Μια νέα έρευνα από το Κέντρο Έρευνας Pew επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι ενήλικες, όχι μόνο κατέχουν ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά το 90 % αυτών το κρατάει πάντα κοντά του και το 45% το απενεργοποιεί σπανίως.

Επιπλέον, το ένα τρίτο των οδηγών έχουν παραδεχθεί ότι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους όταν βρίσκονται στο τιμόνι -ακόμη και όταν υπάρχουν παιδιά στο αυτοκίνητο- και ένας στους πέντε Βρετανούς οδηγούς πιστεύει ότι η οδήγηση είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουν μία selfie.

Παρότι οι έρευνες δείχνουν ότι τα smartphones θα μπορούσαν να κάνουν το μυαλό μας «τεμπέλικο», να καταστρέψουν τη στάση του σώματός μας και να μειώσουν την παραγωγικότητας μας, οι άνθρωποι φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι εθισμένοι στις συσκευές τους. Τα νέα στοιχεία, ωστόσο, προσθέτουν άλλον έναν λόγο για να φροντίσουμε να κάνουμε λογική χρήση: Τα κινητά τηλέφωνα μας προκαλούν μια ιδιαίτερη μορφή στρες!

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, Sun Yat-Sen, διαπίστωσαν ότι οι διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας μπορεί να είναι επιρρεπείς στο στρες που σχετίζεται με τις ψηφιακές συσκευές, το λεγόμενο «technostress».

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Behaviour and Information Technology,  εξέτασε το πώς οι διαφορετικοί χρήστες κινητής τηλεφωνίας βιώνουν το στρες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Η πρώτη κατηγορία ήταν multitaskers (που κάνουν πολλά πράγματα μαζί), οι οποίοι ήλεγχαν συνεχώς το email τους, εργάζονταν συχνά από το σπίτι και παρόλο που αρχικά αγόρασαν το smartphone για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν το φόρτο εργασίας τους, εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό στρεσογόνο και «ο όλεθρος της ύπαρξής τους».

Οι ερευνητές μελέτησαν, επίσης, τα άτομα με υψηλό άγχος κοινωνικής αλληλεπίδρασης και διαπίστωσαν ότι αυτοί οι άνθρωποι εξαρτιόνταν από το τηλέφωνό τους για λόγους κοινωνικής σύνδεσης και στρεσάρονταν από τον κατ ‘επανάληψη έλεγχο του τηλεφώνου τους και τη χρήση του διαδικτύου.

Το τρίτο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ήταν μια «ανάγκη για επαφή», η οποία προφανώς ικανοποιήθηκε από τις οθόνες αφής σε πολλά smartphones. Αυτοί οι χρήστες συχνά έκαναν νευρικές ή ασυνείδητες κινήσεις με το τηλέφωνό τους, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν technostress.

Το τελευταίο χαρακτηριστικό που μελετήθηκε ήταν ο υλισμός. Οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη ότι, τα συμβατικά κινητά τηλέφωνα προκαλούσαν περισσότερο στρες από ό,τι  τα smartphones σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα βέβαιοι γιατί συνέβαινε αυτό, αλλά υπέθεσαν ότι οι χρήστες smartphone είχαν ήδη επιτύχει πολλές από τις υλιστικές επιθυμίες τους και έτσι δεν ήταν τόσο επιρρεπείς στο technostress.

Οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα technostress (και τα συνακόλουθα ψυχικά χαρακτηριστικά), να μειώσουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, ιδιαίτερα των smartphones. Λαμβάνοντας υπόψη και τις άλλες επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση τους, σίγουρα πρόκειται για μια κίνηση με πολλαπλά οφέλη.

Share.
Exit mobile version