ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Σημαντικά επιταχύνεται η ελάττωση του καπνίσματος στην Ελλάδα

Σημαντικά επιταχύνεται η ελάττωση του καπνίσματος στην Ελλάδα

Υπάρχει σύνδεση με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου;

 

Μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν πως μόλις το 21% των πρώην καπνιστών διέκοψαν το κάπνισμα τα τελευταία 3 χρόνια, έναντι 34,7% στην Ελλάδα. Η πρώτη μελέτη στον Ελληνικό πληθυσμό που καταγράφει τη συσχέτιση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής καπνίσματος.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Σημαντική συσχέτιση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα έδειξε η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2568 ενηλίκων καπνιστών και πρώην καπνιστών στο Νομό Αττικής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 40% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει καθοριστική συμβολή στην ελάττωση του αριθμού των καπνιστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

«Για άλλη μια φορά, η αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη χώρα παγκοσμίως ως προς τη θετική επίδραση του  ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελάττωση του καπνίσματος στον πληθυσμό» δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. «Σε άλλες χώρες έχει παρατηρηθεί ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου 3πλασιάζει ή 4πλασιάζει την πιθανότητα οι χρήστες να είναι πρώην καπνιστές, στοιχείο που είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό. Είναι, όμως, η πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία που καταγράφεται ότι οι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν μέχρι 11 φορές υψηλότερη πιθανότητα να έχουν διακόψει το κάπνισμα σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο», συνέχισε. «Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος στην Ευρώπη».

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: χρήση μόνο ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος

Είναι σημαντικό και τονίζεται πάντα από τους ειδικούς και τους αρμόδιους για το θέμα ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι μεν λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα, δε συνιστάται ωστόσο σε μη καπνίζοντες. Το καλύτερο είναι η απόλυτη αποχή από κάθε καπνιστικό προϊόν.

«Ο μόνος λόγος ύπαρξης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, και αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική ή θετική επίπτωσή του στη Δημόσια Υγεία», δήλωσε η Δρ Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σημαντικό ρόλο στη διακοπή του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κι αυτό αποτελεί όφελος για τη Δημόσια Υγεία», πρόσθεσε.

 

Εμπιστεύονται οι καπνιστές το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

 

Η γενική πεποίθηση μεγάλου ποσοστού των καπνιστών (αλλά και του γενικού πληθυσμού) είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το ίδιο βλαπτικό (25,5%) ή απλώς λιγότερο βλαπτικό (32,7%) από το κάπνισμα, ενώ μόνο το 5,4% πιστεύει ότι είναι πολύ λιγότερο βλαπτικό, όπως έχουν δείξει πολλές διεθνείς και ελληνικές μελέτες που κάνουν λόγο για ποσοστό έως και 95% λιγότερης βλάβης από το άτμισμα έναντι του καπνίσματος.

 

 

Απαιτούνται ενέργειες που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, στοχεύοντας στους καπνιστές που αρνούνται να λάβουν ή αποτυγχάνουν να διακόψουν το κάπνισμα με τα άλλα εγκεκριμένα μέσα

 

Το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα

 

Προηγούμενη δημοσίευση στοιχείων την ίδιας μελέτης έδειξε ότι το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 32,7% του πληθυσμού στο νομό Αττικής παραμένουν καπνιστές, παρουσιάζεται όμως ελάττωση τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι περίπου το 25% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο καθημερινά, ενώ πάνω από το 35% είτε το χρησιμοποιεί καθημερινά, είτε το χρησιμοποιούσε στο παρελθόν και πλέον το διέκοψε. «Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου ρυθμίζονται και υπόκεινται σε ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Η σημαντική συσχέτιση μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής του καπνίσματος δείχνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειες ισορροπημένης και αντικειμενικής ενημέρωσης των καπνιστών. Οφείλουμε πλέον να ενθαρρύνουμε όλους όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν άλλα εγκεκριμένα μέσα, να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μια σοβαρή προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος», συνέχισε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν την αναγκαιότητα κάθε νομοθετική προσέγγιση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. «Όπως σε κάθε θέμα Δημόσιας Υγείας, έτσι και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο η λεπτομερής καταγραφή της χρήσης και των αποτελεσμάτων αυτής στον πληθυσμό είναι καθοριστική για την κατανόηση της πραγματικότητας και την επιλογή των κατάλληλων δράσεων ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων» δήλωσε ο Δρ Γεώργιος Σιάκας, διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.