ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η ιστορική τροπολογία για τους φαρμακοποιούς έφερε...γκρίνια

Η ιστορική τροπολογία για τους φαρμακοποιούς έφερε...γκρίνια

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μολονότι από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ιστορική για τον κλάδο η απόφαση της πολιτείας να αναγνωρίσει το δικαίωμα των φαρμακοποιών να προβαίνουν σε εποχικό εμβολιασμό κατά της γρίπης η αντίδραση του προέδρου του -τυπικά για λίγες ώρες ακόμη-  Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προέδρου κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη ήταν αρνητική.   

Κι αυτό γιατί προφανώς ο κ. Θεοδοσιάδης περίμενε πολύ περισσότερα  από αυτά που έδωσε στους φαρμακοποιούς ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός μέσα από την τροπολογία που ενσωμάτωσε τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εποχικό εμβολιασμό, τους πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς και τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων.

Έτσι μπορεί να ερμηνευτεί  ο τίτλος της γραπτής δήλωσής του «Τελικά ώδινεν όρος και έτεκε μυν» για την τροπολογία. Ο κ. Θεοδοσιάδης υποστηρίζει ότι οι φαρμακοποιοί ουσιαστικά δεν πήραν σχεδόν τίποτα.

Στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού κάνει λόγο για δήθεν ρύθμιση που παραπέμπει στο μέλλον θεωρώντας τη διαδικασία πιστοποίησης ουσιαστικά υποτιμητική για τις σπουδές των φαρμακοποιών, σημειώνει τη μεγάλη καθυστέρηση στη ρύθμιση του θέματος των πλημμυροπαθών –που τελικά παρουσιάζει ω και το μόνο κέρδος- και ασκεί δριμεία κριτική για το θέμα της επαναφοράς του εν ενεργεία δικαστή στα πειθαρχικά συμβούλια, με μόνο σίγουρο αποτέλεσμα, όπως λέει, την καθυστέρηση στη λειτουργία  των πειθαρχικών συμβουλίων και την μη απονομή δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του κ. Θεοδοσιάδη έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Υγείας επιτρέπει δήθεν στα ιδιωτικά φαρμακεία την διενέργεια εποχικού εμβολιασμού στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά "ύστερα από  σχετική πιστοποίηση " , που στο μέλλον (πότε;) θα καθοριστεί με ποιες προϋποθέσεις και με ποια διαδικασία θα χορηγείται.

 Δηλαδή το πτυχίο φαρμακευτικής μετά από πενταετείς σπουδές σε ΑΕΙ καθώς και η σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν επαρκούν, αλλά απαιτείται κάποια πιστοποίηση που θα είναι υπεράνω (!) του πτυχίου και θα χορηγείται άγνωστο πως και από ποιους.

 Οι άλλοι επαγγελματίες υγείας που κάνουν εμβολιασμούς έχουν άραγε κάποια πιστοποίηση; Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει ή κοινοβουλευτικά το παραπέμπει σε υπουργική απόφαση με άγνωστο περιεχόμενο…

Με τη δεύτερη τροπολογία επαναφέρει στην προεδρία των πειθαρχικών συμβουλίων εν ενεργεία δικαστή με μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και την μη απονομή δικαιοσύνης .

Ο λόγος είναι διπλός . Είναι επιθυμία των Φαρμακοποιών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η καταργούμενη διάταξη είχε θεσμοθετηθεί το 2014 επι Υπουργίας Βορίδη . Το ότι ήταν εισήγηση του τότε Δ.Σ. του ΠΦΣ  δεν τους πολυενδιέφερε.

Με την τρίτη τροπολογία επιτέλους μετά από ενάμιση χρόνο θα αποζημιωθούν οι συνάδελφοι που καταστράφηκαν στη Μάνδρα, όταν οι συνταγές τους παρασύρθηκαν στις πλημμύρες της περιοχής».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή του εξάλλου ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρεται στο 5ο άρθρο της τροπολογίας το οποίο αν και δεν αναφέρεται ευθέως στους φαρμακοποιούς αλλά σε ζητήματα δημόσιας υγείας σε κάποιο σημείο του εμπλέκει στους μαζικούς προληπτικούς εμβολιασμούς μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αναρωτιέται λοιπόν ο κ. Θεοδοσιάδης με βάσει τα όσα προβλέπονται για τον εποχικό εμβολιασμό από φαρμακοποιούς. «Θα το ζήσουμε κι αυτό;» και εξηγεί:

«O Υπουργός Υγείας θεωρεί ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι επαρκείς για να πραγματοποιούν  τους εμβολιασμούς , γι αυτό και απαιτεί επιπλέον «πιστοποίηση» , (από ποιους άραγε;).

Όμως θεωρεί ότι όσα επιστημονικά προσόντα δεν έχουν οι φαρμακοποιοί , τα έχουν οι ΜΚΟ!!!

Το άρθρο 5 της κατατεθείσας τροπολογίας (την οποία  κάποιοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν) γράφει επί λέξει «φορείς διενέργειας μαζικών προληπτικών ιατρικών πράξεων συμπεριλαμβανομένων  των εμβολιασμών … σε ευπαθείς ομάδες… μπορεί να είναι και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ)».

Συγχαρητήρια!!

Και οι ΜΚΟ φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

 

Η απάντηση Λουράντου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος, ο οποίος ως τέως πρόεδρος του ΠΦΣ είχε θέσει το θέμα των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας αλλά και την ανάγκη παρουσίας δικαστικού στα Πειθαρχικά Συμβούλια χαιρέτισε μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook την τροπολογία και χαρακτήρισε ως «άστοχη τουλάχιστον» τη δήλωση του κ. Θεοδοσιάδη για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στην Βουλή για τους φαρμακοποιούς και τον κατηγόρησε ότι την έκανε με καθαρά πολιτικά κίνητρα. «Το παν δεν είναι η πάσει θυσία αντιπολίτευση στην όποια Κυβέρνηση, αλλά η σωστή κριτική σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όταν τουλάχιστον εκπροσωπεις τον κλάδο.... Ως συνδικαλισμός ορίζεται η προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου και ως τέτοιο τον αντιλαμβάνομαι! Και ποτέ ως σκαλοπάτι προσωπικών κομματικών φιλοδοξιών.

Σε ό,τι αφορά δε το θέμα των πειθαρχικών προφανώς ικανοποιημένος αναφέρει:

«Επανέρχεται ο δικαστικός στα Πειθαρχικά συμβούλια με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή!

Όλοι όσοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον θεσμό εκβιάζοντας, απειλώντας, αθωώνοντας φίλους και καταδικάζοντας αντιπάλους, μπορώ να τους πω, ότι το ... πάρτι έλαβε τέλος!!’

Ο ΦΣΑ πρωτοστάτησε στην επαναφορά του δικαστικού και με έγγραφο του, πριν δεκαπέντε μέρες, ζήτησε να υπάρξει ειδική τροπολογία στο τρέχον νομοσχέδιο.

Προσωπικά, από την κατάργηση του δικαστικού στα πειθαρχικά συμβούλια επί υπουργίας Βορίδη μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκα να λειτουργήσω το «πειθαρχικό» του ΦΣΑ κάνοντας τον δικαστή και δικάζοντας συναδέλφους ως πρόεδρος του ΔΣ του ΦΣΑ και ως πρόεδρος του πειθαρχικού του συμβουλίου ταυτοχρόνως!

Δεν μπορείς ταυτόχρονα να παραπέμπεις ως πρόεδρος του συλλόγου στο Πειθαρχικό μέλος του συλλόγου σου και ταυτόχρονα να το δικάζεις ως πρόεδρος του Πειθαρχικού!

Η απόδοση της δικαιοσύνης στα πειθαρχικά συμβούλια δεν μπορεί να αμφισβητείται, ούτε και να γίνεται εργαλείο στα χέρια προέδρων για ψηφοθηρικούς λόγους! Οφείλει να είναι και να φαίνεται αδέκαστη και ξεκάθαρη.

Τέλεια και παύλα!».