ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

NICE: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες στη συνταγογράφηση οπιούχων για τους γενικούς ιατρούς

NICE: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες στη συνταγογράφηση οπιούχων για τους γενικούς ιατρούς

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες θα αφορούν τα αυξημένα ποσοστά συνταγογράφησης, τις ακραίες διαφοροποιήσεις στις πρακτικές συνταγογράφησης και τα αυξανόμενα ποσοστά εξάρτησης, υπερβολικών δόσεων και θανάτων, όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα της Βρετανικής εφημερίδας The Times.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο  NICE (National Institute for Health and Care Excellence), το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Βρετανίας, αναπτύσσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους γενικούς γιατρούς και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, επανακαθορίζοντας τους κανόνες συνταγογράφησης σχετικά με τα οπιοειδή και άλλα πιθανώς εθιστικά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 

Ειδικότερα, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επανεξετάζουν τους κανόνες συνταγογράφησης για τους γιατρούς που ασχολούνται με όσα άτομα εξαρτώνται από αυτές τις κατηγορίες φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή αλλά και με τους ασθενείς που σταδιακά πρέπει να σταματήσουν τη λήψη των εθιστικών αυτών θεραπειών.

 

Το βρετανικό κυβερνητικό όργανο δήλωσε ότι οι συστάσεις -που ζήτησε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας- θα αντιμετωπίσουν τις «αυξανόμενες ανησυχίες για την εξάρτηση από συνταγογραφούμενα φάρμακα».

 

Η παραπάνω απόφαση και πρακτική εφαρμογή έρχεται εν μέσω αύξησης περίπου 50% του αριθμού συνταγών για δυνητικά εθιστικά φάρμακα, από το 2000. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες θα αφορούν τα αυξημένα ποσοστά συνταγογράφησης, τις ακραίες διαφοροποιήσεις στις πρακτικές συνταγογράφησης και τα αυξανόμενα ποσοστά εξάρτησης, υπερβολικών δόσεων και θανάτων, όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα της Βρετανικής εφημερίδας The Times.

 

«Το ζητούμενο από είναι να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές που θα καλύπτουν την ασφαλή συνταγογράφηση εκείνων των φαρμάκων που σχετίζονται με την εξάρτηση αλλά και τη διαχείριση της παύσης της λήψης των θεραπειών αυτών», δήλωσε εκ μέρους του NICE ο Gillian Leng.

 

«Με μέσο όρο κάθε μέρα -στο Ηνωμένο Βασίλειο- πέντε θανάτους που σχετίζονται με οπιοειδή και την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την εξάρτηση από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι επικαιροποιημένες συστάσεις θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις της παρούσας κατάστασης».

 

Η Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος των γενικών γιατρών του Royal College, δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει «να προσφέρουν υποστήριξη στη συνταγογράφηση των επαγγελματιών υγείας, ιδίως όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις κατά το σχεδιασμό ενός προγράμματος θεραπείας».