NEA

Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ιδιωτική δαπάνη υγείας

Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ιδιωτική δαπάνη υγείας

«Η οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ είναι ένα τιτάνιο έργο που απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις σε υποδομές, σε εξοπλισμό αλλά κυρίως στην υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Βήμα-βήμα, όμως, το ΕΣΥ αλλάζει, σε πείσμα όσων επιμένουν για αντιπολιτευτικούς λόγους να απαξιώνουν και να μηδενίζουν όσα έχουν γίνει» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει μάλιστα ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης του είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ιδιωτική δαπάνη υγείας και ότι τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης Ο.Ο.Σ.Α. καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση στηρίζει στην πράξη την δημόσια υγεία και διαψεύδουν όσα επαναλαμβάνουν συλλήβδην τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της.  

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α, χάρη στη σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΣΥ κατά 50%, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες η ιδιωτική δαπάνη υγείας των πολιτών. Παραμένει υψηλή και πρέπει να μειωθεί κι άλλο και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Αυτή είναι και η απάντηση στις συνθηματολογικές κραυγές της αντιπολίτευσης που μιλούν για δήθεν ιδιωτικοποίηση της υγείας ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που ενισχύεται με τις παρεμβάσεις μας είναι ακριβώς ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας με περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.  

Παράλληλα, αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που ενισχύουν το ΕΣΥ. «Με τον τελευταίο νόμο του Υπ. Υγείας που μόλις ψηφίστηκε αυτή τη βδομάδα επεκτείνουμε τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45-74 ετών. Αξιοποιούμε τις Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές (ορεινή και νησιωτική χώρα). Δίνουμε τη δυνατότητα σε ΚΟΜΥ να παρέχουν υγειονομική φροντίδα κατ’ οίκον, σε όλη τη χώρα.

Οι πολίτες, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, θα μπορούν πλέον με ένα απλό τηλεφώνημα να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται στο σπίτι τους, χωρίς να μετακινηθούν» αναφέρει και σημειώνει ότι «κάθε μία από αυτές τις δράσεις είναι και ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να γίνει επιτέλους η Πρόληψη προτεραιότητα για το ΕΣΥ. Να μην εστιάζει πια μόνο στη θεραπεία αλλά να φροντίζει την υγεία των πολιτών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει επίσης την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία φέρνοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» που επισκέφθηκε πρόσφατα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Καινούργια τμήματα επειγόντων περιστατικών, ανακαινισμένοι θάλαμοι, καινούργια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. Διατέθηκαν στον «Άγιο Παύλο» -πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια- 10,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, υπογράφηκαν συμβάσεις για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση εγκαταστάσεων ακόμη τριών νοσοκομείων και 26 κέντρων υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τα συνολικά 80 νοσοκομεία και 156 ΚΥ που ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με ευρωπαϊκούς πόρους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι δίπλα στα μεγάλα έργα υπάρχουν και τα σημαντικά «μικρά» που υλοποιούνται με τη συμβολή ιδιωτών-δωρητών.

«Η Τοπική Μονάδα Υγείας της Γιάννουλης στη Θεσσαλία που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από το πέρασμα του Daniel λειτουργεί ξανά, πλήρως ανακαινισμένη και εξοπλισμένη, χάρη στην προσφορά του οργανισμού «Μαζί για το Παιδί» και του The Hellenic Initiative» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος έκλεισε τις αναφορές του στα θέματα της υγείας με τις αυξήσεις κατά 50% που δίνονται στους γιατρούς από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, για πρώτη φορά από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ το 2011.