NEA

Ολ. Παπαδημητρίου: «Πόσο θα αντέξουν ακόμη οι εταιρείες;»

Ολ. Παπαδημητρίου: «Πόσο θα αντέξουν ακόμη οι εταιρείες;»

Περί τα 5,3 δις ευρώ έδωσαν στο κράτος οι φαρμακοβιομηχανίες το διάστημα 2012- 2018 όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Συνδέσμου. 

 

«Σε κάθε 2 ανενεργά άτομα του πληθυσμού, αντιστοιχεί ένα ενεργό», είπε ο κ. Παπαδημητρίου σχολιάζοντας το πρόβλημα με το δημογραφικό. Και συνέχισε αναφέροντας ότι δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ αυτών που επισημαίνουν στη Βουλή για το πρόβλημα αυτό (ότι πρέπει πχ να υπάρξει πρόβλεψη για πιο εύκολη πρόσβαση στις εξωσωματικές) και σε αυτά που πράττει η κυβέρνηση.

 

Πρόσθεσε δε ότι το 25% των θανάτων στην χώρα οφείλεται σε νεοπλασίες και άρα πρέπει να υπάρξει Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης για τον Καρκίνο. «Αλλά πώς;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. «Χωρίς φαρμακευτικά προϊόντα;  Χωρίς αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης; Χωρίς αύξηση των δαπανών γενικά για την Υγεία;». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δαπάνες για την Υγείας μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κατά 38%, όταν στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο μειώθηκαν κατά 4% και στην υπόλοιποι ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10%!

 

«Για 4η χρονιά η δαπάνη για το φάρμακο μένει στο 1,945 δις ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και στα 550 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κλείσαμε το 2018 με επιστροφές της τάξεως του 1,5 δις ευρώ και το 2019 δεν αναμένεται να είναι καλύτερο. Πόσο θα αντέξουν ακόμα οι εταιρείες; Ο κλάδος μας στέκεται αλληλέγγυος στην κοινωνία και την Πολιτεία αλλά οι οριζόντιες μειώσεις και το ότι αγνοούμε τους  υγειονομικούς δείκτες, μας οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο. Καθόμαστε πάνω σε μια υγειονομική βόμβα», είπε ο κ. Παπαδημητρίου και συνέχισε:

 

«Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για να γίνει ένα αναπτυξιακό άλμα στη χώρα. Και το σχέδιο αυτό να στηρίζεται σε 3 πυλώνες:

  • Να υπάρξει αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού για το Φάρμακο και την Υγεία.
  • Να εισαχθεί η αρχή της συνυπευθυνότητας φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας.
  • Να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν παρά την πολυετή κρίση».

 

Και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του αναφέροντας ότι η Φαρμακοβιομηχανία απασχολεί 86.000 εργαζόμενους, εξάγει σε 145 χώρες και συμμετέχει στο ΑΕΠ της χώρας με 3,5%.

 

 

 Μ.Τ.