NEA

2nd EBHC 2019- Παπαταξιάρχης: Το σύστημα του φαρμάκου είναι ασταθές

2nd EBHC 2019- Παπαταξιάρχης: Το σύστημα του φαρμάκου είναι ασταθές

Νέες καινοτόμες θεραπείες μπορεί να μην έρθουν, υφιστάμενες μπορεί να αποσυρθούν


Προσπαθεί πραγματικά το κράτος να εξορθολογήσει τη δαπάνη του φαρμάκου;
Ποια είναι η βέλτιστη τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου;
Ο πρόεδρος της Pharma Innovation Forum και διευθύνων σύμβουλος της Janssen Hellas, μίλησε για την ανάγκη αύξησης παραγωγής με σκοπό την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος. Τόνισε πως το clowback είναι καθοριστικό στην αντιμετώπιση της χρεοκοπίας, ενώ έδωσε στίγμα λέγοντας πως είναι απαραίτητο να έχει το κράτος βασικά στο νου του την ανάγκη του ασθενούς για το φάρμακο. Υπερτόνισε την ανάγκη για μείωση της τιμολόγησης των φαρμάκων και παρουσίασε των κίνδυνο οι Έλληνες ασθενείς να χρειαστούν να απευθυνθούν εκτός συνόρων για φθηνότερο φάρμακο και τάχα καλύτερο. Σημείωσε πως η τελική τιμή του φαρμάκου δεν διαμορφώνεται μόνο βάση των πλεονεκτημάτων του αλλά και βάσει των μέχρι της τελικής του μορφής αποτυχιών. Δεν υπάρχει όπως είπε δημογραφικά δεδομένα ούτε στοιχεία στα οποία θα μπορούσαν να στηριχτούν οι φαρμακοποιοί για να φτάσουν εν τέλει στο σημείο να τιμολογήσουν και έδωσε εξέχουσα σημασία στην ανάγκη για τομές στην καινοτομία και την πληροφορική. Μέσος όρος φαρμακαποθηκών στην Ευρώπη είναι 10-11, ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται 144. Κατέληξε λέγοντας πως όλες οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη και πως περιμένουμε αποτελέσματα από το 2021 και μετά.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της φαρμακευτικής AbbVie και με την ευγενική υποστήριξη των: Astellas Pharma, Elpen, Genesis Pharma, Janssen, Pfizer, Roche και Sanofi.


Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Pharma Innovation Forum Greece, Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, ΕΛΕΑΝΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης, ΡευμαΖην και ΕΛΛΟΚ.

#2nd_ΕBHC_2019 #dailypharmanews #dailypharmanews_health_conferences