NEA

Σύστημα υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας μέχρι το 2022

Σύστημα υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας μέχρι το 2022

Μέχρι το 2022 αναμένεται 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν στο σύστημα ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών συνταγών και συνοπτικών μητρώων υγείας ασθενών, όπως αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος Γίρκι Κατάινεν, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Κατάινεν σημειώνει ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας των ηλεκτρονικών μητρώων υγείας, η Επιτροπή εξέδωσε πρόσφατα σύσταση σχετικά με έναν ευρωπαϊκό μορφότυπο ανταλλαγής ηλεκτρονικών μητρώων υγείας, προκειμένου να στηρίξει τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα μητρώα υγείας τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν προτείνει να στηρίξει τις ανωτέρω δραστηριότητες μέσω των προτάσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι οποίες προβλέπουν αυξημένο προϋπολογισμό στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων και βάσει του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Το πρόγραμμα αυτό θα χορηγήσει 9,2 δις ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας σε όλους τους τομείς, αλλά με την υγεία να προβλέπεται ως βασικός τομέας. Τα διαρθρωτικά ταμεία θα περιλαμβάνουν επίσης δυνατότητες στήριξης της ψηφιακής υγείας.

Η Επιτροπή προτείνει να στηρίξει τις ανωτέρω δραστηριότητες μέσω των προτάσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι οποίες προβλέπουν αυξημένο προϋπολογισμό στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων και βάσει του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Το πρόγραμμα αυτό θα χορηγήσει 9,2 δις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας σε όλους τους τομείς, αλλά με την υγεία να προβλέπεται ως βασικός τομέας. Τα διαρθρωτικά ταμεία θα περιλαμβάνουν επίσης δυνατότητες στήριξης της ψηφιακής υγείας.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε να πληροφορηθεί με ποια βήματα θα προχωρήσει η μετάβαση σε ένα ψηφιοποιημένο Ευρωπαϊκό Σύστημα Υγείας. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ήδη τα συστήματα ePrescription και eDispensation επιτρέπουν στους πολίτες της Ευρώπης να ανακτούν τα φάρμακά τους σε φαρμακείο που βρίσκεται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η Φινλανδία και η Εσθονία πραγματοποιούν ήδη βήματα συνεργασίας προς μια ενιαία ψηφιακή αγορά υγείας.

Ως προς το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ο κ. Κατάϊνεν απαντά πως βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων1, η επεξεργασία ατομικών δεδομένων υγείας απαιτεί αυστηρή προστασία. Η επεξεργασία δεδομένων υγείας απαγορεύεται καταρχήν, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2. Κατά την ανταλλαγή των δεδομένων υγείας που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο, θα διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του άρθρο 32, το οποίο υποχρεώνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας και τον εκτελούντα την επεξεργασία να λαμβάνουν σειρά τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την εγγύηση της ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.