NEA

ΕΟΔΥ: Πέντε τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΕΟΔΥ: Πέντε τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι και χτες, Πέμπτη 18 Ιουλίου, από τα οποία τα τρία παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα(εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) ενώ τα άλλα δύο είχαν ήπια εξέλιξη (εμπύρετο νόσημα) χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην πιο πρόσφατη (χτεσινή) εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης, την περίοδο 2019, μέχρι τις 18 Ιουλίου, έχουν καταγραφεί πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), στις ίδιες ή και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Η κατάσταση της υγείας των ασθενών

Το σημαντικό, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του ΕΟΔΥ είναι ότι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό. Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αναφέρεται στις 21 Ιουνίου 2019, ενώ η ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι άνω των 50 ετών.

Και τα πέντε (5) δηλωθέντα κρούσματα χρειάστηκαν νοσηλεία. Αυτή τη στιγμή, τέσσερα (4) είναι τα περιστατικά που νοσηλεύονται:  

  • τρεις ασθενείς νοσηλεύονται σε κλινικές (εκτός ΜΕΘ)
  • ένα περιστατικό νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)
  • ένας ασθενής έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ.
Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010- σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Δράσεις Ε.Ο.Δ.Υ. για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, ο Ε.Ο.Δ.Υ. υλοποιεί μια σειρά δράσεων πρόληψης και απόκρισης για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Ι. Ενίσχυση της επιτήρησης της νόσου σε ανθρώπους

  1. Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση κοινού

III. Καθορισμός των επηρεαζόμενων περιοχών - Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος

  1. Συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  2. Δράσεις επιτήρησης και ελέγχου των κουνουπιών
  3. Επικοινωνία με φορείς δημόσιας υγείας του εξωτερικού – συγκεκριμένα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC)

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Τέλος, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.