ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Λουράντος: Ο ΦΣΑ προχωρά στην ευαισθητοποίηση των φαρμακοποιών στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού τους

Λουράντος: Ο ΦΣΑ προχωρά στην ευαισθητοποίηση των φαρμακοποιών στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού τους

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης των φαρμακοποιών αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού τους τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος και μάλιστα, όπως ανέφερε, μιλώντας στο DailyPharmaNews, την ερχόμενη εβδομάδα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θα λάβει πρωτοβουλία για να αναδείξει αυτό το πολύ σημαντικό για τη δημόσια υγεία ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος απηύθυνε ήδη έκκληση προς όλους τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν και βεβαίως προς τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας για τη γρίπη σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει το 66%, στη χώρα μας, δυστυχώς, εκτιμάται ότι βρίσκεται κάτω του 30%.    

«Είμαι σαφέστατα υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού των υγειονομικών», ξεκαθαρίζει ο κ. Λουράντος. Οι υγειονομικοί, όλοι αυτοί που υπηρετούν την υγεία και εργάζονται γι’ αυτήν θα πρέπει να εμβολιάζονται για να προστατέψουν και τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή που συχνά είναι ήδη ασθενείς. Αυτό όμως το μήνυμα βλέπω ότι δυστυχώς δεν περνάει. Από την πλευρά μου βλέπω συναδέλφους φαρμακοποιούς αλλά και γιατρούς που δεν εμβολιάζονται. Θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, μεγάλοι, μικροί, όλοι! Όποιος εργάζεται στον τομέα της Υγείας πρέπει να εμβολιαστεί!».

Ο κ. Λουράντος παραδέχεται ότι δεν έχουν γίνει συστηματικές προσπάθειες εκ μέρους των ίδιων των φαρμακοποιών να αναδείξουν τη σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των φαρμακοποιών που είναι εμβολιασμένοι. «Όχι δεν έχουμε κάνει κάτι αλλά είναι μία καλή σκέψη να το κάνουμε εμείς στην Αττική. Πρέπει να πάει ένα μήνυμα σε όλους τους φαρμακοποιούς ότι πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης».

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά τη στιγμή που από φέτος θα είναι πλέον και επίσημα αναγνωρισμένος από την πολιτεία ο ρόλος του φαρμακοποιού τόσο στη διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού όσο και στο κομμάτι της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γι΄ αυτόν, μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον κλάδο. Το DailyPharmaNews ζήτησε από τον κ. Λουράντο να σχολιάσει και την άποψη του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστα Βαρδιάμπαση (δες εδώ) για την ανάγκη ο φαρμακοποιός να έχει στη διάθεσή του ένα ιστορικό εμβολιασμών ώστε να μπορεί στοχευμένα να ευαισθητοποιεί τον κάθε πολίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα, ειδικά από τη στιγμή που είναι καταγεγραμμένο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας με τους ενήλικες που δεν κάνουν –στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή κανείς δεν τους έχει ενημερώσει- τους εμβολιασμούς που πρέπει να κάνουν.

«Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Βαρδιάμπασης. Ωστόσο εγώ δε θα μείνω μόνο στους εμβολιασμούς. Επειδή ο φαρμακοποιός είναι αυτός που δίνει τα φάρμακα στον ασθενή θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του ασθενούς. Δεν μπορεί να μην έχει πρόσβαση. Πρέπει να ξέρει τι φάρμακα παίρνει, πότε έκανε, εάν έκανε τα εμβόλια του, όλα την πορεία από τότε που ξεκίνησε να πηγαίνει στο γιατρό. Η πρόσβαση πρέπει να είναι αυτονόητη. Είναι κάτι που το ζητάμε χρόνια».

Μάλιστα συμπληρώνει, ότι αυτό θα πρέπει να αφορά ακόμη και τα ΜΥΣΥΦΑ, τα φυτικά σκευάσματα, τα πάντα. Σημειώνει επίσης πως «ούτε οι φαρμακοποιοί, όπως λένε κάποιοι λανθασμένα, έχουν ιστορικό για τα ΜΥΣΥΦΑ. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν δοθεί ένα σκεύασμα επώνυμα, κάτι όμως που δεν συμβαίνει. Έρχεται ο πολίτης να αγοράσει ένα depon, μία ασπιρίνη, ένα nurofen, ένα αντιφλεγμονώδες. Εάν ο φαρμακοποιός ρωτήσει τον πελάτη του “για ποιον προορίζεται, δώστε μου ένα όνομα”, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να καταγράψει τα στοιχεία. Θα καθίσει ο φαρμακοποιός να καταγράψει τα στοιχεία; Τα ΜΥΣΥΦΑ δίνονται χωρίς καταγραφή στοιχείων» . Κι όμως αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα με το οποίο θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί καθώς ακόμη και τα φυτικά σκευάσματα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, πόσο μάλλον τα ΜΥΣΥΦΑ. «Τα φάρμακα για την καούρα, για την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου, δεν μπορείς να τα παίρνεις την ίδια στιγμή που παίρνεις και άλλα φάρμακα. Πρέπει να τα λαμβάνεις σε χρονική απόσταση» εξηγεί ο κ. Λουράντος για να καταλήξει στο ότι «είναι πολύ σωστό αυτό που λέει ο ιατρικός κόσμος ότι θα πρέπει να ξέρουν όλοι οι υγειονομικοί, ό,τι δίνει ο καθένας Δεν διαφωνώ σε αυτό Πρόκειται για κάτι που επιστημονικά είναι ορθό».