NEA

Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε Διεθνή Συνεργατικά Πρωτοκόλλα Θεραπείας

Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε Διεθνή Συνεργατικά Πρωτοκόλλα Θεραπείας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Φλόγα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας στα πρωτόκολλα θεραπείας παιδιών και εφήβων, δίνοντας έτσι πρόσβαση σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που έως τώρα δεν ήταν διαθέσιμες στη χώρα μας, γεγονός που δίνει ελπίδα για ακόμα καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση σε χιλιάδες νεαρούς ασθενείς, καθώς, κάθε χρόνο, στη χώρα μας, νοσούν από καρκίνο περίπου 300 παιδιά.

 

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε από το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Φλόγας και της ΕΕΠΑΟ με στόχο την ένταξη και ισότιμη συμμετοχή της ΕΕΠΑΟ στην εφαρμογή και διενέργεια των Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η Φλόγα αναλαμβάνει να εξασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να καλυφθεί το κόστος συμμετοχής, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000€ σε βάθος πενταετίας, καθώς και το ετήσιο τακτικό κόστος λειτουργίας του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, υπέβαλλε αίτηση για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020.

Η ΕΕΠΑΟ αναλαμβάνει να εφαρμόσει και να εποπτεύει το πρόγραμμα και φέρει την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη της σωστής εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Στα πρωτόκολλα θα συμμετέχουν τα μέλη της ΕΕΠΑΟ σε όλα τα Παιδιατρικά Αιματολογικά Ογκολογικά Κέντρα της χώρας μας.

Προηγμένη φροντίδα για τους μικρούς ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας

Με τη συμμετοχή στα πρωτόκολλα θεραπείας, τα παιδιά στην Ελλάδα θα δέχονται ακριβώς την ίδια φροντίδα όπως κάθε άλλο παιδί σε κάθε προηγμένη χώρα. Η διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου θα συζητείται σε πραγματικό χρόνο (ταυτόχρονα) με όλες τις συνεργατικές ομάδες διεθνώς και με χρήση πρωτοπόρων διαγνωστικών τεχνικών που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στη χώρα μας. Η θεραπεία θα καθορίζεται και θα επαναπρογραμματίζεται βάσει των δεδομένων του κάθε πρωτοκόλλου και θα αναπροσαρμόζεται  σε πραγματικό χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Τα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν ως στόχο την ανεύρεση νέων προγνωστικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και κατηγοριοποίηση, που θα οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών και κατ΄επέκταση σε περαιτέρω βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής,  μέσω της μείωσης των παρενεργειών της θεραπείας. Επιπλέον, δοκιμάζουν νέους συνδυασμούς φαρμάκων και καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας.

Τριακόσια νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου κάθε χρόνο στη χώρα μας

Όπως ανέφερε, σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ, Αντώνης Καττάμης, κάθε χρόνο στη χώρα μας νοσούν από καρκίνο περίπου 300 παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζονται από τα μέλη της ΕΕΠΑΟ με αποτελέσματα που συναγωνίζονται τα καλύτερα της Ευρώπης. Εξήγησε ότι τα ελληνικά κέντρα ακολουθούν μεν, αλλά δε συμμετέχουν επίσημα στα πρωτόκολλα θεραπειών, στόχος που θα επιτευχθεί με την υποστήριξη της Φλόγας.

Τόνισε πως τα οφέλη θα είναι πολυδιάστατα, καθώς πέρα από την πρόσβαση σε πρωτοποριακές μεθόδους και θεραπείες και την άμεση επικοινωνία με μεγάλο δίκτυο γιατρών, παράλληλα θα αναγνωριστεί το υψηλό επίπεδο της ελληνικής ιατρικής και η χώρα μας θα συμμετέχει στην παραγωγή γνώσης. Τέλος, επισήμανε πως η ΕΕΠΑO έχει κάνει μακροχρόνια προεργασία και τα μέλη της έχουν τη γνώση και την εμπειρία να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις για τη σωστή διεξαγωγή και εφαρμογή των πρωτοκόλλων – κλινικών μελετών.

Σημαντική για την οικογένεια η δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες θεραπείες

Η πρόεδρος της Φλόγας, Μαρία Τρυφωνίδη, τόνισε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στα Διεθνή Πρωτόκολλα Θεραπείας αποτελεί προτεραιότητα για το Σύλλογο. Εξήγησε πόσο σημαντική είναι για την οικογένεια η δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες θεραπείες και η λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία από διεθνείς συνεργατικές ομάδες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στο εξωτερικό. Ευχαρίστησε τους γιατρούς που δίνουν την ψυχή τους στα παιδιά με προσωπικό κόστος και έχουν τη διάθεση να αναλάβουν τον φόρτο εργασίας για τη συμμετοχή στα πρωτόκολλα και τόνισε ότι η Φλόγα είναι έτοιμη να αναλάβει το οικονομικό βάρος και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Η κυρία Τρυφωνίδη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Έλληνες πολίτες που στηρίζουν το έργο της Φλόγας με κάθε τρόπο.

Η Φλόγα υλοποιεί μέρος όσων η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες

Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος χαιρέτισε τη συνεργασία της Φλόγας και της ΕΕΠΑΟ, δήλωσε τη στήριξή του σε αυτή την πρωτοβουλία και αναγνώρισε την προσφορά της Φλόγας, η οποία σε πολλούς τομείς έχει αναλάβει το έργο της Πολιτείας.

Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι η επιτελική δομή του υπουργείου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας των μελετών σκοπιμότητας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρα και κέντρο αναφοράς. Τέλος, δήλωσε πως το υπουργείο σχεδιάζει και άλλες παρεμβάσεις για τον καρκίνο γενικότερα και τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας ειδικότερα.