ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οφθαλμολογία: Αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι)

Οφθαλμολογία: Αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι)

Το συχνότερο οφθαλμολογικό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας.

 

Γράφει ο κ. Αλέξανδρος Μούτλιας, Οφθαλμίατρος Ενηλίκων-Παίδων

 

Αίτια και αντιμετώπιση.

 Η αμβλυωπία, γνωστή και ως τεμπέλικο μάτι, αποτελεί το συχνότερο οφθαλμολογικό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Η επιτυχής αντιμετώπιση ξεκινάει από την έγκαιρη διάγνωση.

 Ο εγκέφαλος είναι το όργανο που επεξεργάζεται τα οπτικά μηνύματα που λαμβάνει από τους οφθαλμούς και στη συνέχεια τα μεταφράζει σε οπτικές πληροφορίες. Όταν τα μηνύματα αυτά δεν είναι σωστά τότε ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να τα αποκρυπτογραφήσει με αποτέλεσμα να παραμένει φτωχή η μετάφρασή τους και κατ' επέκταση η όραση παραμένει θολή.

 Δυστυχώς αυτού του είδους τα προβλήματα πολλές φορές ξεφεύγουν της αντίληψης των γονέων και ανευρίσκονται σε τυχαίους οφθαλμολογικούς ελέγχους.

 Οι συχνότερες αιτίες αμβλυωπίας είναι ο στραβισμός , η ανισομετρωπία (η διαφορά διαθλαστικής ισχύος ανάμεσα στους δύο οφθαλμούς) , διάφορες παθήσεις που εμποδίζουν την είσοδο των οπτικών ερεθισμάτων στους οφθαλμούς (θόλωση κερατοειδούς, καταρράκτης, βλεφαρόπτωση κ.α.).

 Η αντιμετώπιση της αμβλυωπίας βασίζεται στην πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία. Όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί τόσο πιο θεαματική είναι η βελτίωση. Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι η κάλυψη του υγιούς (ισχυρού) ματιού με σκοπό την ενίσχυση της οπτικής λειτουργίας του ασθενέστερου. Ο χρόνος και η διάρκεια των ασκήσεων διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες, το μέγεθος του προβλήματος και την ηλικία του παιδιού. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται και τα κατάλληλα γυαλιά τα οποία χορηγούνται.

 Ο οφθαλμίατρος είναι ο υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης, πάντα σε συνεργασία με τους γονείς και τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πάσχοντος παιδιού.

Επειδή λοιπόν η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος της αμβλυωπίας, οι προληπτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι στην προσχολική και στην πρώτη σχολική ηλικία κρίνονται επιβεβλημένοι .

 

Αλέξανδρος Μούτλιας, Οφθαλμίατρος Ενηλίκων – Παίδων, Μ. Αλεξάνδρου 51 Α, Σίνδος, 57400, Θεσσαλονίκη, Τ 2310797776 – Κιν 6942 409 499