NEA

Δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων στη μάχη κατά της νόσου Covid-19

Δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων στη μάχη κατά της νόσου Covid-19

Οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στη μάχη κατά της νόσου Covid-19 συνίστανται στην έναρξη μελέτης για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον Covid-19, στην παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα ειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά και στις δοκιμές και συνεργασίες φαρμακευτικών εταιρειών πάνω σε εμβόλια προκειμένου να υπάρξει άμεσα ισχυρή ανοσιακή απάντηση και προστασία έναντι του νέου Κορωνοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή 3.117 ανθρώπων έως σήμερα το πρωί, παγκοσμίως.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Υψηλός» χαρακτηρίζεται ο κίνδυνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως αναφέρει στην έγκυρη, τακτική του ενημέρωση ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος, με την επιβεβαίωση 2.100 κρουσμάτων (7 από τα οποία έχουν καταγραφεί στη χώρα μας) και 38 θανάτων λόγω της νόσου Covid-19 στις 18 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, ανακοίνωσε χτες, 2 Μαρτίου, ότι το επίπεδο κινδύνου από το νέο κορωνοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό».

90.936 περιστατικά και 3.117 θάνατοι παγκοσμίως

Παρόλο που στην Κίνα φαίνεται η επιδημία να φθίνει, τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι στον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται και το πρωί της 3ης Μαρτίου 2020 είχαν καταγραφεί παγκοσμίως 90.936 περιστατικά και 3.117 θάνατοι, σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Υπό το πρίσμα αυτής της δυναμικής μεταδοτικότητας που προοιωνίζει την έλευση μιας πανδημίας, καίριας σημασίας είναι οι διεθνείς προσπάθειες στον τομέα της θεραπείας.

Έναρξη κλινικής δοκιμής για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης  

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακοίνωσε την έναρξη τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής με εικονικό φάρμακο για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19. Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα νουκλεοτιδικό ανάλογο που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιικού γενετικού υλικού και έχει δοκιμαστεί προηγουμένως σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό Ebola. Παρόλο που υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις χορήγησης ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με Covid-19, η τυχαιοποιημένη μελέτη θα μπορέσει να δώσει αξιόπιστη απάντηση ως προς την αντικειμενική αποτελεσματικότητα.

Δοκιμές για νέα εμβόλια 

Όσον αφορά στον τομέα των εμβολίων, η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε την αποστολή της πρώτης παρτίδας εμβολίου έναντι του Covid-19 στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε κλινική μελέτη φάσης 1 σε ανθρώπους. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι ο προσδιορισμός της ασφάλειας, της φαρμακοκινητικής, και της πρώιμης αποτελεσματικότητας του νέου εμβολίου που φέρει την κωδική ονομασία mRNA-1273. Το καινοτόμο εμβόλιο εμπεριέχει το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) που κωδικοποιεί για την πρωτεΐνη S, η οποία είναι απαραίτητη για να εισβάλει ο κορωνοϊός στα φυσιολογικά κύτταρα του ξενιστή. Αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν για άλλους κορωνοϊούς που προκάλεσαν τις επιδημίες του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Παράλληλα, οι εταιρείες Clover Biopharmaceuticals και GlaxoSmithKline σύναψαν σύμφωνο ερευνητικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός άλλου εμβολίου έναντι του νέου κοροναϊού, το COVID-19 S-Trimer. Όπως και με το εμβόλιο της Moderna, στόχος είναι η ιική πρωτεΐνη S που είναι ζωτικής σημασίας για την εισβολή του ιού στο κύτταρο-ξενιστή. Επιπλέον, το COVID-19 S-Trimer χρησιμοποιεί ανοσοενισχυτικό και η τεταρτοταγής δομή του ομοιάζει κατά μεγάλο ποσοστό στη φυσική πρωτεΐνη του ιού. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται ισχυρή ανοσιακή απάντηση και προστασία έναντι του νέου κοροναϊού. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος κλινικών δοκιμών και παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα ώστε να υπάρξει εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο για όλο τον πληθυσμό παγκοσμίως.

Μια άλλη ελπιδοφόρος προσέγγιση είναι η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα ειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων που στρέφονται έναντι του νέου κορωνοϊού. Ήδη έχουν ανακοινωθεί συμπράξεις μεταξύ εταιρειών βιοτεχνολογίας ώστε να απομονωθούν τα ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα από ιαθέντες ασθενείς που έχουν ανοσία έναντι του κορωνοϊού ή να κατασκευαστούν εκ νέου μονοκλωνικά αντισώματα που να στρέφονται έναντι αντιγόνων του ιού.

Για τη δράση και τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορονοϊό στη χώρα μας, καθημερινή, σχεδόν, είναι η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στο υπουργείο Υγείας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ την επισήμανση του υπουργείου Υγείας ότι «τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους γύρω μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αν θέλουμε κάτι συλλογικό, λοιπόν, ας φτιάξουμε ένα ανθρώπινο τείχος προφύλαξης των ευπαθών συμπολιτών μας γιατί μόνο εμείς μπορούμε να τους προστατεύσουμε», τονίζει το υπουργείο Υγείας με αφορμή το γεγονός ότι, σε μεγάλο ποσοστό, οι πολίτες δε συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες για αναβολή των καρναβαλικών και εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου και προχώρησαν -αγνοώντας τις επίσημες ανακοινώσεις για αναβολή τους- στον προ κορωνοϊού προγραμματισμένο εορτασμό της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας._