ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα φαινόμενα υπερκοστολογήσεων με αφορμή τον κορωνοϊό

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα φαινόμενα υπερκοστολογήσεων με αφορμή τον κορωνοϊό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προειδοποιεί ότι θα επιβάλλει αυστηρότατες ποινές σε όποιον με αφορμή των κορωνοϊό παραβιάζει τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και προχωρά σε υπερκοστολογήσεις, θέτοντας μάλιστα τον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων ως άμεση προτεραιότητά της.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή σημειώνει ότι «το δίκαιο του ανταγωνισμού, σε Ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, επιβάλλει στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες, χαράσσοντας αυτόνομη εμπορική πολιτική, με μέσα που δεν στρεβλώνουν και δεν νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ανεξάρτητα η μία προς την άλλη».

Η λειτουργία ως καρτέλ για τον καθορισμό των τιμών, ο περιορισμός της παραγωγής και διάθεσης, η εξάρτηση της σύναψης συμβάσεων από την αποδοχή, εκ μέρους των συναλλασσόμενων, πρόσθετων παροχών που δεν συνδέονται με το αντικείμενο των συμβάσεων αυτών περιλαμβάνονται στις απαγορευμένες εκείνες πρακτικές που οδηγούν σε στρεβλώσεις την αγορά, πρακτικές τις οποίες είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε σχετική ανακοίνωση, «με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς, της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή και την οικονομική ανάπτυξη, θέλοντας να εξασφαλίσει ότι η παρούσα συγκυρία λόγω της ύπαρξης κρουσμάτων του ιού COVID-19 (γνωστός και ως «κορωνοϊός») δεν θα αποτελέσει λόγο στρέβλωσης των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης των καταναλωτών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει:

Το δίκαιο του ανταγωνισμού, σε Ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, επιβάλλει στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες, χαράσσοντας αυτόνομη εμπορική πολιτική με μέσα που δεν στρεβλώνουν και δεν νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ανεξάρτητα η μία προς την άλλη.

Επομένως, ενδεχόμενη επιδίωξη αύξησης ή διατήρησης των κερδών των επιχειρήσεων ή μετακύλισης οικονομικών βαρών στον καταναλωτή μέσα από παράνομες συμπράξεις θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και βλάπτει τον καταναλωτή, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο».

«Προ του ενδεχομένου εμφάνισης παρόμοιων στρεβλωτικών φαινομένων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς γνωστοποιεί, ότι στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, θα εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα, κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ, ή άλλων πηγών πληροφόρησης (τύπος, διαδίκτυο, δημόσιες ανακοινώσεις κ.λπ.) εκμεταλλευόμενες το ειδικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας και τις ευαισθησίες του καταναλωτικού κοινού και θα επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν παρόμοιες αντιανταγωνιστικές πρακτικές» καταλήγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για υπερκοστολογήσεις προϊόντων (κατά βάση χειρουργικών μασκών) λόγω του νέου κορωνοϊού. Ο πρόεδρος μάλιστα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews (δες εδώ) είχε ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας για το εν λόγω ζήτημα.

Μεταξύ αυτών που είχαν ζητήσει παρέμβαση του Εισαγγελέα ήταν και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λάρισας κ. Πέτρος Καφανέλλης καταγγέλλοντας ότι μάσκες των 3 ευρώ το κουτί έφτασαν να πωλούνται 45 ευρώ κάτι για το οποίο, όπως δήλωσε σε τοπική εφημερίδα η λέξη αισχροκέρδεια δεν είναι αρκετή για να το περιγράψει ως κατάσταση.   

Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται προφανώς για να βοηθήσει σε μία περίοδο που η κοινωνία αλλά και η οικονομία μαστίζεται εξαιτίας του προβλήματος με τον νέο κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό καλεί όποιον θέλει να βρει περισσότερες πληροφορίες για ενδεχόμενη καταγγελία (και το έντυπο καταγγελίας) να μπει στην ιστοσελίδα της.