NEA

Μία έρευνα αξίας 1,1 εκ. ευρώ και μία Ελληνίδα ερευνήτρια στα δίχτυα της OLAF

Μία έρευνα αξίας 1,1 εκ. ευρώ και μία Ελληνίδα ερευνήτρια στα δίχτυα της OLAF

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κατάπολέμησης Απάτης (OLAF), ερευνητικό έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έρευνας, δεν προχώρησε ποτέ ενώ μεγάλα ποσά βρέθηκαν στα χέρια Ελληνίδας ερευνήτριας, επικεφαλής της έρευνας που θα περιλάμβανε άλλους 40 επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Η εν λόγω ερευνήτρια, φέρεται να είναι κόρη Καθηγητή Πανεπιστημίου, η οποία σε πολύ νεαρή ηλικία ανέλαβε αυτό το έργο, προκαλώντας θαυμασμό. Τελικά φαίνεται όμως ότι τα ερωτηματικά που άρχισαν να γεννώνται υπερκάλυψαν την καλή της φήμη.

Η OLAF ξεκίνησε τις έρευνες σε μεγαλύτερο βάθος, όταν διαπίστωσε ότι μεγάλα ποσά, καταβάλλονταν με ύποπτο τρόπο και με ύποπτες κινήσεις σε διάφορους ερευνητές. Λογαριασμοί με πολλούς δικαιούχους, επιταγές στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών αλλά και σε προσωπικούς λογαριασμούς της Ελληνίδας επικεφαλής.

Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύφθηκε σταδιακά, ότι η νεαρή ερευνήτρια χρησιμοποιούσε εν αγνοία τους, τα ονόματα των ερευνητών, σε διάφορους λογαριασμούς στους οποίους η ίδια είχε πρόσβαση και μπορούσε να κάνει προσωπικά αναλήψεις ποσών.

Όπως συστήνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της απάτης, η έρευνα που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2019, ανοίγει το δρόμο για τις δικαστικές αρχές να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.