NEA

Τι υπολείμματα αφήνει ο ιός στους αναρρώσαντες;

Τι υπολείμματα αφήνει ο ιός στους αναρρώσαντες;

Σημαντική η παγκόσμια καταγραφή των επιπτώσεων του SARS-COV-2

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στο καίριο και σύνθετο ερώτημα που αφορά την κατάσταση της υγείας των ασθενών με COVID-19 που ανάρρωσαν από τη λοίμωξη και για το ενδεχόμενο ο ιός να έχει αφήσει κάποιες βλάβες στον οργανισμό τους, για τη φύση και τη σοβαρότητα των βλαβών αυτών και τη δυνατότητα αποκατάστασής τους, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χτεσινή τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας.

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αφού εξαρχής εξήγησε ότι δεν έχουμε δεδομένα συστηματικά τα οποία να αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι ανέρρωσαν σχετικά με τις επιπλοκές τους, ενημέρωσε ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή, μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια, η οποία θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα, «να καταγράψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να δούμε εάν τους άφησε κάποια υπολείμματα ο ιός, όπως τα νευρολογικά ή τα μυοσκελετικά, καταστάσεις οι οποίες απαιτούν φυσιοθεραπεία, προβλήματα σε άλλα συστήματα του οργανισμού, παραδείγματος χάριν για τη θέση με την οποία αερίζονται οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώνονται στις μονάδες. Έχει υποτεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει την οπτική τους οξύτητα.

Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στο άμεσο μέλλον με προοπτική παρακολούθηση. Έχει μεγάλη σημασία για τους σοβαρά αρρώστους, παρά για αυτούς που ήταν ελαφρά άρρωστοι και ήταν εκτός νοσοκομείου. Αυτοί θα έχουν πολύ λιγότερα υπολείμματα.

 Και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια συστηματική καταγραφή αυτών των «επιπλοκών», αλλά και των αδυναμιών που αφήνει σε όλα τα επίπεδα ο ιός, μεταξύ των οποίων βέβαια και το ψυχολογικό και πνευματικό στρες, το οποίο αξιολογείται από ειδική ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και έχω ήδη δει κάποια δημοσιεύματα.

 Είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να γίνει, είναι νωρίς ακόμα και θα αφορά κυρίως ασθενείς με σοβαρή νόσο, ασθενείς που διασωληνώθηκαν και νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ».