NEA

Η Ρωσία ανακοινώνει την ολοκλήρωση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του SARS-COV-2

Η Ρωσία ανακοινώνει την ολοκλήρωση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του SARS-COV-2

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε δοκιμή σε ανθρώπους για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια εμβολίου για το νέο κορονοϊό.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι κλινικές δοκιμές διεξήχθησαν σε εθελοντές στο Sechenov First Moscow State Medical University και συμμετείχαν 38 άτομα σε δύο ξεχωριστές ομάδες.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό και ασφαλές.

 

Ο Vadim Tarasov, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφραστικής Ιατρικής και Βιοτεχνολογίας δήλωσε: «Το Πανεπιστήμιο Sechenov ολοκλήρωσε επιτυχώς κλινικές δοκιμές σε εθελοντές του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά του κοροναϊού».

 

«Το Πανεπιστήμιο Sechenov, κατά την πανδημική συγκυρία, ενήργησε όχι μόνο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά και ως επιστημονικό και τεχνολογικό ερευνητικό κέντρο που μπορεί να συμμετάσχει στη δημιουργία τόσο σημαντικών και περίπλοκων προϊόντων όπως τα φάρμακα. Εργαστήκαμε πάνω σε αυτό το εμβόλιο, ξεκινώντας με προκλινικές μελέτες και ανάπτυξη πρωτοκόλλου».

 

Οι δύο ομάδες εθελοντών θα αποδεσμευθούν στις 15 και 20 Ιουλίου και θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση. Πριν από τις δοκιμές σε ανθρώπους, το εμβόλιο δοκιμάστηκε για την τοξικότητα, την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητά του σε μεγάλα και μικρά ζώα στο 48ο Κεντρικό Ινστιτούτο Ερευνών του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

 

Το εμβόλιο αναπτύσσεται και παράγεται από το Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology μαζί με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.