NEA

Κομισιόν- COVAX

Κομισιόν- COVAX

Συμμετοχή της Κομισιόν στον μηχανισμό COVAX με στόχο την ταχύτερη παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης.

 

                Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον μηχανισμό COVAX για ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της COVID-19 παντού στον κόσμο και για καθέναν που το έχει ανάγκη. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος αυτού, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα πως συνεισφέρει 400 εκατ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων για την υποστήριξη του COVAX και των στόχων του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορωνοϊό.

                Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι «η παγκόσμια συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να υπερκεράσουμε την παγκόσμια πανδημία. Είδαμε ότι ο κόσμος ένωσε τις προσπάθειές του στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορωνοϊό και της εκστρατείας «Παγκόσμιος στόχος: ενωμένοι για το μέλλον μας». Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 16 δισ. ευρώ, ενώ οι πλέον ταλαντούχοι ερευνητές καθώς και οργανισμοί συνενώνουν τις προσπάθειές τους για να παράσχουν εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες προς το καθολικό κοινό καλό. Σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει συνεισφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ στον COVAX, με στόχο τη συνεργασία για την αγορά μελλοντικών εμβολίων προς όφελος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας: να νικήσουμε, μαζί, αυτόν τον ιό».

                Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, σημείωσε ότι «μόνο εάν συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πνεύμα αλληλεγγύης, μπορούμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Χρειαζόμαστε μια διεθνή προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς και σήμερα αποδεικνύουμε ότι η "Ομάδα Ευρώπη" —η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ— είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιτυχία του μηχανισμού COVAX και να διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.».

                Ο μηχανισμός COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων κατά της COVID-19 και τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για κάθε χώρα στον κόσμο.

                Στο πλαίσιο κοινής δέσμευσης της ΕΕ (Επιτροπή, κράτη μέλη και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως ΕΤΕπ) για την κινητοποίηση πόρων για την παγκόσμια αντίδραση στον κορωνοϊό, η Επιτροπή προτίθεται να κινητοποιήσει έως και 400 εκατ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων για την υποστήριξη του COVAX και των σχετικών στόχων του, στο πλαίσιο των προσπαθειών της «Ομάδας Ευρώπη». Οι λεπτομερείς όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά της ΕΕ θα καθοριστούν κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες. Η «Ομάδα Ευρώπη» είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους της στο πλαίσιο του COVAX, με στόχο την επιτάχυνση και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων για τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε φτωχές και πλούσιες χώρες.

                Η συμμετοχή της ΕΕ στον COVAX θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με εταιρείες εμβολίων, οι οποίες έχουν ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των παρασκευαστών εμβολίων και τη συμβολή στις παγκόσμιες προσπάθειες.