NEA

Ν. Παπαευσταθίου: Αναγκαίο να αυξηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς και να ενεργοποιηθούν οι κλινικές COVID

Ν. Παπαευσταθίου: Αναγκαίο να αυξηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς και να ενεργοποιηθούν οι κλινικές COVID

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου  

 

Κενά σε ότι αφορά τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και στη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών από κάποιους υγειονομικούς σχηματισμούς, διαπιστώνει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews,  ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. Παραδέχεται ωστόσο ότι τα περισσότερα από τα κενά έχουν εντοπιστεί και με συνεχείς διορθωτικές κινήσεις καλύπτονται.

Ο κ. Παπαευσταθίου αναφέρει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή τα ποσοστά κάλυψης απλών αλλά και ειδικών κλινών κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Τονίζει όμως ότι σε καμία περίπτωση, «δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά  για τις αντοχές του συστήματος αφού αυτές, προφανώς, εξαρτώνται από πολλούς, αστάθμητους, υγειονομικούς παράγοντες και μεταβλητές που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας».

Ο κορωνοϊός είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι αισθανόμαστε ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ επισημαίνοντας την ίδια στιγμή  ότι το Εθνικό Κέντρο Αμέσου Βοηθείας έχει εκπονήσει επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση ακόμα και του χειρότερου σεναρίου. «Σε κάθε περίπτωση ενισχυόμαστε με επικουρικό προσωπικό και τρέχουμε τους διαγωνισμούς ΕΣΠΑ που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων».

 

Κατά πόσον έχει αλλάξει η διαχείριση των διακομιδών από την πρώτη φάση της πανδημίας;

Η σημαντικότερη διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι όλα τα περιστατικά πλέον αντιμετωπίζονται ως ύποπτα, γεγονός που σημαίνει αυστηρή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, είχαμε μείωση που έφτασε πολλές φορές στο 50% σε ότι αφορά τις καθημερινές διακομιδές, γεγονός που καταδεικνύει την άσκοπη χρήση ή και κατάχρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Διαπιστώνετε κάποια κενά που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν λόγω της μικρής πλέον εμπειρίας και αν ναι ποια είναι αυτά και πως μπορούν να καλυφθούν

Κενά υπάρχουν τόσο σε ότι αφορά τη χρήση ΜΑΠ  (Μέσα Ατομικής Προστασίας) όσο και στη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών από κάποιους Υγειονομικούς Σχηματισμούς. Υπάρχει έλλειψη εμπειρίας σε κάποια τοπικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Επίσης  παρουσιάζεται ανάγκη αύξησης των Νοσοκομείων Αναφοράς καθώς επίσης και ενεργοποίηση κλινικών νοσηλείας θετικών περιστατικών, στοχευμένα σε κάποια νοσοκομεία, που δεν είναι αναφοράς.  Το θετικό είναι ότι τα περισσότερα από τα κενά έχουν εντοπιστεί και με συνεχείς διορθωτικές κινήσεις καλύπτονται. Μία από αυτές τις κινήσεις ήταν και το  πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alert Fully Educated) που εκπονήθηκε από τον Μάιο, από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ, το οποίο απευθυνόταν-(κατά κύριο λόγο- στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου (νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία και κυρίως Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία) και άλλων χερσαίων τουριστικών περιοχών. Επίσης το πρόγραμμα απευθυνόταν και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ο βασικός στόχος του ήταν να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια γνώσεων όλων των υγειονομικών στελεχών σχετικά με την τήρηση των ΜΑΠ, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή  διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς.

 

Δώστε μας κάποια ποσοστά πληρότητας σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους νοσηλείας

Στην παρούσα χρονική στιγμή τα ποσοστά κάλυψης απλών αλλά και ειδικών κλινών κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.  Για παράδειγμα οι νοσηλευόμενοι σε κοινές κλίνες ανέρχονται σε 301, επί συνόλου 2804 κλινών, ενώ οι νοσηλευόμενοι σε ειδικές κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κλπ) ανέρχονται σε 141 επί συνόλου 917 κλινών.

Πόσο ακόμα «κρατάει» το σύστημα;

Είναι γεγονός ότι κατά την 1η φάση της πανδημίας το υγειονομικό σύστημα δεν πιέστηκε πολύ και κατάφερε να ανταπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία. Σε αυτή τη φάση είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και στην περίπτωση που θα υπάρξει  κοινωνική απαιτούμενη υπευθυνότητα σε ότι αφορά την τήρηση των ΜΑΠ, είμαι αισιόδοξος για τις αντοχές του συστήματος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να μιλήσουμε με σιγουριά  για τις αντοχές του συστήματος αφού αυτές, προφανώς, εξαρτώνται από πολλούς, αστάθμητους, υγειονομικούς παράγοντες και μεταβλητές που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας.

Πότε δικαιούται κάποιος να κάνει χρήση του ΕΚΑΒ σε σχέση με τον COVID;

Σε κάθε περίπτωση που κριθεί ότι η κατάσταση του πρέπει να αντιμετωπισθεί σε κάποιον Υγειονομικό Σχηματισμό. O βασικός σκοπός λειτουργίας του ΕΚΑΒ, έγκειται στο συντονισμό και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ιατρικής σε όλους τους πολίτες και τη διακομιδή τους στις ανάλογες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Βάσει αυτού εξυπακούεται πως όταν κάποιος συνάνθρωπος μας αισθανθεί αδιαθεσία και παρατηρήσει κάποια συμπτωματολογία της νόσου COVID-19 (εμπύρετος, βήχας, δύσπνοια, απώλεια γεύσης ή όσφρησης κλπ) θα πρέπει πρώτα από όλα να καλέσει το ΕΚΑΒ (166) έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ασφαλής διακομιδή του σε κάποιον Υγειονομικό Σχηματισμό.

 

Πόσο απειλητικό θεωρείτε ότι θα είναι για το σύστημα υγείας το μίγμα Γρίππης -Covid και ποια χρονική στιγμή φοβάστε περισσότερο;

Η εποχική γρίπη δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας ιδιαίτερα τους μήνες Δεκέμβριο – Μάρτιο. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το μείγμα εποχικής γρίπης και κορωνοϊού σίγουρα θα δοκιμάσει σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές του συστήματος, και γι’ αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα, και οι ευπαθείς ομάδες να έχουν εμβολιαστεί έγκαιρα για την προστασία τους από την εποχική γρίπη.

 

Κάποιοι θάνατοι χρεώνονται στον covid, ενώ είναι άλλης αιτίας. Πως το σχολιάζετε;

Δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω για το συγκεκριμένο θέμα, υπεύθυνος είναι ο ΕΟΔΥ.

 

Το ΕΚΑΒ έχει αυτή τη στιγμή τον στόλο  και το προσωπικό που χρειάζεται για να διαχειριστεί ο μοι γένοιτο  ένα κακό σενάριο; 

Το ΕΚΑΒ έχει εκπονήσει επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση ακόμα και του χειρότερου σεναρίου. Πανελλαδικά έχουμε κοντά στα 1000 ασθενοφόρα, και περίπου τα μισά είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε ακόμη 500-600. Σε κάθε περίπτωση ενισχυόμαστε με επικουρικό προσωπικό και τρέχουμε τους διαγωνισμούς ΕΣΠΑ που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων. Μην ξεχνάτε  ότι οι  ανάγκες του ΕΚΑΒ είναι ένα μεταβαλλόμενο νούμερο τόσο σε διασώστες όσο και σε οχήματα. Τα οχήματα  βρίσκονται σε 24ώρη κίνηση επί 365 μέρες το χρόνο που σημαίνει πως πάντα θα υπάρχουν βλάβες ή άλλα ζητήματα και πως αυτή τη στιγμή μπορεί να έχεις σε λειτουργία το 90% του στόλου  και σε μία εβδομάδα το 100%.

 

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα προς  το τέλος του έτους που συνήθως πέφτει η θερμοκρασία;

Υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη απάντηση φαντάζομαι ότι είναι οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι αν και σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο κορωνοϊός είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι αισθανόμαστε ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

 

Ποια είναι τα θετικά της ενοποίησης ΕΚΕΠΥ- ΕΚΑΒ που έγινε από περίπου ένα έτος

Όπως αναγνώρισε και ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης την οποία είχαμε στην φάση του 1ου κύματος πανδημίας η ενοποίηση ΕΚΕΠΥ και ΕΚΑΒ με τη δημιουργία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, αφού βελτιστοποιήθηκε η διασύνδεση του προνοσοκομειακού με το νοσοκομειακό χώρο. Σε ότι αφορά τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και κρίσεων υπάρχει πλέον Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων για όλο τον τομέα της υγείας και το υπουργείο Υγείας διαθέτει ένα και μοναδικό επιχειρησιακό βραχίονα συντονισμού της διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων και κρίσεων. Το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ αποτελεί τον βασικό συντονιστή (από τη αρχή της πανδημίας) της επιχειρησιακής διαχείρισης των ύποπτων αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 σε σχέση με όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς της χώρας.