NEA

Β. Κοντοζαμάνης: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις

Β. Κοντοζαμάνης: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Κατά τη χτεσινή (Τρίτη 20 Οκτωβρίου) ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, σχολιάστηκαν τα συμπεράσματα ολλανδικής έρευνας, που διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της γρίπης ενισχύει την αντίδραση των κυτταροκινών και επομένως είναι πολύ πιθανό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να προσφέρει σχετική προστασία το έναντι του νέου κορωνοϊού.

Για το θέμα, αρχικά, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι, γενικά, «τα εμβόλια μεταξύ τους μπορούν να έχουν φαινόμενα “διασταυρούμενης ενίσχυσης”», φέρνοντας ως παράδειγμα το BCG, το εμβόλιο της φυματίωσης, το πιο γνωστό εμβόλιο που έχει διασταυρούμενη ενίσχυση, λόγω του ευρέως φάσματος ανοσιακών αποκρίσεων που προκαλεί».

«Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να το θεωρήσουμε ότι είναι αρκετό να μας προστατεύσει έναντι του κορωνοϊού», συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη δεν είναι κλινική, είναι εργαστηριακή μελέτη και δεν ξέρουμε ποιο ποσοστό -και αν προσφέρει σε κάποιο ποσοστό- πραγματική θωράκιση έναντι του κορωνοϊού».

Σε ερώτηση του dailypharmanews, σχετικά με τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας και την περίπτωση να υπάρχει έστω και μικρή προστασία έναντι του κορωνοϊού –και δεδομένου ότι προφανώς θα αργήσει η διάθεση του εμβολίου έναντι του SARS-COV-2– αν υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η ζήτηση του αντιγριπικού εμβολίου και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ή αν υπάρχει πιθανότητα να τροποποιηθούν οι οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε τα εξής:

« Ήδη φέτος έχουμε παραγγείλει και θα έρθουν στη χώρα 1.000.000 εμβόλια παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Για την ακρίβεια είναι 4,2 εκατομμύρια δόσεις, ήταν 3,1 εκατομμύρια δόσεις που έγιναν πέρυσι.

Η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου δεν είναι εύκολη. Δηλαδή δεν μπορεί να παραγγείλεις τώρα και να γίνει εμβόλιο. Οι παραγγελίες γίνονται Μάρτιο-Απρίλιο από όλα τα κράτη-μέλη, διότι υπάρχει μια συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία,  (πρέπει να μπει το στέλεχος του ιού της γρίπης μέσα που θα έχει το εμβόλιο κλπ.).

Αυτή τη στιγμή  σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση του εμβολίου και τον εμβολιασμό, πάμε πολύ καλά. Είμαστε μέσα και στα χρονοδιαγράμματα και στις προβλέψεις που έχουμε κάνει.

Εφόσον παραστεί ανάγκη για περισσότερες δόσεις, κοιτάζουμε ανά πάσα στιγμή  εάν υπάρξουν διαθέσιμες δόσεις από άλλα κράτη- μέλη που δεν έχουν την κατανάλωση που είχαν προβλέψει, άρα να μπορέσουμε εμείς να πάρουμε αυτές τις ποσότητες. Αλλά μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, η συνταγογράφηση και ο εμβολιασμός είναι  ομαλός και δε νομίζω ότι θα χρειαστεί κάποια παραπάνω ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη, έτσι και στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός γίνεται κατόπιν των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των Παγκόσμιων Οργανισμών. Συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να εμβολιάζονται, έτσι ώστε να δημιουργείται αυτό το τείχος ανοσίας και προστασίας προς το γενικότερο πληθυσμό. Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ξεφύγουμε από τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα τα οποία ήδη είναι σε εφαρμογή».