NEA

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, διαφορετικά τέλος η σύμβαση και η συνταγογράφηση

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, διαφορετικά τέλος η σύμβαση και η συνταγογράφηση

Σε δεύτερη μοίρα είναι πολύ πιθανό να περάσει η συζήτηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση καθώς στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στη Βουλή περιλαμβάνονται μια σειρά από ακανθώδη θέματα όπως τα οικονομικά κίνητρα των ιδιωτών γιατρών που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία των άγονων περιοχών, η διεύρυνση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών όπως επίσης και η υποχρεωτική κάλυψη των κενών του ΕΣΥ από τους ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με το άρθρο 65 του Σχεδίου Νόμου που αφορά στην «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες γιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, διαφορετικά θα διακόπτεται η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής διάταξης νόμου έχει ήδη προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς και αντιδράσεις με Ιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και λαμβάνεται για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί έως ότου αποδώσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και τα επιπλέον κίνητρα για τη μόνιμη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα των λεγόμενων άγονων περιοχών.

Ωστόσο οι Ιατρικοί Σύλλογοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να προειδοποιεί για τον κίνδυνο να φύγουν και οι ιδιώτες γιατροί από τα νησιά!

Μιλώντας στον Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε συγκεκριμένα: «Να φροντίσει το υπουργείο Υγείας με την νομοθετική διάταξη που θα φέρει, να μην διώξει τους ανθρώπους από τα νησιά, συνολικά δηλαδή, να μην κάνει τα νησιά ένα μέρος όπου δεν θα θέλουν να πηγαίνουν οι γιατροί γενικώς. Διότι αν κάνει μια ρύθμιση που λέει ότι οποιοσδήποτε έχει ιδιωτικό ιατρείο στην Κω ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί το κράτος του να τον καλεί να εργαστεί για το κράτος, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν θέλει να εργαστεί για το κράτος, δεν θα ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο στην Κω. Οι εννιά που είναι σήμερα, οι τέσσερις θα συνταξιοδοτηθούν, ο ένας, ο στρατιωτικός θα μετατεθεί και θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα λέμε ότι δεν έχουμε ούτε ιδιώτες γιατρούς έξω από το νοσοκομείο, ούτε στο νοσοκομείο».

 

Τι αναφέρει η διάταξη

Το άρθρο 65 του Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που κατέθεσε η κυβέρνηση διαμορφώνει το άρθρο 56 του ν. 4931/2022 (Α΄ 94), περί της ενίσχυσης των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς σε έκτακτες ανάγκες, ως εξής:

«1. Ιδιώτες ιατροί και ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την κάλυψη αναγκών του.

  2. Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων.

 3. Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., αν απαιτείται για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.».

 4. Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι,
αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».

 5. Η παρ. 11 του άρθρου 71 του ν. 4931/2022, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του νόμου αυτού, αντικαθίσταται ως εξής: «11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται: α) η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσκλησης και παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες ιατρούς και παρόχους, β) οι υποχρεώσεις τους, το ύψος και ο τρόπος τιμολόγησης της αποζημίωσης των υπηρεσιών τους, γ) το είδος και η χρονική διάρκεια των κυρώσεων, το αρμόδιο όργανο, η διαδικασία επιβολής και γνωστοποίησης αυτών, σε περίπτωση αρνήσεως της παροχής των υπηρεσιών τους ή εν γένει παραβιάσεως ή πλημμελούς εκτελέσεως των υποχρεώσεών τους κατά την παροχή αυτών, καθώς και κάθε τεχνική ή άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 56».