NEA

Γ. Γεροτζιάφας: Αναζητούμε την παθοφυσιολογία του συνδρόμου VIPIT

Γ. Γεροτζιάφας: Αναζητούμε την παθοφυσιολογία του συνδρόμου VIPIT

Νέο παριζιάνικο στέλεχος  υπό την ονομασία Mondor  μελετούν στη Γαλλία οι επιστήμονες.

 

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

«Όσοι εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca, να μην λαμβάνουν  ασπιρίνη ή αντιπηκτικά  από μόνοι τους, ούτε να πιέζουν τους γιατρούς να τους τα γράφουν. Δεν κάνουν τίποτα  και είναι και επικίνδυνο να τα πάρουν», προειδοποιεί ένας από τους κορυφαίους αιματολόγους  της Ευρώπης, ο καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας.  Ο Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938,  αποκαλύπτει στο DailyPharmanews ότι  στο εργαστήριο του, αλλά και παράλληλα σε άλλα εργαστήρια αυτή τη στιγμή, αναζητείται η λύση του γρίφου VIPIT (προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό) που έχει προκαλέσει αναστάτωση, στον κόσμο,  παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα εκδήλωσης της σπάνιας αυτής παρενέργειας είναι 4 ανά 1.000.000 χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου. «Το εργαστήριό μας είναι εξειδικευμένο στην θρομβοπενία που προκαλείται από την ηπαρίνη (heparin induced thrombocytopenia - HIT). Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτουμε μέχρι σήμερα, το σύνδρομο VIPIT έχει κοινά χαρακτηριστικά με την ΗΙΤ και για την διάγνωσή του χρησιμοποιούμε την μέθοδο ανίχνευσης αντισωμάτων HIT. H ομάδα μας συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο καταγραφής και ανάλυσης περιπτώσεων VIPIT. Ξεκινήσαμε ήδη πολύ εξειδικευμένες μελέτες, ώστε να μάθουμε σύντομα την παθοφυσιολογια του συνδρόμου VIPIT και να εκπονήσουμε ακριβείς αλγορίθμους για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του. Αποτελέσματα όμως θα έχουμε σε περισσότερο από ένα μήνα», αναφέρει ο κ. Γεροτζιάφας ο οποίος στην ερώτηση για το τι απαντά στους ασθενείς του όταν τον ρωτάνε αν είναι καλό να κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης απαντά: «Στη Γαλλία όσοι είναι άνω των 55 μπορούν να το κάνουν. Και οι επιστημονικές εταιρείες τις επόμενες ημέρες θα εκδώσουν  σαφείς οδηγίες. Εμείς εξηγούμε τα συμπτώματα που εμφανίζονται εντός 4-28 ημερών μετά τον εμβολιασμό (ζάλη, επίμονη και σοβαρή κεφαλαλγία, διαταραχές όρασης, κοιλιακό ή θωρακικό άλγος, δύσπνοια, οίδημα και ερυθρότητα άκρων, ωχρότητα και ψυχρότητα άκρου),  και  τους λέμε ότι αν τα παρουσιάσουν, θα πρέπει να αποταθούν στο γιατρό τους».

Να γίνει καμπάνια για να γνωρίζει ο κόσμος τα συμπτώματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Παρά τη σπανιότητα του συνδρόμου, πάντως τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν εναγωνίως να κλείσουν ραντεβού με άλλα εμβόλια από αυτό της Οξφόρδης (εν αναμονή και των ανακοινώσεων για το εμβόλιο J&J  από τον ΕΜΑ) και αυτό ενδεχομένως στην πορεία αν λειτουργήσει σωρευτικά, να  δημιουργήσει προβλήματα στην εμβολιαστική διαδικασία. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον κορυφαίο αιματολόγο, θα πρέπει αν γίνει καμπάνια έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος που είναι να εμβολιαστεί, ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα, και αν τα παρουσιάσει να πάει στο γενικό γιατρό. «Αλλά και ο γιατρός να ξέρει τι να κάνει. Οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες τις Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και να κάνουν τις εξετάσεις που προβλέπονται στους εμβολιασθέντες που έχουν παρουσιάσει τα  συμπτώματα, έτσι ώστε να δώσουν αγωγή και να προληφθεί ενδεχόμενη κακή ανεπιθύμητη ενέργεια».  

Η βιοηθική να δώσει  απαντήσεις για τα εμβόλια που προκαλούν αμφιβολίες  

Για να γίνει ο εμβολιασμός πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη από τον κόσμο. Και για να κερδηθεί αυτή η εμπιστοσύνη θα πρέπει κάποια πράγματα να εξηγηθούν από επιτροπές  ή ειδικούς της βιοηθικής, με επιχειρήματα τα οποία προκύπτουν από μία βιοηθική ανάλυση. Κι όχι από έναν αιματολόγο, επιδημιολόγο ή κάποιον που ξέρει τη δημόσια υγεία.  Ερωτήματα για την στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί σχετικά  με τα εμβόλια, για τα οποία έχουν ανακύψει ζητήματα θα πρέπει να τα απαντήσει η βιοηθική, τονίζει ο καθηγητής και επισημαίνει. «Όταν εγώ βλέπω αρρώστους με θρομβώσεις έχω μία προσέγγιση που προσδιορίζεται από τη δουλειά την οποία κάνω. Το ίδιο πχ κι  ένας επιδημιολόγος, ή ένας άνθρωπος της κρατικής πολιτικής που θέλει να εμβολιάσει μία χώρα για να τελειώσει ένα πρόβλημα. Όμως εδώ τίθενται βιοηθικά ζητήματα και πρέπει να απαντήσουν άνθρωποι που ξέρουν να τα χειρίζονται. Μιλάμε για υγιείς ανθρώπους στους οποίους δίνονται τα εμβόλια, όχι ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν μία παρενέργεια».

Θα έχουμε πρόβλημα με την αντίσταση στην ανοσία από τις μελλοντικές μεταλλάξεις

Ο Μακρόν μίλησε για δεύτερη γενιά εμβολίων. Ο Μπουρλά  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται ένα ακόμη τσίμπημα μετά από δώδεκα μήνες από τη δεύτερη δόση στο εμβόλιο της Pfizer. Πως ερμηνεύονται αυτές οι δηλώσεις και πόσο τελικά κρατάει η ανοσία ρωτάμε τον διεθνώς αναγνωρισμένο αιματολόγο« Αυτό σημαίνει τρία πράγματα απαντά: «1. Θα έχουμε και άλλα επιδημικά κύματα. 2. Ότι θα έχουμε πρόβλημα με την αντίσταση στην ανοσία από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που θα εμφανιστούν προσεχώς. Ήδη στη Γαλλία έχουμε ένα καινούργιο τοπικό στέλεχος που λέγεται Μοndor και μελετάται, καθώς επίσης και το βραζιλιάνικο στέλεχος εξαιτίας του οποίου συζητείται να σταματήσουν οι πτήσεις από Βραζιλία. Και 3. Η διάρκεια της ανοσίας είναι πεπερασμένη».