NEA

Πρόεδρος ΕΚΕΑ: Σε οριακά επίπεδα η επάρκεια αίματος και το φετινό καλοκαίρι

Πρόεδρος ΕΚΕΑ: Σε οριακά επίπεδα η επάρκεια αίματος και το φετινό καλοκαίρι

«Καλούμε τους εθελοντές αιμοδότες να δραστηριοποιηθούν Ιούλιο και Αύγουστο»

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Το καλοκαίρι πρέπει να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να συγκεντρώνουμε το απαραίτητο αίμα, κάτι το οποίο δεν γίνεται ποτέ. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε συνήθειες και να ξανά θυμηθούμε ότι οι ανάγκες των ασθενών δεν έχουν διακοπές. Τα γεγονότα και οι ασθένειες που χρειάζονται μετάγγιση αίματος δεν πάνε διακοπές, δηλώνει εμφατικά στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι και το φετινό καλοκαίρι η επάρκεια αίματος είναι σε οριακά επίπεδα. «Έχει αρχίσει να φαίνεται η μείωση έναντι των προηγούμενων μηνών. Μέχρι τις 15 Ιουλίου έχουμε συγκεντρώσει 20.853 μονάδες, έναντι του 2023 την ίδια εποχή, που είχαμε συγκεντρώσει 19.060 μονάδες. Άρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, από πέρσι, γιατί έχουμε μαζέψει 1800 μονάδες περισσότερες, αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Η συλλογή αίματος πέρσι τον ίδιο μήνα τελικό νούμερο ήταν 36.450. Φέτος φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουμε περισσότερο αίμα, αλλά και πάλι δεν φτάνει για τις ανάγκες μας».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ οι ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται σε πάνω από 550.000 μονάδες αίματος ετησίως. «Ωστόσο παίρνουμε και από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό περί τις 20.000 μονάδες επιπλέον που απαιτούνται στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς δεν φτάνει το αίμα από τους εθελοντές, γιατί δυστυχώς αυτή την εποχή του χρόνου φθίνει η διαδικασία της αιμοδοσίας, γιατί υπάρχει μειωμένη συμμετοχή των εθελοντών αιμοδοτών και είναι κάτι που πρέπει να αντιστρέψουμε.

 

Τροχαία και έκτακτα χειρουργεία καλύπτουν το 19% των εθνικών αναγκών

Για αυτό και εμείς την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, φέρνουμε την αιμοδοσία πιο κοντά στους εθελοντές μας, σε ένα κεντρικό χώρο όπως είναι το Σύνταγμα, στο Μετρό και μάλιστα παρατείνουμε κατά δύο μέρες το καθιερωμένο διήμερο αιμοδοσίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη και Πέμπτη στο σταθμό του Συντάγματος από τις 15:00 έως τις 20:00 το βράδυ καλούμε τους εθελοντές να αιμοδοτήσουν συνδυάζοντας παράλληλα και άλλες δραστηριότητες στο κέντρο της Αθήνας.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που χρειάζονται αίμα σε μόνιμη βάση και τι ποσοστό αφορά τις έκτακτες ανάγκες; «Μόνιμα αίμα χρειάζονται οι άνθρωποι που έχουνε χρόνιες ασθένειες του αίματος, όπως τα άτομα με μεσογειακή αναιμία που οι ανάγκες τους φτάνουν μέχρι τις 100.000 μονάδες το χρόνο. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά νοσήματα φθοράς, λόγω γήρανσης, χρόνιας αναιμίας, περιστατικά με νεοπλασίες ή σε χημειοθεραπεία, άνθρωποι με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κλπ.

Όσον αφορά τις περιστασιακές ανάγκες αυτές αφορούν τροχαία και έκτακτα χειρουργεία που καλύπτουν το 19% των εθνικών αναγκών, που είναι όπως είπαμε πάνω από 550.000 μονάδες αίματος».