NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

 

  • O καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου».

 

  • Πάσχα στα σπίτια μας προέβλεψε ότι θα κάνουμε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο της Λαρισας, Κώστας Γουργουλιάνης. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει σαφής γραμμή για το τι πρέπει να κάνουμε και οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν τελευταία στιγμή.

 

  • Το πρόβλημα στα νοσοκομεία είναι χωρίς κάμψη, τόνισε η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ για τους θανάτους που καταγράφονται σε απλούς θαλάμους, τόνισε ότι δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν βρίσκουν κρεβάτι σε εντατική, εξηγώντας ότι η διασωλήνωση γίνεται, όταν υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα και υπάρχει η προσδοκία της βελτίωσης του ασθενούς.

 

  • Την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των 280.000 εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. «Ο εμβολιασμός των εργαζόμενων του τουρισμού είναι αποφασισμένος. Θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων. Ο προγραμματισμός της ομάδας που σχεδιάζει τα εμβόλια μας το έχει λάβει υπόψη», ανέφερε.

 

  • «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή, όμως η κυβέρνηση λαμβάνει τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Α. Πελώνη.

 

  • Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ανέφερε ότι «για να γίνει άρση των μέτρων πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές. Στο Ισραήλ εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη προχωρούν σε άρση των μέτρων». Για το Πάσχα στο χωριό είπε: «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά στην κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

 

  • Ενάντια στην θέση πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να καθορίζει τις αποφάσεις για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Όπως είπε «πρέπει δυστυχώς να είμαστε πιο στυγνοί».