ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νέα δεδομένα Φάσης 3 για τη θεραπεία της Ψωρίασης και της Ψωριασικής Αρθρίτιδας με μονοκλωνικό αντίσωμα

Νέα δεδομένα Φάσης 3 για τη θεραπεία της Ψωρίασης και της Ψωριασικής Αρθρίτιδας με μονοκλωνικό αντίσωμα

Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το πρώτο στην κατηγορία του Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, καθώς και έντονη ισχυρή βελτίωση των αρθρώσεων επί διάστημα 52 εβδομάδων στην ενεργή ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ).

Ειδικότερα, η φαρμακευτική εταιρεία Janssen, της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε πρόσφατα νέα δεδομένα Φάσης 3 τα οποία έδειξαν ότι το guselkumab εξασφάλισε διατηρήσιμα ποσοστά πλήρους κάθαρσης του δέρματος για το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας για διάστημα 5 ετών (252 εβδομάδων), και βελτίωσε την ενεργότητα της νόσου και τα αξονικά συμπτώματα σε ενηλίκους με ενεργή ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) για διάστημα 1 έτους (52 εβδομάδων).

Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Virtual Meeting Experience (VMX) της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD), όπου η Janssen παρουσίασε συνολικά 22 περιλήψεις. Το guselkumab είναι η πρώτη και μόνη θεραπεία με έναν εκλεκτικό αναστολέα της ιντερλευκίνης-23(IL-23) που έχει λάβει έγκριση στην ΕΕ για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας καθώς και ενηλίκων με ενεργή ΨΑ.

 

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα:

  • Ποσοστά διατηρήσιμης και πλήρους κάθαρσης του δέρματος: Στη μελέτη της ψωρίασης VOYAGE 2, το 55,5% των ασθενών στην ομάδα του guselkumab πέτυχε βαθμολογία IGA (Συνολική Αξιολόγηση του Ερευνητή) ίση με 0, που δηλώνει πλήρη κάθαρση του δέρματος, ενώ το 53% πέτυχε ανταπόκριση του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας Ψωρίασης (PASI) 100 την εβδομάδα 252. Επιπλέον, στην ίδια μελέτη, το 82% πέτυχε ανταπόκριση PASI 90 και το 85 τοις εκατό πέτυχε βαθμολογία IGA 0/1 (καθαρό δέρμα/σχεδόν καθαρό δέρμα). Τα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας διατηρήθηκαν επί 5 έτη θεραπείας με guselkumab βάσει αναλύσεων που έγιναν με τη χρήση προκαθορισμένων κανόνων θεραπευτικής αποτυχίας (οι ασθενείς που διέκοψαν λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας, επιδείνωσης της ψωρίασης ή χρήσης μιας «απαγορευμένης» θεραπείας θεωρήθηκαν μη ανταποκριθέντες).
  • Ισχυρή βελτίωση των συμπτωμάτων των αρθρώσεων: Το guselkumab 100 mg κάθε 4 εβδομάδες και κάθε 8 εβδομάδες βελτίωσε την ενεργότητα της νόσου της ΨΑ στις αρθρώσεις και σε πολλαπλά πεδία έως την εβδομάδα 52 και στις δύο μελέτες της ΨΑ, την DISCOVER-1 και την DISCOVER-2, όπως αυτή μετρήθηκε με τον Δείκτη Ενεργότητας της Νόσου για την ΨΑ, την Ελάχιστη Ενεργότητα Νόσου, την Πολύ Χαμηλή Ενεργότητα Νόσου, και την ύφεση που προσδιορίστηκε με τη χρήση του Δείκτη Ενεργότητας της Νόσου για την ΨΑ. Διαφορές στα ποσοστά ανταπόκρισης που συσχετίζονται με τους σύνθετους δείκτες ανάμεσα στο guselkumab και το εικονικό φάρμακο παρατηρήθηκαν ήδη από την εβδομάδα 8 και αυξήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου έως την εβδομάδα 52. Επιπλέον, δεδομένα από μια ξεχωριστή περίληψη δείχνουν ότι το guselkumab είναι ο πρώτος αναστολέας της IL-23 που προκαλεί διατηρήσιμες βελτιώσεις των αξονικών συμπτωμάτων της ΨΑ σε σχέση με την έναρξη, σύμφωνα με τη βαθμολογία του Δείκτη Ενεργότητας Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας Bath (BASDAI) και το ποσοστό των ασθενών που πετυχαίνουν ανταπόκριση BASDAI 50 έως την εβδομάδα 52.
  • Τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας: Στις δύο μελέτες της ψωρίασης, τη VOYAGE 1 και τη VOYAGE 2, το 78,4% των ασθενών (n=1.349/1.721) με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας που έλαβαν θεραπεία με guselkumab συνέχισαν τη θεραπεία έως την εβδομάδα 252 (7.166 ανθρωποέτη παρακολούθησης). Αυτή η διεξοδική ανάλυση ασφάλειας των μελετών VOYAGE 1 και VOYAGE 2 έδειξε ένα σταθερό προφίλ ασφάλειας για το guselkumab από το έτος 1 έως το έτος 5 με χαμηλά ποσοστά ανεπιθύμητων συμβάντων (ΑΣ) που οδήγησαν σε διακοπή καθώς και σοβαρών ΑΣ.
    Έως την εβδομάδα 264, για τους ασθενείς στην ομάδα του guselkumab, την ομάδα αλλαγής θεραπείας από adalimumab σε guselkumab και τη συνδυασμένη ομάδα του guselkumab σημειώθηκαν 5,18, 4,55 και 5,01 σοβαρά ΑΣ, 0,97, 0,52 και 0,85 σοβαρές λοιμώξεις, 0,31, 0,42 και 0,34 μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (NMSC) καθώς και 0,50, 0,31 και 0,45 άλλες κακοήθειες ανά 100 ανθρωποέτη παρακολούθησης, αντίστοιχα. Και στις δύο μελέτες, το guselkumab έγινε καλά ανεκτό και τα ανεπιθύμητα συμβάντα που παρατηρήθηκαν ήταν γενικά χαμηλά και βρίσκονταν σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες του guselkumab και την περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος.

 

Το guselkumab

Είναι το πρώτο εγκεκριμένο πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται εκλεκτικά με την υπομονάδα p19 της IL-23, αναστέλλοντας την αλληλεπίδρασή της με τον υποδοχέα της IL-23. Το guselkumab έχει αναπτυχθεί από τη Janssen και έχει λάβει έγκριση ως συνταγογραφούμενο φάρμακο στην ΕΕ για τη θεραπεία των ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία, και επίσης έχει εγκεκριμένες ενδείξεις για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και μια σειρά άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το guselkumab, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη, έχει λάβει επίσης έγκριση στην ΕΕ για τη θεραπεία της ενεργής ψωριασικής αρθρίτιδας σε ενήλικους ασθενείς οι οποίοι είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή παρουσίασαν δυσανεξία σε μια προηγούμενη θεραπεία με τροποποιητικό της νόσου αντιρρευματικό φάρμακο (DMARD), ενώ επιπλέον έχει εγκριθεί για την ΨΑ στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και μια σειρά από άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η IL-23 είναι σημαντικός κινητήριος παράγοντας στην παθογένεση φλεγμονωδών ανοσομεσολαβούμενων νοσημάτων όπως είναι η ψωρίαση και η ΨΑ. Στην ΕΕ, το guselkumab χορηγείται με υποδόρια ένεση σε δόση των 100 mg μία φορά κάθε 8 εβδομάδες, μετά από δόσεις έναρξης που χορηγούνται τις εβδομάδες 0 και 4 τόσο για την ψωρίαση κατά πλάκας όσο και για την ΨΑ, ενώ η υποδόρια χορήγηση δόσης 100 mg κάθε 4 εβδομάδες μπορεί να εξετάζεται σε ασθενείς με ΨΑ που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αρθρικής βλάβης σύμφωνα με την κλινική κρίση.

Οι φαρμακευτικές Εταιρείες Janssen της Johnson & Johnson διατηρούν τα αποκλειστικά δικαιώματα κυκλοφορίας του guselkumab.