NEA

Οι ακανόνιστες ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

 Οι ακανόνιστες ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν τη σημασία του τακτικού ύπνου για την πρόληψη του διαβήτη.

 

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

 

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, διαπίστωσε ότι οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και είναι μία από τις 10 κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε 1,3 δισεκατομμύρια έως το 2050. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για καινοτόμες στρατηγικές για την πρόληψη του διαβήτη.

Ερευνητική ομάδα από το Brigham and Women's Hospital, θέλησε να διερευνήσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανή συσχέτιση μεταξύ ακανόνιστου ύπνου και σακχαρώδη διαβήτη. Στην μελέτη συμμετείχαν 84.000 εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδικά επιταχυνσιόμετρα που παρακολουθούσαν την κίνησή τους για επτά συνεχόμενες νύχτες. Οι ερευνητές,  για περίπου 7,5 χρόνια, παρακολουθούσαν την εξέλιξη του διαβήτη τους κυρίως μέσω των ιατρικών τους αρχείων.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, οι ενήλικες μέσης έως μεγαλύτερης ηλικίας με ακανόνιστες ώρες ύπνου και διακυμάνσεις στην καθημερνή διάρκεια ύπνου πάνω από 60 λεπτά αντιμετώπιζαν 34% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν σταθερά πρότυπα ύπνου.

Ο αυξημένος κίνδυνος παρέμενε, αν και ελαφρώς μειωμένος, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, συννοσηρότητες, οικογενειακό ιστορικό και δείκτες παχυσαρκίας.

«Η μελέτη εντόπισε έναν τροποποιήσιμο παράγοντα τρόπου ζωής που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα μας είναι σημαντικά γιατί υπογραμμίζουν τη σημασία των σταθερών προτύπων ύπνου ως στρατηγικής για την πρόληψη και μείωση του διαβήτη τύπου 2» δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Sina Kianersi, PhD, ερευνήτρια στο Channing Division of Network Medicine στο Brigham and Women's Hospital.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν τη σημασία του τακτικού ύπνου για την πρόληψη του διαβήτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση του μηχανισμού και περαιτέρω επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων και σε άλλες ομάδες πληθυσμού.

Πηγή: Diabetes Care