NEA

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι του καλοκαιριού - Συμβουλές για τους γονείς

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι του καλοκαιριού - Συμβουλές για τους γονείς

Kατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αυξάνονται οι αναφορές στη Γραμμή Βοήθειας του SaferInternet4Kids που σχετίζονται με τον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση για γονείς παιδιών μικρής ηλικίας ή/και εφήβους. Οι δραστηριότητες, οι υποχρεώσεις και τα σχολεία έχουν σταματήσει και τα παιδιά συνήθως αφιερώνουν πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Η εμπειρία από την Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δείχνει ότι, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αυξάνονται οι αναφορές που σχετίζονται με τον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα.

Παρατηρούμε συχνά τα παιδιά να αναπτύσσουν εθιστικές συμπεριφορές (π.χ. να καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο στην οθόνη και να αντλούν χαρά και ικανοποίηση αποκλειστικά από την χρήση οθόνης). Είναι γεγονός ότι όσο πιο πολλές ώρες αφιερώνει κάποιος στο διαδίκτυο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες και για άλλους διαδικτυακούς κινδύνους (π.χ. εκφοβισμό, συνομιλία με αγνώστους, κλοπή προσωπικών δεδομένων κ.α.). Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συγκρούσεις στην οικογένεια.

 

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών  την περίοδο του καλοκαιριού

  • Συζητάμε με τον έφηβο/η το πρόγραμμα των ημερών εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών. Συμφωνούμε από κοινού σε κάποιες δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Ο στόχος είναι να είναι σε θέση τα παιδιά να αντλούν χαρά και ευχαρίστηση από δραστηριότητες στην πραγματική ζωή. Αυτό θα απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εθιστικών συμπεριφορών.
  • Σε αντιστοιχία με το παραπάνω προσπαθούμε να οριοθετήσουμε το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο είτε μέσω της προτροπής απασχόλησης με κάποια άλλη δραστηριότητα (κυρίως για παιδιά μικρής ηλικίας) είτε μέσω της διαπραγμάτευσης (για τα παιδιά εφηβικής ηλικίας).
  • Ας θυμόμαστε ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν είναι σε θέση να χειριστούν δικές τους έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς μπορεί να συναντήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο και να δαπανήσουν πολλές ώρες. Η έκθεση σε ανάλογο υλικό σε ηλεκτρονικές συσκευές ας γίνεται με εποπτεία ενήλικα, με υψηλό ποιοτικά περιεχόμενο και οριοθετημένο ως προς το χρόνο.
  • Τα παιδιά μπορεί να παραπονεθούν πιο συχνά από ό,τι τους χειμερινούς μήνες ότι βαριούνται. Αυτό ας μην αποτελεί, όμως, πηγή πίεσης και άγχους για τους γονείς. Ας θυμόμαστε ότι οι ώρες χωρίς κάποια συγκεκριμένη απασχόληση μπορεί να αποτελέσουν σημείο έναρξης δημιουργικών σκέψεων αλλά και δραστηριοτήτων.
  • Δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού καθώς κάποια μπορεί να περιλαμβάνουν σκληρή βία, χυδαιολογία, μίσος κλπ. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αναζητάμε πάντα την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στο δικτυακό τόπο http://www.pegi.info
  • Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους εφήβους. Ας τους ενθαρρύνουμε να έχουν λίγο χρόνο μακριά από το κινητό τους (π.χ. στο οικογενειακό γεύμα, σε κάποια έξοδο) προκειμένου να μπορέσουν να αποφορτιστούν.
  • Υπενθυμίζουμε στους έφηβους ότι αυτά που μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να μείνουν στο διαδίκτυο για πάντα. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ τι ανεβάζουμε στα προσωπικά μας προφίλ αλλά και τι μοιραζόμαστε στις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων με τους φίλους μας.
  • Διατηρούμε ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας με τα παιδιά προκειμένου να μας εμπιστευτούν ακόμα και εάν τα ίδια κάνουν κάποιο λάθος.
  • Υπενθυμίζουμε ότι οι διαδικτυακοί χρήστες παραμένουν άγνωστοι και αυτό μπορεί να ενέχει κινδύνους. Παροτρύνουμε τα παιδιά να μην συνομιλούν με αγνώστους και επαναλαμβάνουμε  ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συναντηθούν δια ζώσης με κάποιον/α που γνώρισαν διαδικτυακά.
  • Γινόμαστε μέρος της διαδικτυακής ζωής των παιδιών μας προκειμένου να είμαστε κοντά τους, να μαθαίνουμε, να ακούμε και να κατανοούμε τον κόσμο τους. Έτσι θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε και  συμβουλεύουμε τα παιδιά διαφυλάττοντας την πολύτιμη παιδικότητά τους.  

Για ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους ψυχολόγους της Γραμμής Βοηθείας Help-line, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στο 210-6007686. 

Επιπλέον, οι ειδικοί της Γραμμής είναι διαθέσιμοι μέσω του e-mail info@help-line.gr και μέσω chat συμβουλευτικής καθημερινά 14:00-17:00. Όλες οι κλήσεις και οι αναφορές είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. Πηγή: https://www.help-line.gr/