ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η φωνή των ασθενών

Η φωνή των ασθενών

Πρόγραμμα Υποστήριξης Φροντιστών «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ»: Για να φροντίσεις τον ασθενή, δεν πρέπει να ξεχνάς τον εαυτό σου!

Ο Φροντιστής είναι εκείνος που βοηθά αφιλοκερδώς το άτομο στην καθημερινότητά του - ιδίως όταν δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί - καθώς και στην διαχείριση της πάθησής του. Συχνά ο Φροντιστής αποτελεί και τη μόνιμη συντροφιά του ασθενή.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ο στόχος του Προγράμματος Υποστήριξης Φροντιστών «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ»

Το έργο του Φροντιστή είναι πολύ απαιτητικό και ίσως κάποιες φορές δεν αναγνωρίζεται.
Η νόσος, εκτός από τον ίδιο τον ασθενή, επιβαρύνει και τον Φροντιστή, επηρεάζοντας εξίσου τη ζωή του. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των Φροντιστών, το πρόγραμμα Υποστήριξης Φροντιστών «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ», που ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως 6 Δεκεμβρίου, στοχεύει στη στήριξη των φροντιστών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους και τη βελτίωση της ψυχικής τους ευεξίας.
Μέσα από μικρά βήματα, συμβουλές, προσωπικές ιστορίες και περιεχόμενο που θα ανανεώνεται συνεχώς, κάθε φροντιστής θα συνεχίζει το σπουδαίο έργο του με μία μικρή διαφορά: θα φροντίζει και τον εαυτό του!

«Είμαι πολύ χαρούμενη που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας πραγματοποιεί το Πρόγραμμα Υποστήριξης Φροντιστών ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ως αναγνώριση του πολύτιμου έργου των φροντιστών, με στόχο την ενδυνάμωσή τους», δήλωσε, στο DailyPharmaNews, η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, Βασιλική Μαράκα, για το πρόγραμμα Υποστήριξης Φροντιστών. «Πάνω από 20 χρόνια εμπλέκομαι με φορείς ασθενών και βλέπω σταθερά τους φροντιστές, αυτούς τους αφανείς ήρωες, να είναι δίπλα στους ασθενείς, να τους βοηθούν στην καθημερινότητά τους, να τους εμψυχώνουν και να μάχονται μαζί τους τη νόσο.
Είναι ανυπολόγιστη η αξία των υπηρεσιών τους, όχι μόνο γιατί δεν αμείβονται για αυτές αλλά και γιατί διαθέτουν τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο και την ενέργειά τους για τον ασθενή. Πολλές φορές, βάζουν το ιερό καθήκον τους πάνω από τις προσωπικές τους ανάγκες κι επιθυμίες και ξεπερνούν τα όριά τους προκειμένου να προσφέρουν.
Όμως, τελικά, εάν δε φροντίζουν τον εαυτό τους –σωματικά και ψυχολογικά– καταλήγουν να έχουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι, κάτι που δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο τους και τους γεμίζει αρνητικά συναισθήματα.
Όπως στο αεροπλάνο, η αεροσυνοδός μας υπενθυμίζει σε περίπτωση ανάγκης να φορέσουμε πρώτα τη δική μας μάσκα οξυγόνου κι έπειτα να συντρέξουμε τους συνεπιβάτες μας, έτσι κι εμείς θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φροντιστές πως πρώτα οι ίδιοι πρέπει να αποκτήσουν σωματική και ψυχική ανθεκτικότητα, προκειμένου να βοηθήσουν ουσιαστικά και μακροχρόνια τον ασθενή.

Μέσα από ποικίλο υλικό (βίντεο, άρθρα, webinars και podcasts), με μικρά αλλά σταθερά βήματα, οι φροντιστές που θα παρακολουθήσουν το «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ» θα επιτύχουν μια αξιόλογη αλλαγή.  Δε θέλουμε να επιβαρύνουμε την καθημερινότητά τους, ούτε να τους ωθήσουμε σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Μικρά καθημερινά βήματα προόδου μπορούν να οδηγήσουν στην εκπλήρωση του στόχου, που είναι η βελτίωση της υγείας και ευεξίας τους».

Ξεκινώντας με το ερωτηματολόγιο…

Ο ενδιαφερόμενος φροντιστής, αρχικά, απαντά σε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο για να διαπιστωθούν καλύτερα οι δυσκολίες και οι ανάγκες του και να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι υποστήριξής του, με συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους και την αύξηση της ανθεκτικότητας.

Συνεχίζει με την εγγραφή του στο πρόγραμμα, ώστε να μη χάσει τις ενημερώσεις και τις δράσεις που προβλέπονται.
Ήδη, τα πρώτα άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε στόχο να συνδράμουν την ψυχολογία του ατόμου που καθημερινά φροντίζει ασθενή.
Τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη έχουν σκοπό να υλοποιήσουν τα webinars, που προγραμματίζονται έως το Δεκέμβριο, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του προγράμματος, για τη διαχείριση του άγχους, την καλύτερη ποιότητα ύπνου, τη σωστή διατροφή, την κίνηση και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι το πρώτο webinar θα πραγματοποιηθεί σε 2 ημέρες, την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 09:00 - 10:00 και επανάληψη το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 17:30 - 18:30, με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Νίκη Κουλούρη, η οποία θα δώσει συμβουλές για να απαλλαγεί ο φροντιστής από πεποιθήσεις που ενδεχομένως τον κρατούν πίσω.

Η στήριξη στον φροντιστή συνεχίζεται και με τα σχετικά video, με συμβουλές και την κατάθεση της εμπειρίας άλλων φροντιστών, τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει για να συνειδητοποιήσει ότι τα κοινά προβλήματα των φροντιστών μπορούν να έχουν και κοινές λύσεις.
Τέλος, βοηθητικά στον φροντιστή είναι και τα Podcasts. Στο πρώτο, που είναι ήδη διαθέσιμο, ο Νευρολόγος και Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής 251ΓΝΑ, Αντώνης Κωδούνης, εξηγεί πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φροντιστή στη διαχείριση της πάθησης του ασθενή, τι αναλαμβάνει να κάνει ο ίδιος αναφορικά με τη θεραπεία του ασθενούς και γιατί είναι εξίσου απαραίτητο να καταλάβει και ο ίδιος ο φροντιστής τη σημαντικότητα της θεραπείας αποκατάστασης.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία δράση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), σε συνεργασία με την Thrive Global Greece και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Novartis Hellas.

«Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στις εξαιρετική μας συνεργασία με την Thrive Global Greece, που μας τιμά ιδιαίτερα, για τη δημιουργία του υλικού του Προγράμματος και να ευχαριστήσω την Novartis Hellas που αποδέχθηκε με πολλή χαρά την πρότασή μας για την οικονομική στήριξη του προγράμματος «ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ».
Το πιο μεγάλο ευχαριστώ το οφείλουμε στους φροντιστές! Εύχομαι αυτή η δράση της Ομοσπονδίας μας να στηρίξει έμπρακτα όλους εκείνους τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους χρόνιους ασθενείς και τα άτομα με αναπηρία», τόνισε η κα Β. Μαράκα._