ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ποιες οι άμεσες αντιδράσεις των φαρμακοποιών στις δηλώσεις των πολιτικών

Ποιες οι άμεσες αντιδράσεις των φαρμακοποιών στις δηλώσεις των πολιτικών

Οι απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων στα συνέδρια των ΠΕΦΝΙ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Απέναντι σε μία λογική που λέει ότι οι πολιτικοί συνήθως όταν απευθύνουν χαιρετισμό σε μία δημόσια εκδήλωση λένε πράγματα και δίνουν υποσχέσεις προς τέρψη του κοινού στο οποίο απευθύνονται και που σπάνια υλοποιούνται στην πράξη, το DailyPharmaNews προσπαθεί αφενός να καταγράψει αυτά τα λόγια καθώς τα γραπτά ως γνωστό μένουν, αφετέρου να φέρει στην επιφάνεια το εάν και κατά πόσο εκείνοι που τα ακούν και τους αφορούν, τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν.

Μετά τα όσα ανέφεραν (δες εδώ) ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, κ. Μπάμπης Καραθάνος και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), όσο και η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ζωή Ράπτη αλλά και ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των φαρμακοποιών.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα 

Η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ζωή Ράπτη

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός

Η κ. Δέσποινα Μακριδάκη ήταν άμεση στις αντιδράσεις της. Μάλιστα στην περίπτωση του κ. Καραθάνου, πριν καν ξεκινήσει να μιλά, προλογίζοντας τον, σημείωσε ότι «το 2014 έταξες κάτι και το έκανες πραγματικότητα. Πρόσεξε λοιπόν τι θα πεις σήμερα γιατί περιμένουμε πολλά. Περάσαμε μία εξαετία χωρίς ούτε μία γραμμή σε κανένα νομοσχέδιο για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, παρά τους θεσμικούς ρόλους που είχαμε, παρά τις παρεμβάσεις που προσπαθήσαμε να κάνουμε, παρά τη δουλειά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα έχουμε αφήσει κάποια πράγματα στη μέση, έχουν δημιουργηθεί κι άλλες ανάγκες, έχει φύγει πολύς κόσμος και είμαστε εδώ και περιμένουμε το καλωσόρισμα».

Η κ. Δέσποινα Μακριδάκη

Ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, κ. Μπάμπης Καραθάνος

 

Όπως εξήγησε η κ. Μακριδάκη στο DailyPharmaNews είχαν μείνει ορισμένα θέματα ανοιχτά, όπως η επικαιροποίηση του οργανογράμματος λειτουργίας του Νοσοκομειακού Φαρμακείου και των περιγραμμάτων θέσεων, οι περαιτέρω προσλήψεις στη λογική μίας ποσόστωσης -1 φαρμακοποιός ανά 50 και σε κάθε περίπτωση όχι 80 κλίνες -και το διαχρονικό αίτημα της ένταξης των νοσοκομειακών φαρμακοποιών σε όσους λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα, και η επαναλειτουργία του Τμήματος Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στο Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο προχώρησαν δύο ζητήματα πολύ βασικά τον κλάδο. Το πρώτο αφορά τη διακίνηση μόνο φαρμάκων μέσα από το νοσοκομειακό φαρμακείο και όχι εργαστηριακά είδη και υλικά και το δεύτερο η συμμετοχή των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στα ογκολογικά συμβούλια και τις επιτροπές θρέψης. Ουσιαστικά υπήρξε μία επιστημονική αναβάθμιση του ρόλου του νοσοκομειακού φαρμακοποιού, όπως εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά αυτά που άκουσε τόσο από τον κ. Καραθάνο όσο και από την κ. Γκάγκα η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ τα χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά και υποσχόμενα. Εγώ τα είδα θετικά. Καταρχήν με ευχαρίστησε πάρα πολύ ότι και οι δύο είναι επαγγελματίες του χώρου, με εμπειρία και τεχνογνωσία, κατανοούν το ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού και θεωρώ ότι κατανοούν και την ανάγκη της υποστήριξης και της αναβάθμισής του. Άρα θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε μία θετική φάση. Θέλω να πιστεύω επίσης ότι θα υπάρξει σύντομα και μία συνάντηση με τους υπουργούς ώστε να βάλουμε κάποια πράγματα στη σειρά». Για τη ίδια «τα δύο βασικά θέματα που θα πρέπει να προχωρήσουν, είναι η νοσοκομειακή ειδικότητα,- διότι από αυτήν θα λυθούν πολλά άλλα προβλήματα -και η διαδικασία προσλήψεων, διότι αυτή τη στιγμή η στελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων με φαρμακοποιούς μόνιμους οι οποίοι θα εκπαιδευτούν -και σωστά- θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την υποστήριξη και τη σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας».

Τονίζει δε για το θέμα των προσλήψεων ότι «το επικουρικό προσωπικό, επειδή είναι πολύ μεγάλες οι ανάγκες, πρέπει να είναι μία συμπληρωματική και όχι η πρώτη επιλογή. Και αυτό γιατί οι προκηρύξεις που βγαίνουν καθυστερούν πάρα πολύ και δεν υπάρχει και αξιολόγηση αυτών που προσλαμβάνονται για τις θέσεις. Πρέπει δηλαδή να υπάρξουν και κάποια συμπληρωματικά κριτήρια ώστε αυτοί που έρχονται να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης. Δεν αρκεί το πτυχίο της φαρμακευτικής. Επειδή πρόκειται για ένα χώρο που υστερεί πολύ θα πρέπει αυτή τη στιγμή να του δοθεί ιδιαίτερη σημασία, να κερδίσουμε το χρόνο που χάσαμε για να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα».      

Ο κ. Απόστολος Βάλτας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο οποίος βεβαίως δεν είχε το πλεονέκτημα της κ. Μακριδάκη να τοποθετηθεί στα όσα είπαν η κ. Ζωή Ράπτη και ο κ. Ανδρέας Ξανθός, αφού ο ίδιος δεν ήταν οικοδεσπότης αλλά καλεσμένος, δεν τοποθετήθηκε και επέλεξε να μην σχολιάσει στο DailyPharmaNews τις τοποθετήσεις των πολιτικών.

Ο ίδιος άλλωστε διαχρονικά δείχνει να προτιμά όχι τα λόγια αλλά τις πράξεις, όπως και το να κάνει από την πλευρά του ό,τι μπορεί περισσότερο για να διαμορφώσει τις συνθήκες στήριξης εκ μέρους της πολιτείας, κάτι που φάνηκε και από τα όσα είπε στο χαιρετισμό του, όπου «παίζοντας» με τον γενικό τίτλο των ημερίδων του ΠΕΙΦΑΣΥΝ «Αύριο, ένα νέο επάγγελμα», τόνισε ότι για τον ίδιο «Σήμερα είναι ένα νέο επάγγελμα. Σήμερα με βήματα σταθερά μετασχηματίζουμε το ελληνικό φαρμακείο. Σήμερα με βήματα σταθερά εκσυγχρονίζουμε το ελληνικό φαρμακείο. Σήμερα με βήματα σταθερά οδηγούμαστε σε μία νέα εποχή».

Σε αυτή τη νέα εποχή ωστόσο για τον ίδιο σημαντικό είναι να υπάρξει μία αλλαγή κουλτούρας, κάτι που ενώ το έθεσε ως ζητούμενο από πλευράς φαρμακοποιών, δείχνει μία γενικότερη φιλοσοφία σκέψης. Ανέφερε ότι «το πρόγραμμα δράσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια είναι στοχευμένο και στο ότι το σύγχρονο ελληνικό φαρμακείο είναι και το φαρμακείο των υπηρεσιών» τονίζοντας ωστόσο αυτό ακριβώς, ότι «απαιτείται αλλαγή κουλτούρας των συναδέλφων. Για όλους εμάς τους συνδικαλιστές που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το τρένο της αλλαγής, που είναι προ των πυλών, γι’ αυτούς που έχουν μία διαφορετική νοοτροπία, γι’ αυτούς που πρόσφεραν, πρέπει να δώσουν τόπο στα νέα μυαλά, στις νέες φιλοσοφίες, στο νέο τρόπο προσέγγισης προς τον κόσμο γιατί θα μας προλάβουν οι αλλαγές και θα μείνουμε πίσω. Είναι πολύ βασικό σημείο αυτό για όλους μας. θα πρέπει να εξειδικεύσουμε και να δώσουμε μία διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα στον Έλληνα φαρμακοποιό που το είδατε ήδη με τα πρώτα γεγονότα που βιώνουμε, με τις πρώτες υπηρεσίες που βρίσκονται στα φαρμακεία μας».

Κάτι επίσης που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι ο κ. Βαλτάς –σε αντίθεση με τους υψηλούς πολιτικούς καλεσμένους που δεν μίλησαν καθόλου γι’ αυτό το κομμάτι- - στάθηκε και στο ρόλο των συνεταιρισμών με δεδομένο ότι ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ που διοργάνωσε την ημερίδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της της χώρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι ο ρόλος των συνεταιρισμών σε αυτήν την προσπάθεια (σ.σ. ανάπτυξης του φαρμακείου των υπηρεσιών και της ανάλογης κουλτούρας) είναι κομβικός. Απαιτούνται όμως εκσυγχρονιστικές μονάδες. Απαιτούνται συνενώσεις φαρμακαποθηκών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα κελεύσματα της εποχής και σε αυτά που σχεδιάζουμε αλλά και σχεδιάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για εμάς για το θέμα του φαρμάκου.

Στόχος δεν πρέπει να είναι η οικονομική ευρωστία των συνεταιρισμών. Στόχος είναι μέσω των συνεταιρισμών η οικονομική ανάπτυξη και η οικονομική ευρωστία του συνεταιρισμένου ελληνικού φαρμακείου.

Αγκαλιάστε στους συλλόγους σας, αγκαλιάστε τους συνεταιρισμούς σας για να πάμε μπροστά. Το μέλλον είναι δικό μας αγαπητοί συνάδελφοι».

Ο κ. Απόστολος Βάλτας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Θετικές και προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τις δηλώσεις της κ. Ζωής Ράπτη και του κ. Ανδρέα Ξανθού μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΦΕ) τονίζοντας ωστόσο τη σημασία που έχει να φανούν στην πράξη οι καλές προθέσεις, μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Οι δηλώσεις τόσο της εκπροσώπου της Κυβέρνησης όσο και του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θετικές και προς την σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε σε επόμενη φάση την υιοθέτηση, και από τις δύο πλευρές, των υπηρεσιών που ήδη παρέχονται από τα Ελληνικά φαρμακεία αλλά δεν είναι αναγνωρισμένες θεσμικά καθώς και εκείνων των υπηρεσιών που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο και θα έπρεπε να ενσωματωθούν στο εγχώριο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών καθώς καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των ασθενών – πολιτών. Οι συνεταιρισμοί στήριξαν, στηρίζουν και θα στηρίξουν την εφαρμογή υπηρεσιών υγείας μέσα στο φαρμακείο και ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με τον πυρήνα της εργασίας μας που είναι η διάθεση του φαρμάκου και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της χρήσης τους».

Ο κ. Μπιρλιράκης στο χαιρετισμό του στην ημερίδα αναφέρθηκε στον «Αρεταίο» που όπως είπε, ξεκίνησε ως υπηρεσία για την ανίχνευση ατόμων με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 εντός δεκαετίας. Σύμφωνα με τον ίδιο ο «Αρεταίος» «αποτέλεσε αφορμή για εμάς για να δούμε ευρύτερα πως θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε υπηρεσίες μέσα στο φαρμακείο. Για το λόγο αυτό έχουμε αποφασίσει και σταδιακά υλοποιούμε ένα σχέδιο μίας εκπαιδευτικής δομής με το όνομα “Αρεταίος” το οποίο ταυτόχρονα θα προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς τους φαρμακοποιούς οι οποίες θα αφορούν καθαρά τη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή υπηρεσιών μέσα στο φαρμακείο. Ταυτόχρονα όμως θα έχει και μία υποδομή η οποία θα ασχολείται με τη συμβουλευτική, με το πως δηλαδή θα μπορεί ο φαρμακοποιός να εφαρμόζει τις υπηρεσίες μέσα στο φαρμακείο και πως θα τις βελτιώνει». Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης, όλο αυτό θα γίνει με πόρους των συνεταιρισμών.

 

ο κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΦΕ)