ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αιχμές Βαλτά για την καθυστέρηση του ΕΟΦ στη λειτουργία της πλατφόρμας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Αιχμές Βαλτά για την καθυστέρηση του ΕΟΦ στη λειτουργία της πλατφόρμας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων το έχουμε κάνει σημαία αλλά πλέον θα το αναδείξουμε διότι δεν πάει πλέον η κοροϊδία, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου                  

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με ορμή από το 4ο Συνέδριο για τη συμμόρφωση/προσήλωση των ασθενών στη θεραπεία τους (4th Patient Compliance Hybrid Conference) το οποίο διοργάνωσε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το DailyPharmaNews o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια των εργασιών του 7ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου έκανε απόλυτα σαφή σε όλους την πρόθεση της διοίκησης των φαρμακοποιών να αναδείξει πλέον με τον πιο έντονο τρόπο ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι κομβικό ζήτημα όχι μόνο για τη λειτουργία του μικρομεσαίου φαρμακείου αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς και το σύστημα υγείας καθώς συνδέεται άμεσα με τη σωστή φαρμακοθεραπεία και την τήρησή της.

Ο κ. Βαλτάς λοιπόν μέσα σε δύο μέρες –την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στο συνέδριο του DailyPharmaNews και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο 7ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο Φαρμακοποιών – αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κι ενώ στην πρώτη περίπτωση σημείωσε ότι «οι ελλείψεις ήταν το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια (σ.σ. μέχρι σήμερα) της πανδημίας» τονίζοντας έτσι τη σημασία του προβλήματος σε σχέση με το βασικό ζήτημα του συνεδρίου όπου μετείχε (δες εδώ), στο Πανθεσσαλικό μιλώντας στους συναδέλφους του πήγε ένα βήμα παρακάτω δείχνοντας πλέον ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτές από τους φαρμακοποιούς οι όποιες χωρίς εξήγηση καθυστερήσεις στα όσα εδώ και πολύ καιρό συζητούνται για το συγκεκριμένο ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο.

Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα των φαρμακοποιών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης «Προοπτική για το Φαρμακείου του Αύριο» το οποίο είχε ανακοινωθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, πριν τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΠΑΝΕΛΛΗΝΊΟΥ Φαρμακευτικού Συλλόγου ήδη αναφερόταν σχετικά ότι «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των Ελλείψεων με συνεχείς παρεμβάσεις στον ΕΟΦ» με καταγεγραμμένα τότε ως επιτυχίες τα εξής:

 

  1. A. Καταφέραμε ώστε να εκδίδονται κατά καιρούς μεγαλύτερης διάρκειας απαγορεύσεις εξαγωγών σε ελλειπτικά φάρμακα

Β. Δημιουργούμε Ηλεκτρονική Εφαρμογή Καταγραφής των Ελλείψεων, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν προτάσεων του ΠΦΣ, με τη συνεργασία ΕΟΦ και ΠΦΣ. Η εφαρμογή αυτή μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνει τον συνταγογράφο ιατρό εάν το φάρμακο είναι ελλειπτικό, και σε περίπτωση κλειδώματος του ελλειπτικού φαρμάκου από τον ιατρό, θα επιτρέπει τη δυνατότητα άλλων επιλογών.

 

Ο κ. Βαλτάς έχει αναφερθεί με ενθουσιασμό κατ’ επανάληψη σε συνέδρια φαρμακοποιών στη συγκεκριμένη προοπτική και βεβαίως το DailyPharmaNews είχε αναδείξει τις επαφές που είχαν γίνει για την αντιμετώπισή του (δες εδώ και εδώ). Φαίνεται όμως ότι πλέον η όποια επιπλέον καθυστέρηση είναι για τον ίδιο αδικαιολόγητη και δημιουργεί υπόνοιες για την περίπτωση να υπάρχει λόγω πίεσης συμφερόντων.

Αυτή τουλάχιστον ήταν η άποψη που εξέφρασε επί του θέματος στη διάρκεια του 7ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου.

 

 

«Όσον αφορά το θέμα των ελλείψεων κινούμαστε και έχουμε κινηθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος που είναι οι ίδιες οι εταιρείες αλλά και οι φαρμακαποθήκες όπου για να επιβιώσουν και να γίνουν ανταγωνιστικές εξάγουν  μία μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που χαρακτηρίζονται ελλειπτικά ή φάρμακα με περιορισμένη διάθεση.

Παρόλη τη συμφωνία πριν από ενάμιση  χρόνο παρουσία του Υπουργού Υγείας (σ.σ. του Βασίλη Κικίλια) και του προέδρου του ΕΟΦ (σ.σ. που ήταν ο νυν πρόεδρος κ. Δημήτρης Φιλίππου) και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (σ.σ. του κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη) για τη δημιουργία ενός συστήματος διασύνδεσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συστήματος με τον ΕΟΦ, όπου θα δημιουργούσαμε και θα ανανεώναμε μία λίστα ελλειπτικών φαρμάκων που θα έστελνε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ και θα ενημερωνόταν το σύστημα της ΗΔΙΚΑ έτσι ώστε ο συνταγογράφος γιατρός να γνώριζε ότι το φάρμακο αυτό είναι ελλειπτικό, δεν έγινε».

 

Το μείζον ζήτημα όμως για τον κ. Βαλτά δεν είναι οι γνωστές καθυστερήσεις του δημοσίου που οδήγησαν τον ΕΟΦ να φτιάξει τη δική του πλατφόρμα με μεγάλη καθυστέρηση όσο το γεγονός ότι καθυστερεί εδώ και ενάμιση μήνα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης γεγονός που για τον ίδιο είναι αδικαιολόγητο και δημιουργεί υπόνοιες για πιέσεις να μην προχωρήσει η διαδικασία που όπως ο ίδιος πιστεύει, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ανέφερε λοιπόν, συνεχίζοντας την ομιλία του. «Και δεν έγινε όχι από εμάς. Εμείς σε ένα μήνα είχαμε έτοιμη τη διαδικασία. Εδώ και ενάμιση μήνα –το είχα φέρει στη Γενική Συνέλευση – έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση που έκανε με τον ιδιώτη ο ΕΟΦ και ακόμη η νομική σύμβουλος προσπαθεί, λέει, να συντάξει το Σύμφωνο Συνεργασίας. Μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να λυθεί το θέμα  των ελλειπτικών. Μάλλον κάποιους δεν τους βολεύει μία τέτοια (σ.σ. προφανώς νέα) κατάσταση. Εμείς όμως ως διοίκηση δεν θα το αφήσουμε πίσω διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε μία κατάσταση αφενός μεν οι εταιρείες να εξάγουν, οι αποθήκες να εξάγουν –υπάρχει πρόταση γι’ αυτό- αφετέρου οι εταιρείες να λένε ότι “εγώ καλύπτω την αγορά και δεν μπορώ να δώσω παραπάνω”. Και στο μέσον βρίσκεται ο πολίτης και ο φαρμακοποιός. Όχι συνάδελφοι, αυτό το έχουμε πει, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις είναι ένα γενικότερο πρόβλημα το οποίος ωστόσο στη χώρα μας θεωρεί ότι είναι πιο έντονο και τελικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις όποιες απαγορεύσεις εξαγωγών κάνει κατά διαστήματα ο ΕΟΦ.

«Υπάρχει και στην Ευρώπη το είδαμε και προχτές (σ.σ. στη συνάντηση της PGEU στη Νίκαια της Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου) στη συνάντηση των ευρωπαίων φαρμακοποιών ότι το πρόβλημα των ελλείψεων είναι παντού αλλά εδώ είναι τόσο έντονο που πραγματικά απορυθμίσει ένα μεσαίο ελληνικό φαρμακείο. Δεν το αφήνουμε παρεμβαίνουμε. Κατά καιρούς βγαίνουν απαγορεύσεις εξαγωγών αλλά δυστυχώς οι κ.κ. φαρμακαποθήκάριοι οι οποίοι θέλουν να εξάγουν γιατί έχουν στοκάρει τα προϊόντα, τι κάνουν; Πηγαίνουν στα δικαστήρια, κερδίζουν την υπόθεση και γίνεται αναστολή της απόφασης για εξαγωγές. Αυτό γίνεται. Η γάτα με το ποντίκι. Επιτέλους λοιπόν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτήν την κατάσταση».

Μάλιστα το θέμα αυτό θα είναι ένα από εκείνα που συζητήσει η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Το DailyPharmaNews προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρη Φιλίππου  προκειμένου να έχει τη θέση της άλλης πλευράς για το που έχει κολλήσει το όλο ζήτημα αλλά δυστυχώς