ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΠΦΣ: Ικανοποίηση για τη ρύθμιση της πληρωμής των COVID εμβολιασμών

ΠΦΣ: Ικανοποίηση για τη ρύθμιση της πληρωμής των COVID εμβολιασμών

Αναμένεται άμεσα κίνηση για την ανάδειξη του έργου που έγινε από τον κλάδο για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μεγάλη ικανοποίηση υπάρχει στη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη διευθέτηση της διαδικασίας πληρωμής των φαρμακοποιών –με τη δημοσίευση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων την 1η Απριλίου- για τα ραντεβού που έκλεισαν από τις αρχές του 2021 έως και σήμερα στους πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν κατά της Covid -19, κάτι που εκφράστηκε και στη σχετική πρόσφατη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου, (www.pfs.gr).

Η ικανοποίηση αυτή έχει να κάνει όχι μόνο με το γεγονός ότι όλο αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο να γίνει αλλά και με το ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχει μία «επιβράβευση της συνολικής προσφοράς των φαρμακοποιών» από την πολιτεία για μία προσπάθεια που, όπως θεωρεί ο ΠΦΣ, ίσως δεν έχει εκτιμηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews, άμεσα θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθεί στην κοινωνία.  

Στη σχετική ανακοίνωση, με θέμα «Ενημέρωση για την υποβολή συνταγών μηνός Μαρτίου σχετικά με την έκδοση τιμολογίου για τα ραντεβού εμβολιασμού COVID – 19, (με 10 ευρώ για την πρώτη δόση και 3 ευρώ για την αναμνηστική), τονίζεται ότι «Ο ΠΦΣ με συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις κατάφερε όλο αυτό το διάστημα να επισπεύσει τη νομοθετική ρύθμιση, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης και πληρωμής μας, που αποτελεί την επιβράβευση της συνολικής προσφοράς των φαρμακοποιών στη συμμετοχή στη διαδικασία της ενημέρωσης των πολιτών και τον προγραμματισμό νέων και αναμνηστικών δόσεων, με στόχο τον πλήρη εμβολιασμό τους».

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη σχετική ρύθμιση όλους αυτούς τους μήνες η πληρωμή εξακολουθούσε να γίνεται με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή με το ποσό του ενός ευρώ ανά επιβεβαίωση ημερομηνίας εμβολιασμού.

 

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ

  • Με το νέο τρόπο προσδιορισμού η ΚΜΕΣ προχωρά σε επαναϋπολογισμό βάσει του αριθμού των «διενεργηθέντων εμβολιασμών» που αφορούν αποκλειστικά την πρώτη και την αναμνηστική δόση, αφαιρώντας βέβαια τα ποσά τα οποία έχουν ήδη εκκαθαριστεί (αυτά τα οποία ήδη αιτηθήκαμε με τα τιμολόγια αυτών των μηνών) που αφορούσαν το σύνολο των επιβεβαιώσεων όλων των ραντεβού τα οποία κάθε φαρμακείο καταχώρησε στην πλατφόρμα εμβολιασμών, κατά τις 31/7 και μετά.
  • Με την νέα εκκαθάριση και τον συμψηφισμό του ΕΟΠΥΥ, τα ποσά που θα καταβληθούν ανά φαρμακείο είναι μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια αυτών που του έχει λάβει ήδη, βάσει των τιμολογίων που έχει υποβάλλει με τον αρχικό τρόπο υπολογισμού.
  • Η καταχώρηση στα «Δικαιώματα αποζημίωσης για ραντεβού εμβολιασμών COVID-19» κάθε φαρμακείου, θα γίνεται με βάση την ημερομηνία εμβολιασμού του φυσικού προσώπου και όχι της ημερομηνίας προγραμματισμού του ραντεβού στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός.

Συνοψίζοντας σύμφωνα με τα παραπάνω, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, έγινε πράξη ότι:

  • από 1/1/21 αμειβόμαστε ανά επιβεβαίωση ημερομηνίας για τα ραντεβού εμβολιασμού και τις ενδεχόμενες αλλαγές αυτού μέχρι 2 τον αριθμό. (ανεξάρτητα αν διενεργήθηκαν ή όχι)
  • από 31/7/21 αμειβόμαστε με 10 ευρώ ανά διενεργούμενη πρώτη δόσηφυσικού προσώπου για τα ραντεβού της πρώτης δόσης τα οποία εμείς κλείσαμε. (ο προηγούμενος τρόπος πληρωμής καταργήθηκε)
  • από 14/9/21 αμειβόμαστε με 3 ευρώ ανά διενεργούμενη αναμνηστική δόση φυσικού προσώπου για τα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης τα οποία εμείς κλείσαμε.