ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Μακριδάκη: Την Τρίτη το πρωί θα είμαι στο γραφείο του Υπουργού Υγείας για υπογραφές...

Δ. Μακριδάκη: Την Τρίτη το πρωί θα είμαι στο γραφείο του Υπουργού Υγείας για υπογραφές...

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί πιέζουν πλέον και ζητούν άμεση ρύθμιση των ώριμων αιτημάτων τους

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Ευχαριστούμε πολύ κ. Καραθάνο. Την Τρίτη το πρωί θα είμαι στο γραφείο (σ.σ. του Υπουργού Υγείας) για την υπογραφή της ειδικότητας».

Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κ. Δέσποινα Μακριδάκη απάντησε στα όσα ανέφερε ο συνάδελφός της φαρμακοποιός κ. Μπάμπης Καραθάνος, Σύμβουλος για θέματα Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του 13ου Συνεδρίου της ΠΕΦΝΙ (14-17 Απριλίου).

Το κοινό το εξέλαβε αυτό –προφανώς- ως ένα αστείο από πλευράς της κ. Μακριδάκη, γελώντας και ταυτόχρονα χειροκροτώντας την. Η ίδια ωστόσο απάντησε ότι «δεν κάνω πλάκα».

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση της προέδρου της ΠΕΦΝΙ ήταν ενδεικτική της αγωνίας του κλάδου αλλά και της απαίτησής του να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα που η διοίκηση της Ένωσης θεωρεί σημαντικά, έχουν δρομολογηθεί αλλά καθυστερεί η υλοποίησή τους.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει για παράδειγμα με το μείζον ζήτημα, όπως άλλωστε η κ. Μακριδάκη έχει πει μιλώντας στο DailyPharmaNews (δες εδώ και εδώ), της αναγνώρισης της ειδικότητας του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού, αίτημα στο οποίο αναφέρθηκε απευθυνόμενη στον κ. Καραθάνο.

 «Έχει κλείσει (σ.σ. το θέμα της αναγνώρισης της ειδικότητας του νοσοκομειακού φαρμακοποιού) από το 2017, κάποιος παλαιότερος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου το γύρισε πίσω. Ξέρω ότι το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) ξανα-έχει εισηγηθεί θετικά, άρα αυτό που απομένει είναι οι υπογραφές του Υπουργού (σ.σ. Υγείας). Άρα νομίζω ότι μπορούμε να το κλείσουμε αυτό».

Η κ. Μακριδάκη μάλιστα, αφού σημείωσε ότι το θέμα των ειδικοτήτων έχει να κάνει και με τους φαρμακοποιούς της κοινότητας «που πάνε για την Κοινοτική Ειδικότητα», όπως είπε και ζήτησε από τον Καθηγητή Φαρμακευτικής και Πρόεδρος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκο Καχριμάνη σαν μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας να απαιτήσει από τα δύο υπουργεία, Υγείας και Παιδείας, τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να βγάζουν ειδικότητες από τα Πανεπιστήμια και τις Φαρμακευτικές Σχολές. Τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν γίνεται αυτό. Μέχρι και η Βουλγαρία έχει βγάλει ειδικότητες».

Η κ. Μακριδάκη ευχαρίστησε τον κ. Καραθάνο για όσα είπε στο χαιρετισμό του και κυρίως στο κλείσιμο αυτού. «Πραγματικά ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό που είπατε κ. Καραθάνο. Το θεωρούμε δέσμευση, δεν κοστίζει τίποτα» σημειώνοντας ότι «εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα θα πρέπει να επενδύσουμε και στο ανθρώπινο δυναμικό. Θα κερδίσουμε πολλά λεφτά από αυτό».

 

Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας νωρίτερα, έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών λέγοντας ότι «μας βοηθούν να καταλάβουμε φάρμακα, μας βοηθούν να τα αποκτήσουμε, κρατούν πάρα πολύ καλά αρχεία, και νομίζω ότι βοηθούν και το σύστημα να καταλάβει τι χρειάζεται». Σημείωσε δε ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία γιατρών – φαρμακοποιών, νοσοκομειακών φαρμακοποιών – υπουργείων – ΕΟΦ ώστε να μπορούμε να έχουμε απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα και σωστές φαρμακευτικές πρακτικές».

 

Μπάμπης Καραθάνος: Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε το έργο σας 

 

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο κ. Καραθάνος ο οποίος μεταφέροντας τον χαιρετισμό του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη που βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στην Κύπρο, υπενθύμισε ότι στην περίοδο που ήταν Υπουργός Υγείας ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης «στο κομμάτι αιτημάτων, δικαίων αιτημάτων και θεμάτων που είχατε οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, βρήκαμε λύσεις νομοθετικές για να σας δώσουμε τη δυνατότητα και εργαλεία στα χέρια σας για να δουλέψετε καλύτερα, πιο εξορθολογισμένα και πιο σωστά στο μεγάλο έργο που κάνετε στα δημόσια νοσοκομεία» τονίζοντας ότι «η ίδια διάθεση υπάρχει και τώρα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Θύμισε δε ότι ο νυν Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έπαιξε σε εκείνη την περίοδο ρόλο στις νομοθετικές παρεμβάσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των νοσοκομειακών φαρμακοποιών ως σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη, σε συνεργασία με τον ίδιο (σ.σ. τον κ. Καραθάνο) που και τότε ήταν όπως και σήμερα σύμβουλος για όλα τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.

Άρα λοιπόν από πλευράς Υπουργείου Υγείας, όπως είπε, «επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνουν οι φαρμακοποιοί στα νοσοκομεία, το πόσο δύσκολο είναι το έργο τους, πόσο πολλαπλός είναι ο ρόλος τους σε όλα τα επίπεδα της δράσεώς τους, γι’ αυτό λοιπόν είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι για να βοηθήσουμε ακριβώς να διευκολύνουμε το έργο σας γιατί το αποτέλεσμα του καλού σας έργου έχει συνέπεια στο πολίτη».

Ο κ. Καραθάνος αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νοσοκομειακών φαρμακοποιών μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν και έδωσε μία εικόνα της στρατηγικής που υπάρχει για την επίλυσή του. Όπως είπε «σήμερα βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ δύσκολο στάδιο. Έχουμε πραγματικά μεγάλη έλλειψη φαρμακοποιών νοσοκομείων. Το καταλαβαίνουμε. Υπάρχει μία στρατηγική σε αυτό το πράγμα. Θα θέλαμε πολύ να ενισχύσουμε τα φαρμακεία. Έχει γίνει μία προσπάθεια τώρα να ενισχύσουμε τα φαρμακεία των νοσοκομείων με τους επικουρικούς φαρμακοποιούς που ξέρω ότι δεν είναι λύση αλλά είναι μία βοήθεια. Όμως, στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της διασύνδεσης και της προσπάθειας που θα κάνουμε να αξιοποιηθεί όλο το σύστημα της συνταγογράφησης, κυρίως του ελέγχου του φαρμάκου και της συνταγογράφησης με την ηλεκτρονική διασύνδεση στο νοσοκομείο, με την ηλεκτρονική συνταγή που -μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουμε πια πόρους ισχυρούς γι’ αυτό- θα διασυνδεθούν και τα φαρμακεία των νοσοκομείων και οι γιατροί των νοσοκομείων και οι ιδιώτες γιατροί και γενικώς θα μπορούμε σε real time να βλέπουμε ακριβώς τι γίνεται, να βλέπουμε τι ακριβώς γράφεται, πως γράφεται από τους γιατρούς κι εάν πρέπει να γράφεται –θα υπάρχει κόφτης».

Είναι λοιπόν όλη αυτή η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας για τον κ. Καραθάνο που θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει έλεγχος και άντληση πόρων που θα αξιοποιηθούν εκεί που πρέπει. Επιθυμία του υπουργείου Υγείας ανέφερε ο σύμβουλος του κ. Πλεύρη, είναι να εξοικονομηθεί ένα μεγάλο ποσό από τα φθηνά φάρμακα, τα απλά φάρμακα δεύτερης γραμμής με το πέρασμά τους στην αρνητική λίστα ώστε αυτό το ποσό που θα εξοικονομηθεί το οποίο υπολογίζεται να φτάσει μέχρι και τα 200 εκατομμύρια ευρώ να πάει στις θεραπείες των σοβαρών ασθενειών και να δοθεί «καλύτερο φάρμακο, σημαντικότερη παρουσία και θεραπεία στα νοσοκομεία ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές».

Πρόκειται για μία στρατηγική που όπως είπε, «έχει ένα πολιτικό κόστος, το καταλαβαίνετε αυτό καθώς κάποια φάρμακα φτηνά τα οποία ο ασθενής αυτή τη στιγμή μπορεί να τα παίρνει –των 4,5,6,7 ευρώ- να πρέπει να τα βάλει από την τσέπη του, όμως εάν έρθει και χρειαστεί μία πολύ ακριβή θεραπεία, μία για πολλές εβδομάδες, για πολλούς μήνες θεραπεία ή μία σοβαρή επέμβαση να μπορούμε να του παρέχουμε αυτή τη θεραπεία και αυτό το φάρμακο που χρειάζεται από τους πόρους που έχουμε».

Και συνέχισε με αυτή τη στρατηγική περιορισμού του κόστους που θα βοηθήσει στην ενίσχυση του προσωπικού στα νοσοκομειακά φαρμακεία, λέγοντας ότι «γίνεται και μία σοβαρή προσπάθεια περιορισμού του clawback  γιατί καταλαβαίνουμε ότι και οι εταιρείες και οι πολυεθνικές και οι ελληνικές κυρίως που πραγματικά βοηθάνε την ελληνική οικονομία με την παραγωγή τους, με το προσωπικό που έχουν στην υπηρεσία τους που ζουν χιλιάδες άνθρωποι από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αυξάνει το ΑΕΠ μας, που εξάγουμε, που έχουμε ένα δυναμικό «παρών» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, θέλουμε να στηρίξουμε, θέλουμε να περιορίσουμε τις επιστροφές, θέλουμε να τους δώσουμε τέτοια δυνατότητα ώστε αυτά τα χρήματα που θα κερδίζουν από αυτό να τα επενδύουν σε καλύτερα φάρμακα, σε περισσότερη δυνατότητα να βοηθήσουν και με κοινωνική προσφορά  τον άνθρωπο».

Και κλείνοντας το χαιρετισμό ο κ. Καραθάνος είπε απευθυνόμενος στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και προσωπικά κ. Μακριδάκη: «Περιμένουμε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θέλετε, την ειδικότητα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού και ό,τι άλλο έχετε σκεφτεί να το προωθήσουμε», φράση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ τόσο ξεκινώντας την απάντησή της και να μιλήσει για το ραντεβού της Τρίτης προφανώς θέλοντας η ίδια να δείξει ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν ήδη γνωστά, ώριμα αιτήματα για τα οποία πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις. Με το δε κλείσιμο της ομιλίας της η κ. Μακριδάκη και την επισήμανσή ότι επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό η πολιτεία θα κερδίσει πολλά λεφτά είχε προφανώς να κάνει με τα όσα ανέφερε ο κ. Καραθάνος για τη στρατηγική εξοικονόμησης πόρων από πλευράς του υπουργείου, ως μία ακόμη επιλογή προς αυτό.