ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του τακτικού ελέγχου των συνταγών

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του τακτικού ελέγχου των συνταγών

Ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε σχετικό έγγραφο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσα από το διαρκή προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς αναμένει την ψήφιση του σχετικού νόμου ώστε να προχωρήσει έγκαιρα σε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση για το τι θα ισχύσει και πως θα πρέπει να κινηθούν οι φαρμακοποιοί από 1ης Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία. 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του ο ΕΟΠΥΥ το οποίο υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης & Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας κ. Γεώργιος Αγγούρης ενημερώνει τον Πανελλήνιο Ιατρικό, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του και τα Φαρμακεία του Οργανισμού για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο Μάιο στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης και εφαρμογής της εκκαθάρισης των συνταγών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία από 1ης Ιουνίου, στη μετάβαση δηλαδή από τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο που έχουμε τώρα, στον Τακτικό έλεγχο όπως θα προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το έγγραφο θα πρέπει μέχρι τις 10 Μαΐου οι ιατροί να σταματήσουν να εκδίδουν χειρόγραφα τις συνταγές τους και να προσαρμοστούν στις οδηγίες για το πώς θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν εκείνες τις συνταγές που μέχρι σήμερα εξέδιδαν χειρόγραφα, όπως για παράδειγμα τις συνταγές των γαληνικών σκευασμάτων, των εμβολίων απευαισθητοποίησης, των φαρμάκων που θα πρέπει να έρθουν στη χώρα ως έκτακτες εισαγωγές μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει επιπλέον να διασφαλιστεί ότι η εκτέλεση των συνταγών αυτών, θα μπορεί να γίνεται μέσα από τα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία τους για την εκτέλεση των υπόλοιπων συνταγών έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο για όλες τις μέχρι σήμερα εξαιρέσεις της χειρόγραφης διαδικασίας έκδοσης και εκτέλεσης. Κατά αυτόν τον τρόπο από 1ης Ιουνίου θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα ο νέος τρόπος υποβολής αλλά και εκκαθάρισης των συνταγών για τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ήταν ένα ακόμη πολύ μεγάλο στοίχημα ώστε να φτάσει χωρίς προβλήματα στην εφαρμογή του τακτικού ελέγχου των συνταγών, ένα μέτρο που έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία λόγω της μεγάλης ταλαιπωρίας που βίωσαν οι φαρμακοποιοί, όταν ξεκίνησε το 2017 η εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης ΕΟΠΥΥ– ΠΦΣ Προμήθειας Φαρμάκων για την παροχή υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής, χωρίς να υπάρξει - όπως αποδείχθηκε στην πράξη - η κατάλληλη προετοιμασία.

Αυτή τη φορά φαίνεται πως έχει γίνει πολύ καλύτερη προετοιμασία – γι’ αυτό άλλωστε και μέχρι σήμερα με συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις του ΠΦΣ σε ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας υπήρξαν διαδοχικές αναβολές εφαρμογής του μέτρου του τακτικού ελέγχου των συνταγών των φαρμακείων, ώστε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και τα όποια προβλήματα τυχόν εμφανιστούν να είναι εύκολα και άμεσα διαχειρίσιμα χωρίς να επιφέρουν ταλαιπωρία στους φαρμακοποιούς.  

Ήδη από τις αρχές Μάϊου και μέχρι την έναρξη εφαρμογής όσων θα προβλέπονται από το σχετικό νομοσχέδιο, θα υπάρξει ουσιαστικά μία διαρκής μεταβατική περίοδος στη βάση πραγματικών δεδομένων ώστε να διαπιστωθούν έγκαιρα οι όποιες δυσλειτουργίες, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να εργάζεται πυρετωδώς ώστε και με βάση το τελικό κείμενο του νόμου που θα ψηφιστεί, να είναι έτοιμος άμεσα να προσφέρει επίσημη πληροφόρηση και οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό ζήτημα. Σε αυτή τη λογική της προετοιμασίας και ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς κινείται και το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ - με ημερομηνία αποστολής 28 Απριλίου - το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι μετά από την ολοκλήρωση των απαραίτητων ρυθμίσεων στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και ενόψει της έναρξης της διαδικασίας εκκαθάρισης των ιδιωτικών φαρμακείων, από 1/6/2022 όλες οι συνταγές φαρμάκων θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσω αυτού του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Η/Σ).

Προκειμένου να είναι δυνατή η μετάβαση στη νέα διαδικασία και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων θα πρέπει η έκδοση χειρόγραφων συνταγών από τους ιατρούς να γίνεται έως τις 10/5/2022. Η εκτέλεση αυτών των συνταγών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20/5/2022. Οι επαναλαμβανόμενες συνταγές που έχουν εκδοθεί χειρόγραφα και πρόκειται να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία μετά την 20/5/2022, θα πρέπει να επανεκδοθούν από τους ιατρούς ηλεκτρονικά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων ΕΣΥ εξακολουθούν να εκτελούν χειρόγραφες συνταγές και μετά από την παραπάνω προθεσμία για τις περιπτώσεις φαρμάκων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Η/Σ και έχουν εκδοθεί χειρόγραφες συνταγές».