ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μαν. Κατσαράκης: Περιμένουμε το καλύτερο για το επάγγελμα το οποίο φαίνεται να έρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών

Μαν. Κατσαράκης: Περιμένουμε το καλύτερο για το επάγγελμα το οποίο φαίνεται να έρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών

Μετά από μία πρώτη γεύση που έδωσαν στο DailyPharmaNews οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου για το τι θα πρέπει οι φαρμακοποιοί που θα παρακολουθήσουν το Σαββατοκύριακο είτε δια ζώσης στα Χανιά είτε διαδικτυακά από την Κρήτη και όλη τη χώρα, να περιμένουν από τη διοργάνωση του 15ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού δημιουργώντας ένα μεγάλο ενδιαφέρον για σημαντικές ανακοινώσεις (δες εδώ), έρχεται ο Πρόεδρος του «οικδεσπότη» Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης όχι μόνο να επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν αυτές οι ανακοινώσεις αλλά να δώσει και μία μικρή γεύση για το που θα κινηθούν αυτές.

Ο ίδιος άλλωστε θα παρουσιάσει ως εισηγητής ένα από τα πολύ σημαντικά για τον κλάδο ζητήματα ως ο άνθρωπος που ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου «έτρεξε» εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μαζί με μία ολόκληρη ομάδα συναδέλφων του, την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει της εφαρμογής του νέου τρόπου ελέγχου των συνταγών των φαρμακοποιών.

 

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Ένα ακόμη Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του αυτό το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μάϊου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων είναι εκείνος που φέτος το φιλοξενεί. Φαίνεται μάλιστα πως κατά τη διάρκειά του θα γίνουν κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις για τον κλάδο. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;

 

Είναι κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά, γιατί το Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο είναι ένας ιστορικός για εμάς θεσμός τον οποίο πάντα περιβάλλουμε με τη φροντίδα μας και εργαζόμαστε γι’ αυτό αρκετό καιρό έτσι ώστε να έχει επιτυχία στις εργασίες του, να έχει πάντα πρωτότυπα θέματα ώστε να διαφέρει από οτιδήποτε άλλο γίνεται την περίοδο αυτή. Μας ενδιαφέρει βεβαίως η επικαιρότητα αλλά μας ενδιαφέρει και η ουσία των θεμάτων έτσι ώστε κάθε θέμα είτε είναι δική μας ιδέα ή του συντονιστικού οργάνου των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης είτε είναι χορηγούμενο, πάντα να έχει ένα αποτύπωμα, ένα θετικό πρόσημο και να βοηθά τον φαρμακοποιό να γίνει καλύτερος σύμβουλος υγείας. Κάτω από αυτό το πρίσμα έχουν επιλεχθεί και έχουν καταβληθεί προσπάθειες και οι χορηγικές ομιλίες να μην είναι αυστηρά εταιρικού χαρακτήρα και προβολής συγκεκριμένου προϊόντος αλλά να είναι γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος και να συμβάλουν στο γενικότερο πνεύμα του συνεδρίου.

 

Μία από τις σημαντικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου είναι εκείνη που αφορά τον νέο τρόπο παρουσίασης, υποβολής και εκκαθάρισης των συνταγών φαρμάκων την οποία έχετε αναλάβει να κάνετε εσείς. Είναι ένα θέμα που τους τελευταίους ειδικά μήνες συζητείται όλο και περισσότερο και έχει δημιουργήσει ένα άγχος στους φαρμακοποιούς για το τι πιθανά προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με την έναρξη εφαρμογής του από 1ης Ιουνίου. Πόσο πιστεύτε ότι τα όσα θα ειπωθούν στο συνέδριο θα τους καθησυχάσουν;

 

Εδώ και ένα χρόνο τώρα ασχολούμαστε με το θέμα του τακτικού ελέγχου, από τότε που ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ μετά από τις πολλές αναβολές εφαρμογής του ίδιου νόμου ο οποίος είχε εφαρμοστεί για την περίπτωση της εκκαθάρισης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενός νόμου που αφορούσε την εκκαθάριση όλων των παρόχων και είναι μεγάλη επιτυχία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το πιστώσουμε στον Πρόεδρο κ. Απόστολο Βαλτά και τον Γραμματέα κ. Σεραφείμ Ζήκα οι οποίοι κατανάλωσαν πολύ χρόνο, πολλή ενέργεια έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ομαλής εφαρμογής του τακτικού ελέγχου, όταν ένα χρόνο πριν αυτές ήταν απαγορευτικές και ήμασταν πάρα πολύ μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

Οι συνθήκες λοιπόν όχι μόνον δεν ήταν οι κατάλληλες αλλά υπήρχε ο κίνδυνος να εφαρμοστεί ο τακτικός έλεγχος των συνταγών με πάρα πολλά προβλήματα και οι φαρμακοποιοί να είναι εκτεθειμένοι σε πάρα πολλά μέτωπα. Από πλευράς ΠΦΣ ορίστηκαν προαπαιτούμενες ενέργειες και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία και προκρίθηκε η εφαρμογή μίας ψηφιοποιημένης διαδικασίας ελέγχου με χαρακτηριστικά τη σαφήνεια και τη διαφάνεια, η οποία δεν θα υπόκειται στην ερμηνεία των ελεγκτών αλλά θα περιλαμβάνει σαφή βήματα ορισμένα και γνωστά σε όλους, χωρίς εκπλήξεις – πάντα σκεπτόμενοι το πάθημα των ιατροτεχνολογικών με όλα αυτά τα οποία ακολούθησαν μέχρι να αρθούν τα λάθη και οι παραλείψεις στην εφαρμογή της εκκαθάρισής τους.

Έτσι ξεκινήσαμε αρχικά με την ψηφιοποίηση των συνταγών που ήταν η πρώτη προϋπόθεση που είχαμε θέσει για να εφαρμοστεί επιτέλους η εκκαθάριση του τακτικού ελέγχου καθώς ήμασταν πάντα σε καθεστώς πρόχειρου λογιστικού ελέγχου με συνεχείς παρατάσεις. Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση όλων των συνταγών και των εξαιρέσεων εκεί που προέβλεπε ο νόμος ότι θα εκδίδονταν από τους γιατρούς με τη χειρόγραφη διαδικασία.

Για να γίνει αυτό συνεργαστήκαμε σε ομάδες εργασίας, φαρμακοποιοί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με έναν μεγάλο αριθμό υπηρεσιών ξεκινώντας από την ΗΔΙΚΑ, τον ΕΟΦ, τη φαρμακευτική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, προγραμματιστών. Πολλές επιστολές και πολλές συναντήσεις έγιναν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που τώρα λέμε μέσα σε λίγες γραμμές, το να γίνει πράξη η ψηφιοποίηση όλων των χειρόγραφων συνταγών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατ’ εξαίρεση εξέδιδαν οι γιατροί χειρόγραφα το προηγούμενο διάστημα!   

Όταν λοιπόν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις της ψηφιοποίησης των συνταγών προχωρήσαμε σε μία άλλη δέσμη προαπαιτούμενων εφαρμογών οι οποίες πλέον θα λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της εξάλειψης των περιπτώσεων λαθών από μέρους του φαρμακοποιού είτε με την επιβολή αυτόματων ελέγχων κατά τη συνταγογράφηση («κοφτών») είτε περιορίζοντας τα σημεία φαρμακευτικού και διοικητικού ελέγχου τα οποία ήδη εφαρμόζονταν.

Πλέον μπορούμε να πούμε στο φαρμακοποιό ότι πρέπει να εστιάσει σε πολύ συγκεκριμένα σημεία για να μην έχει κανένα πρόβλημα στην εφαρμογή του τακτικού ελέγχου εκκαθάρισης των συνταγών του και να μην κινδυνεύσει από οποιαδήποτε περικοπή και αναγωγή, δηλαδή να μην του επιβληθεί κάποιο πρόστιμο κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης.

Επίσης με παρέμβαση πάλι του Προέδρου κ. Βαλτά έγινε τελικά δεκτή η ταχύτερη πληρωμή με προκαταβολή του 95% της αξίας του λογαριασμού περίπου ένα μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι συμβαίνει με τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο δίνοντας μία μεγάλη ανάσα ρευστότητας στο φαρμακείο το οποίο θα περιμένει μόνο το 5% των υποβολών να πληρωθεί μετά από το πέρας της εκκαθάρισης του διοικητικού και του φαρμακευτικού ελέγχου. Αυτό από μόνο του συνιστά μία μεγάλη νίκη γιατί έγινε μία ξεχωριστή παράγραφος στο νόμο η οποία περιγράφει την εκκαθάριση των φαρμακείων και την αποπληρωμή τους διαχωρίζοντας τες, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει για τους άλλους παρόχους.

 

Το πιο δύσκολο κομμάτι σε όλη αυτήν την πορεία, ποιο ήταν κατά την άποψή σας;

 

Ήταν θέμα εξαρχής σωστού σχεδιασμού αλλά και μιας επίπονης διαδικασίας όπου συναντήσαμε πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία ο φαρμακοποιός θεωρεί στην εργασία του ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να λυθούν.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει όταν κάποιος θεωρεί ότι ορισμένα ζητήματα είναι εύκολο να λυθούν μιλώντας μόνο με την ΗΔΙΚΑ. Ωστόσο η ΗΔΙΚΑ είναι ένα εκτελεστικό όργανο το οποίο για να πάρει την εντολή από το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να έχει γίνει όλη προβλεπόμενη η διαδρομή ξεκινώντας από ένα αίτημα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο. Δεν είναι καθόλου απλό όλο αυτό όπως φάνηκε ιδιαίτερα σε περιπτώσεις των SPC φίλτρων τα οποία θα μπουν τις επόμενες μέρες για τα σιρόπια και τα αναπνευστικά σκευάσματα όπως ισχύουν και για τα χάπια.  Με την εφαρμογή τους ο φαρμακοποιός δεν θα είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την ποσότητα των χορηγούμενων εμβαλαγίων αλλά το σύστημα θα το έχει κάνει ήδη κατά τη συνταγογράφηση του ιατρού.

 

Υπάρχει κάτι που να ανησυχεί στην εφαρμογή του νέου τρόπου εκκαθάρισης των συνταγών, ειδικά το πρώτο διάστημα;

 

Όχι. Νομίζω ότι η ψηφιοποίηση των συνταγών αλλά και της επεξεργασίας των συνοδευτικών εγγράφων των υποβολών, θα φέρει μεγάλη ελάφρυνση στο φαρμακείο σε σχέση με τον όγκο της δουλειάς που μέχρι τώρα απαιτείται για τη διαχείριση των απαιτούμενων ενεργειών τις οποίες ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί. Οδεύουμε προς ένα, όχι μόνο ψηφιοποιημένο αλλά άυλο περιβάλλον το οποίο είναι το μέλλον. Είμαστε στη διαδικασία για να ολοκληρωθεί η άυλη συνταγογράφηση που μέχρι τώρα είναι άυλη για τους γιατρούς και θα μπορούμε να μιλάμε και για άυλη εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο. Ολοκληρώνουμε στην ουσία αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις για αυτό το μεγάλο επόμενο βήμα που είναι να ξεφύγουμε παντελώς από το χαρτί, να ξεφύγουμε από την επικόλληση του κουπονιού, να ξεφύγουμε αργότερα από την εκτύπωση των τιμολογίων και να ολοκληρώνουμε της διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής όπως την κάνουμε τώρα αλλά χωρίς να χρειάζεται να εκτυπώνουμε, να ομαδοποιούμε, να αποστέλλουμε, να καθυστερούμε κινδυνεύοντας από απώλειες κατά τη διαδρομή.

 

Θεωρείτε ότι η παρουσίαση εκ μέρους σας του θέματος του ελέγχου των συνταγών θα καθησυχάσει τους όποιους φόβους των συναδέλφων σας;

 

Νομίζω ότι θα δοθεί ευκαιρία όπως είπε και ο κ. Βαλτάς και ο κ. Ζήκας που είναι και Πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ (σ.σ. Ινστιτούτο δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών) να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσα ώστε όλοι οι φαρμακοποιοί να είναι ενήμεροι για τις αλλαγές με τον καινούργιο τρόπο υποβολής και εκκαθάρισης των συνταγών, να είναι γνώστες των σημείων ελέγχου των συνταγών από τις φαρμακευτικές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και τις ΠΕΔΙ έτσι ώστε να εστιάσουν την προσοχή τους σε αυτά τα σημεία και να έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με τον πυρήνα της δουλειάς τους που είναι η διάθεση των φαρμάκων, η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, χωρίς να κινδυνεύουν με περικοπές. 

 

Σ’ ένα πρώτο δημοσίευμα που έκανε το DailyPharmaNews μιλώντας με τους συναδέλφους σας προέδρους των υπόλοιπων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης για το 15ο Παγκρήτιο Συνέδριο έγινε μία αναφορά στη μεγάλη σημασία που έχει για τον κλάδο η ανάδειξη του Φαρμακείου ως πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Υπάρχουν όμως και άλλα βασικά θέματα όπως οι ελλείψεις φαρμάκων, η πρόσφατη νομοθετική κατοχύρωση της μη διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ μέσα από άλλα κανάλια. Εάν έπρεπε να κάνετε μία επιλογή για το πιο είναι για εσάς αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό ζήτημα, τι θα επιλέγατε;

 

Υπήρχε πάντα σε πολλά Συνέδρια και όχι μόνο στο δικό μας, ως κεντρικό θέμα «οι υπηρεσίες σε σχέση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» προσπαθώντας να σκεφτούμε και να περιγράψουμε  αυτές τις υπηρεσίες και πως θα ήταν δυνατό να πείσουμε την Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή τους. Διαπιστώσαμε στην πορεία της πανδημίας ότι οι υπηρεσίες ήρθαν σε εμάς διότι κρίθηκε ότι το φαρμακείο ήταν η λογική και ενδεδειγμένη επιλογή, ο κύριος και αναντικατάστατος κρίκος ο οποίος θα μπορούσε να φέρει εις πέρας αποστολές, όπως η διάθεση στον κόσμο και η εκπαίδευση του στην αυτοδιάγνωση με τα self tests, η διενέργεια διαγνωστικών τεστ όπως τα rapid tests με τα οποία - να μην το ξεχνάμε - άνοιξαν η τουριστική βιομηχανία, τα σχολεία, επιτηρήθηκε η ασφαλής προσέλευση στην εργασία, και το κλείσιμο των ραντεβού για τους εμβολιασμούς Covid-19. ‘Όλα αυτά μας έχουν κάνει να διερευνούμε τα όρια των δυνατοτήτων μας, των πρωτοβουλιών και των ρόλων μας τα οποία σίγουρα με εκπαίδευση, σίγουρα με επιστημονική κατάρτιση, με πιστοποίηση αλλά και αναγνώριση όμως από πλευράς της Πολιτείας θα μπορέσουν να αποτελέσουν το μέλλον του φαρμακείου. Όλα αυτά είναι τα αίτια που επεξηγούν το φιλόδοξο τίτλο του συνεδρίου «Ο φαρμακοποιός στυλοβάτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» με την επισήμανση βεβαίως ότι γνωρίζουμε τα όριά μας σε σχέση με τον ιατρικό κλάδο, έχοντας ωστόσο βαθιά πεποίθηση ότι είμαστε ως φαρμακοποιοί απαραίτητοι στην παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα πρέπει να αξιοποιηθούμε μετέχοντας σε στρατηγικές που θα έχουν στόχο τον πολίτη, τη βελτίωση της υγείας του και της ποιότητας ζωής του.

 

Εάν έπρεπε λοιπόν να επιλέξετε τι είναι σήμερα πιο σημαντικό για το φαρμακείο θα λέγατε ότι είναι η αναγνώριση νέων υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

 

Αυτή τη στιγμή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι τοπικοί Σύλλογοι παλεύουν σε έναν πολυμέτωπο αγώνα που περιλαμβάνει τη χορήγηση των ΜΥΣΥΦΑ αποκλειστικά από τα φαρμακεία ως φυσικά σημεία, την εξαίρεση από το clawback των παρόχων, τη διάθεση από τα φαρμακεία μας Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και οποιαδήποτε άλλη στόχευση.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι, γνωρίζω όμως καλά ότι το φαρμακείο τα έχει καταφέρει τόσο καλά έτσι ώστε να είναι ένας αξιόπιστος σύμβουλος του Υπ. Υγείας και ένας προνομιακός συνομιλητής των Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, καθώς του έχει αναγνωριστεί και του έχει πιστωθεί αυτή η προσπάθεια, μία προσπάθεια όλων των φαρμακοποιών της χώρας. Με αυτό το σκεπτικό ατενίζουμε το μέλλον και προσδοκούμε το καλύτερο για το επάγγελμα το οποίο φαίνεται να έρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών.  

 

 

Επιβεβαιώνεται λοιπόν το δημοσίευμα του DailyPharmaNews ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για την πορεία του κλάδου;

 

Ναι, νομίζω ότι είμαστε σε θέση, είναι σε θέση ο Πρόεδρος και του Πανελληνίου (σ.σ. Φαρμακευτικού Συλλόγου) και του ΙΔΕΕΑΦ να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό όλων αυτών που έχουν επιτευχθεί και να δώσουν το στίγμα του ελληνικού φαρμακείου ορίζοντας και το μέλλον, τις διεκδικήσεις και το όραμα το οποίο θέλουμε να υπηρετήσουμε.

 

Θα θέλατε να αναφέρετε κάποια άλλα ενδιαφέροντα θέματα που θα παρουσιαστούν; Για παράδειγμα υπάρχει μία ενότητα με τίτλο «Η meta εποχή του Φαρμακείου» με θέματα «Συμπράξεις φαρμακείων», «Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στη meta εποχή του φαρμακείου» και «Πρόσφατες ευρωπαϊκές προοπτικές και προκλήσεις στον χώρο του φαρμακείου».

Μου δίνετε την ευκαιρία να πω με αφορμή το ερώτημα και την αναφορά σε μία πραγματικά ενδιαφέρουσα ενότητα και αυτό έχει να κάνει με το σκεπτικό οργάνωσης του συνεδρίου ότι είναι μία πραγματική ευκαιρία για τους φαρμακοποιούς του νησιού, της Κρήτης δηλαδή, να έρθουν και να δουν τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θεμάτων. Γνωρίζουμε βεβαίως πόσο πολύτιμο είναι για όλους το Σαββατοκύριακο αλλά θεωρώ ότι είναι για όλους πράγματι μία μεγάλη ευκαιρία να δει και να ακούσει θέματα –και νομίζω ότι οι συνάδελφοι Πρόεδροι των Συλλόγων θα συμφωνήσουν σε αυτό- που θα μπορούσαν να είναι ξεχωριστές αυτοτελείς ημερίδες όπως για παράδειγμα αυτά που αναφέρατε. Αμέσως μαζί και με την παρουσίαση του θέματος για τον Τακτικό Έλεγχο, έχουμε τέσσερα συνδικαλιστικά θέματα τα οποία τα συμπτύξουμε έτσι ώστε ο φαρμακοποιός σε ένα διήμερο, (ένα απόγευμα Σαββάτου κι ένα πρωϊνό Κυριακής ουσιαστικά), να μπορέσει να αποκτήσει μία σφαιρική γνώση επ’ αυτών, να καταλάβει τις αλλαγές που επέρχονται και την  τεράστια προσπάθεια πίσω από αυτές. Είναι σημαντικό να έχουμε μία πληροφορία που να μας βοηθά να βλέπουμε όλη την πορεία της προσπάθειας και όχι να μένουμε μόνο στις τελευταίες γραμμές ενός νόμου, διότι τίποτε δεν χαρίζεται, τίποτε δεν γίνεται αυτόματα.

Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχάσω να σημειώσω την αξία που έχουν για τον φαρμακοποιό και τα επιστημονικά θέματα του συνεδρίου.

«Οι αναδυόμενες προκλήσεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Το παράδειγμα του εμβολίου εναντίον του ιού SARS-COV-2» το οποίο θα αναπτύξει ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος και «Η συμβολή των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση των μειζόνων απειλών της υγείας: προτάσεις με βάση κείμενα της Ευρωπαϊκής πολιτικής και τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα» για το οποίο θα μιλήσει ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Χρήστος Λιονής είναι δύο σημαντικά θέματα που θα παρουσιαστούν στην έναρξη του Συνεδρίου από δύο ανθρώπους, μόνιμους συνοδοιπόρους μας στα Παγκρήτια Συνέδρια και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.    

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα παρουσιαστεί την Κυριακή είναι τα «Πρώιμα συμπτώματα της νόσου Alzheimer και οι κατευθύνσεις που μπορεί να δώσει ο φαρμακοποιός», όπως και το θέμα «Αλλεργικά συμπτώματα & αναφυλαξία στο φαρμακείο: Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αναγνώριση και διαχείριση τους». Υπάρχει ακόμη το «Long Covid syndrom»  για το οποίο θα μιλήσει το Σάββατο το απόγευμα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Νίκος Τζανάκης το οποίο είναι ένα επίκαιρο θέμα καθώς μπορεί να αφήσαμε ή να φαίνεται ότι αφήσαμε πίσω την πανδημία όμως πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός πρέπει να ενημερωθεί γι’ αυτό. Αναφέρω αυτά τα θέματα ενδεικτικά καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια αφού θεωρώ ότι όλα είναι πολύ σημαντικά για έναν φαρμακοποιό.  

Είναι σημαντικό εδώ να ευχαριστήσω τους Χορηγούς που μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση τους συνεδρίου μας καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν οι συγκυρίες και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, αφού μέχρι πριν τρεις μήνες ακόμη υπήρχε μία αβεβαιότητα για το εάν οι συνθήκες θα επέτρεπαν τη διεξαγωγή ενός δια ζώσης συνεδρίου και όλα έγιναν υπό πίεση.